Sztárvilág

2009.10.22. 09:25

Bajnoknő méh és petefészek nélkül

A berlini atlétikai világbajnokság különös köz- és utójátéka: a 800 méteres női síkfutást a dél-afrikai versenyzőnő „férfiasan” kiváló idővel nyerte.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Semanya hermafrodita: se fiú, se lány.
[/caption]A televízióban is jól látszott, hogy Caster Semanya alkata mennyire férfias – ami egyébként a női atlétikai világában nem olyan különös. Bár inkább a korábbi, keményen „kokszolós” időszakokban fordultak elő (emlékezzünk csak az NDK-s sportolónőkre) igen férfias hölgyek, akiket azonban az erőteljes gyógyszerezés erősített daliás bajnokokká. Caster Semanya más eset. Őt nem az anabolikus szteroidok tették tönkre, hanem valószínűleg így született. Valamilyen nemi rendellenességgel. Hogy pontosan mi a helyzet, arról az atlétikai világszövetség későbbre ígérte a tájékoztatást. Biztosan nem doppingolt, hiszen akkor a labor- és orvosi vizsgálatok alapján már visszavették volna az aranyérmét. Egyelőre annyi szivárgott ki, hogy a futónőnek nincs méhe és petefészke.

Százból egy

Vajon az ilyen esetek: „se férfi, se nő, avagy mindkettő” mennyire gyakoriak? Pontos statisztikák nincsenek. Az esetek egy része nem kerül orvos elé, ezért valójában nem tudni, hány valójában embert érintenek a kisebb vagy nagyobb fokú nemi fejlődési rendellenességek. Egyes becslések szerint 100 újszülöttből egynél fordulhat elő. De hogy régóta ismert a jelenség, arra bizonyíték, hogy a görög mitológiában hermafroditának nevezték azokat az embereket, akiknél nem határozható meg egyértelműen a nemi jelleg.A kromoszómák rejtélye

Alapvetően a kromoszómák határozzák meg, hogy kisfiú vagy kislány születik-e. A petesejt mindig egy x kromoszómát, a hímivarsejt pedig egy x vagy egy y kromoszómát tartalmaz. Ha egyesülnek, a megtermékenyített petesejtben xx (lány), vagy xy (fiú) kromoszóma-párok lesznek, – ha minden normálisan alakul. A hetedik hétig látszólag nincs eltérés az embrió fejlődésében, ami a nemi jelleget illeti. Ezután bizonyos szövetek a nemi mirigyek hatására a fiúknál herévé alakulnak (melyért természetesen az y kromoszóma a felelős). Az xx kromoszómájú nőnemű embriókban viszont a későbbi petefészkek szövetei alakulnak ki. A petefészkek egészen a serdülő korig nem termelnek hormont.

Az embrió fejlődését számtalan tényező zavarhatja meg. A nemi differenciálódás hibáinak egy részét a kromoszómahibák (xxy-képlet, stb) okozzák, de az enzimek, hormonok hibás működése, illetve környezeti hatások is komoly galibát okozhatnak. Ezen okok miatt különböző súlyosságú nemi fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Egy részük olyan súlyos, hogy meg is szakad a terhesség. Más esetekben a baba megszületik, de valamilyen nemi fejlődési rendellenességgel. Ez azonban sokszor csak később, serdülő korban derül ki.

Manökeneknél is gyakori

Az úgynevezett valódi hermafroditáknál mindkét nemi mirigy, azaz petefészek- és hereszövet is megtalálható. Ami a külső megjelenést, illeti, roppant nagy a változatosság. Tökéletes férfi külsőtől tökéletes női külsőig minden előfordulhat (miközben a „tartalom”, a belső és külső nemi szervek éppen ellentétesek). Gyakorta mindkét nemi szerv kialakul, a pénisz alatt hüvely nyílik, a nagyajkakban herék vannak, a petefészkek pedig normális helyen találhatók.
Az álkétneműség másfajta nemi rendellenesség. Előfordul teljesen szokványos, férfias megjelenés (normálisan kifejlett férfi nemi szervekkel), a testen azonban mégis kimondottan nőies a zsíreloszlás. De lehet nőiesen magas alkat, dús keblekkel, ám hiányzik a méh, s a petefészkek helyett herék találhatók. Ez utóbbi rendellenesség – állítólag – a manökenek között az átlagnál gyakoribb.

Mikor derül ki?

A nemi fejlődési rendellenességeket a külső nemi szervek tapintásos, a belső nemi szervek ultrahangos és röntgenvizsgálatával, illetve kromoszóma-, hormon- és enzimvizsgálatával tudják meghatározni. A kóros elváltozások egy része teljesen, vagy részben gyógyítható, más részük azonban egyáltalán nem. A pszichés alapú, lelki jelenségekből fakadó nemi problémák egészen kategóriába tartoznak! Normális nemi fejlődés – szabályosan kifejlett női, illetve férfi külső és belső nemi szervek – mellett is kialakulhatnak szexuális orientációs zavarok. Ők a transzszexuálisok, és ha megtehetik, ellenkező neművé operáltatják magukat.

Interszexualitás: kromoszomálisan nem pontosan meghatározott a nem. A belső nemi szervek nem egységesen az adott nemre jellemzően alakultak ki, a nemi hovatartozás nehezen meghatározható.
Transzszexualitás: a nemi identitás zavara. Az egyén egyébként egyértelmű biológiai nemével ellentétes neműnek érzi magát. Nem testi és szervi, hanem kizárólag lelki zavar.
Transzvesztitizmus: az ellentétes neműek szokása szerinti öltözködés.

BáN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!