Sport

2015.05.27. 09:59

Célkeresztben az NB I

Már csak az utolsó mérkőzés van hátra az NB II-es labdarúgó-bajnokság 2014—2015-ös szezonjából, és a második helyen álló Békéscsaba 1912-nek jó esélye van arra, hogy 2015-ben ismét az első osztályban szerepelhet. Tíz év hosszú idő és sok minden történt azóta. A Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. igazgatóságának elnöke dr. Kovács Mihály nyilatkozott a fejleményekről.

Fotó: Imre György

— Önök megkapták az NB I-es licencet. Hogyan értékeli a tavaszi szezonban történteket?
— A Békéscsaba 1912 Előre Futball Zrt. még az első körben megszerezte a legmagasabb osztályban való játékra feljogosító licenc-t, melyet egy több hónapon át tartó kemény munka előzött meg, amit jórészt Belanka Csaba kollégánk fogott össze. Egyébiránt a licenc megszerzés is jól mutatja, hogy az Előre most egy jól szervezett céghez hasonlóan működik, ahol mindenki teszi a maga dolgát a saját területén, a legjobb tudása szerint. Ennek megfelelően megvannak azok a rendszerszintű alapok, melyek szükségesek a jó szerepléshez. Ez egy nagyon fontos célom volt már a kezdetektől.

— Mik a tervek az első osztályra vonatkozólag? Mi szükséges ahhoz, hogy első osztályú mérkőzéseket rendezhessenek a Kórház utcában?
— Mint a licenc is mutatja, azért ezek már nemcsak tervek, hiszen ha hétvégén feljutunk, akkor nagyjából hat hét marad az első NB I-es meccsig, ami — figyelemmel a rengeteg feladatra — nem lenne elég, ezért már korábban megkezdtük a szükséges feltételek biztosítását, hogy ezen ne múljon. Három évvel ezelőtt a korábbi állóhelyi lelátó ülőszékekkel való felszerelése is már ennek a folyamatnak a része volt, így most már a szükséges ülőhelyi kapacitással rendelkezünk, szintén jól működik a hangosítási rendszerünk, és ne feledkezzünk meg a vadonatúj, alácsövezett pályánkról, melyet emlékezetes mérkőzésen avattunk a tavasszal. Ezen kívül nagyon szigorú előírások vonatkoznak a beléptetésre, kamerarendszerre, ezeket mobil megoldással biztosítanánk. Fontos változás a legmagasabb osztályban a szurkolói kártya intézménye, melynek bevezetésére megvan a stáb, és a marketingstratégiánk, feljutás esetén már másnap „nyomjuk a zöld gombot”, és kezdjük az ezzel kapcsolatos munkát.

— Függetlenül az utolsó mérkőzés végkimenetelétől, a vezetőség, a szakmai stáb és a csapat már bizonyított. Mikor folytatódhat a stadionrekonstrukció?
— A fejlesztések folyamatosak, éppen a napokban fogjuk kezdeni a korábbi fű 4-es (most már műfüves) pálya villanyfénnyel való felszerelését, valamint fű és műfű karbantartó gépeket szerzünk be, hogy a korszerű pályáink állagát minél tovább megőrizzük. Egyébiránt ezzel mind a négy pályánk felújítása befejeződne, így 2 füves, 2 műfüves, villanyfénnyel ellátott pályánk lesz a Kórház utcában, ahogy annak idején elterveztük. Ezen kívül gőzerővel próbáljuk a szükséges TAO forrást begyűjteni, annak érdekében, hogy a 4-es Honvéd utcai utánpótlásbázisban is megcsináljuk a még hiányzó műfüves pályát, amely a már meglévő két új, korszerű, modern füves pályával szintén kompakt rendszer. A Kórház utcában a stadionrekonstrukció második üteme van hátra, amely során a régi ülőhelyi lelátó helyett egy újat építenénk, a beruházást az állami tulajdonú BMSK Zrt. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen bonyolítja, a legutóbbi információink szerint az engedélyes tervek megvannak, és várhatóan hamarosan ki fogják írni a közbeszerzési eljárást. Annak érdekében, hogy a felújítás alatt is rendezhessünk bajnoki meccset, többször tárgyaltunk az MLSZ illetékes szerveivel, és bár sok munkával, feladattal fog járni, de az ígéretek szerint megoldható. Mi azon leszünk, hogy valamennyi mérkőzésünket a Kórház utcában rendezhessük.

— Az utóbbi időben ismét igazi foci-hangulat van a Kórház utcai mérkőzéseken. Mit üzen a szurkolóknak az utolsó forduló előtt?
— Igen, magam is tapasztalom, hogy a városban egyre többen integetnek, hogy hajrá, szurkolunk, veletek vagyunk, ami nagyon jó érzés, hiszen annak idején éppen ezért kezdtük el ez a munkát. Én azt gondolom, hogy az együttes az egyik ígéretét már teljesítette, nevezetesen, hogy végig harcban leszünk a feljutásért. És egy olyan szerethető csapat alakult ki, melyért egyre többen látogatnak a Kórház utcába, így a tavaszi átlagos nézőszámunk 1800 körül alakul, ami jelentős előrelépés a korábbi évekhez képest. Én azt remélem, hogy az utolsó fordulóban a Vasas elleni mérkőzéshez hasonló nézőszám és hangulat lesz, és persze, csabai győzelem….

— Ha minden a tervek szerint alakul, terveznek nyilvános ünneplést?
— Nem, először győzzünk az utolsó fordulóban, most ez a legfontosabb, ha ez megvan, akkor lehet ünnepelni, biztos hogy meg fogjuk majd oldani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!