Sport

2008.09.04. 19:05

Nyolcadik hely Pekingből – hiányérzete van Kiss Gergelynek

Címkék#Orosháza

A pekingi olimpián tisztességesen helyt állt Kiss Gergely, az Orosházi Spartacus Birkózóklub szabadfogású 96 kg-os versenyzője, aki nyolcadik lett.

V. L.

A hazaérkezés után beszélgettünk az élete első olimpiáján szerepelt válogatott birkózóval.

— Augusztus 9-én utaztak Kínába, de csak 21-én lépett szőnyegre. Hogyan sikerült megszokni az időeltolódást?
— Az első négy-öt napban nehezen tudtam elaludni, de azután megszoktam a hatórás különbséget — kezdte a huszonötéves sportoló. — Pekingben edzettünk is a fellépésünk előtt. Nekem külön segítséget jelentett, hogy kint volt a bátyám, Tamás is az olimpián, aki több mint tíz éve junior Európa-bajnoki címet szerzett. 

— Hogyan emlékszik vissza a pekingi két mérkőzésre?
— Súlycsoportomban húszan indultak. Nekem az első fordulóban a moldáv Ceban jutott, akit két menetben magabiztosan vertem. A második fordulóban a tavalyi világbajnokság bronzérmese, az üzbég Kurbanov következett. Az első menetet én nyertem, majd a másodikban 2:0-ra vezetett az üzbég, amikor egy akció után úgy érzem pontot kellett volna kapnom, ám a bírók az üzbégnek adták a pontot, így 3:0-ra nyert. A mindent eldöntő harmadik menet elejét elrontottam, 5:0-ra elhúzott Kurbanov. Ekkor elkezdtem hajrázni, 5:4-re feljöttem és az egyre fáradó üzbéggel szemben véleményem szerint csináltam egy olyan akciót, amiért pontot kellett volna kapnom és akkor 5:5-tel én nyerek. Sajnos nem kaptam pontot, így Kurbanov jutott tovább, aki annyira elfáradt, hogy a következő találkozón semmilyen ellenállást nem tanúsított a későbbi bronzérmes azeri Gazjumov ellen, így nem kerültem a vigaszágra. Hiányérzetem van, mert ki tudja, ha továbbjutok Kurbanov ellen, hogy meddig jutottam volna még, hiszen jó erőben éreztem magam.             

— A birkózócsarnok mellett sikerült-e eljutni más eseményekre Pekingben?
— A birkózóversenyek mellett jártam boksz- és cselgáncsmérkőzéseken is. Az én versenyem után ott voltam a Magyarország—Dél-Korea női kézilabda-találkozón, de a legnagyobb élményt a pólósok döntője jelentette. Az uszodában csaknem kétezer magyar biztatta a srácokat, akik meghálálták a buzdítást és felejthetetlen élményt szereztek számunkra.   

— Gondolom most a pihenés időszaka következik. Mikor kezd újra birkózni?
— Valóban így van, május óta csak az edzőtáborokat jártam itthon és külföldön. Várhatóan novemberben kezdem újra a felkészülést. Jövőre világbajnokságot rendeznek, amelyen szeretnék tisztességesen szerepelni — zárta Kiss Gergely.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!