Benyó Panna

2019.11.28. 12:09

Minden napra egy celeb

Teljesen átalakult a rajongás fogalma, a mai generáció sokkal több mindenért akar lelkesedni, mint az idősebbek, és rajongása tárgyáról is jóval többet szeretne tudni, amit az online térben könnyűszerrel meg is tehet.

Andrássy Gyula Gimnázium

Többféle módon rajonghatunk kedvenceinkért. Korosztályonként és természetünk alapján mindenki másképpen éli meg a dolgot. A fanatikus mód leginkább a fiatalabbakra jellemző, általában a 12-15 éves kamaszokra, akik vakon követnék bárhova kedvencüket, de ez az idősebbekre is jellemző lehet. Természetesen minden életkorban találhatók szimplán érdeklődő és extrém, megszállott típusok is, akik a rajongást szélsőséges módon élik meg.

Mégis mennyire releváns ez a téma a fiatalság körében a 21. században? Léteznek-e még megszállott rajongók? A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően manapság már komplett kis számítógépeket hordhatunk magunkkal a nap minden percében. Ezek az eszközök lehetőséget nyújtanak számunkra, hogy 0-24-ben figyelemmel tudjuk követni kedvenceink életét és tevékenységeit.

A felnövő generáció így megállás nélkül kapja az értesítéseket imádottjáról, ezzel is folyamatosan fenntartva az érdeklődést, újabb és újabb hírekre szomjazva, ami nagy részben hozzájárulhat a fanatikus rajongás kialakulásához. A kedvenc előadóink legújabb albumai azonnal a megjelenés pillanatában elérhetőek online és a rajongók könnyen megvásárolhatják a sztárok által kiadott termékeket, ruhákat ezzel megmutatva, ki is a kedvencük.

Míg régebben csak néhány híresség került rivaldafénybe, manapság minden napra jut egy újabb sztár, akiért lehet rajongani. Hatalmas szerepük van a befolyásolható ifjúság köreiben azoknak a személyeknek, akire felnéznek, hiszen őket példaképeiknek tekintik, és ez a kialakulóban lévő személyiségükre hatalmas erővel bír. Ennek manapság még nagyobb a jelentősége, hiszen a kisgyerekektől a felnőttekig mindenkinél ott a mobiltelefon, melynek segítségével a különböző közösségi felületeken szebbnél-szebb modelleket és tökéletes filmsztárokat követnek, ami akár rossz hatással is lehet az énképre.

Mivel a rajongó a tökéletes sztárhoz akar hasonlítani, nagy csalódás érheti, ha kiderül, hogy ő soha nem lesz például olyan vékony, szép, jó hangú, mint az imádott celeb. A technika fejlődésével megjósolható, hogy a rajongás, ha át is alakul, de nem fog eltűnni. Előfordul, hogy egy-egy eltévedt, a helyét a világban nem találó kamasz nem a megfelelő mintát követi, de mégis a nagy többségnek óriási örömet tud szerezni, ha a kedvence mindennapjait figyelemmel kísérheti és akár az életét megváltoztató hatással lesz rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!