Pelyák Robin

2019.11.12. 22:50

Az internet többet nyújt a könyveknél?

A fiatalok egyre kevesebb könyvet olvasnak, helyette az interneten töltik szabadidejüket.

Andrássy Gyula Gimnázium

A kötelező olvasmányok nem keltik fel a diákok érdeklődését, de a modernebb könyveket többen elolvassák, például George R. R. Martin könyveit. Statisztikák szerint a 14-17 évesek 35 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket és a havonta egy könyvet elolvasók száma is csak 7 százalék.

A diákok sokkal leterheltebbek, mint húsz vagy harminc évvel ezelőtt, sokan az iskola mellett rendszeresen sportolnak. A magas követelmény miatt több időt kell szánniuk a tanulásra, így kevesebb idejük jut olvasásra, ezért választják a gyorsabb módon elérhető internetes tartalmakat.

A világhálón rövid terjedelmű cikkeket, blogokat olvasnak. Minden fiatal könnyen megtalálhatja az ő érdeklődésének megfelelő internetes felületeket, például sporttal, divattal foglalkozó oldalakat.

A mai felgyorsult világban az internet megkönnyíti az információszerzést is. Ha valakinek bővebb információra van szüksége egy adott dologról vagy témáról, nem kell könyvekre támaszkodnia, hanem internetes oldalakon, például a Wikipédián könnyen eljuthat ezekhez az információkhoz.

A tanulók egy része azért sem olvas könyveket, mert a kötelező olvasmányok már korán elrettenthetik az olvasás világától. Ezek a művek az akkori kornak megfelelő stílusban, hangvételben íródtak, ezért a fiatalok érdeklődését nem kelti fel a lassú, időnként vontatott cselekmény. Mivel ezeket kötelező elolvasni, a diákok még jobban elhidegülnek tőle.

Ettől függetlenül van a diákságnak egy vékony rétege, akik olvasnak könyveket, szórakozás, időtöltés céljából, ehhez igazodnak a jelenkor modernebb könyvei. A filmek nagy része könyvek adaptációi, melyek sikere miatt sokan kíváncsiak az eredeti műre, például a Harry Potter könyvsorozatra, az Éhezők Viadalára, vagy a Gyűrűk Ura trilógiára.

Az utóbbi években nőtt az egyáltalán nem olvasók aránya, a sokat olvasók száma csökkent. A gimnazisták tíz százaléka rendszeresen olvas könyveket, a szakközépiskolákban ez a szám 5,6 százalék. A gimnáziumi tanulók 21,7, a szakközépiskolások 31,2 százaléka nem olvas könyveket. A szakmunkásképzőbe járó tanulók közel fele nem olvas könyveket, mindössze 2,6 százaléka olvas rendszeresen.

Az internetet nem csak a közösségi oldalakon való felesleges időtöltésre lehet igénybe venni, vannak nagyon hasznos oldalak, melyeken sok érdekes dolgot lehet olvasni, de soha nem fogja visszaadni a könyvek által okozott igazi élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!