Hirdetés

2023.12.22. 23:10

Figyeljük a logót a csomagoláson!

Január 1-től megjelennek a visszaváltó automaták, mert jövő évtől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, ami nagy változásokkal jár a vásárlók számára is. Mivel az italcsomagolások gyártói június 30-ig felkészülési időt kaptak, így a jövő év első pár hónapjában még főként a régebbi palackok lesznek megtalálhatók, amelyeket ebben a rendszerben még nem lehet visszaváltani. Folyamatosan kerülnek ki azonban a polcokra a már új logóval ellátott palackok, üvegek és üdítős dobozok, amelyeket vissza lehet váltani az automatáknál, vagy a Repontokon. A vásárláskor az áron felül megfizetett 50 Ft-os visszaváltási díj visszajár! Ezért az eddigiektől eltérően megéri majd épen gyűjteni a kiürült italos csomagolásokat, mivel a sértetlen, tiszta palackok darabjáért visszajár az 50 forintos visszaváltási díj a gyűjtőpontokon. Az EU előírásainak megfelelő rendszerrel megvalósulhat az, hogy 90%-ban visszavigyék a vásárlók a palackot, és annak anyagát az ipar újrahasznosítsa. Eltűnhetnek a palack és alumínium szeméthalmok az erdőkből, utak mellől. Cikkünkben összeszedtük az új visszaváltási rendszer bevezetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

PR cikk

Az egyszer használatos italcsomagolások rendkívüli terhelést jelentenek a környezetnek. Csak PET-palackokból évente több, mint másfél milliárd darabot használunk el, és akkor még nem számoltuk a dobozos üdítőket, vagy a kisebb sörök, üdítők nem betétdíjas üvegeit. A MOHU által kiépített, a jövő évtől elinduló rendszernek köszönhetően azonban valóság lehet az, hogy 90%-ban újrahasznosítsuk ezeket. Az EU által előírt rendszer más országokban is sikeresen működik, Szlovákiában például a bevezetés első évében 70%-os visszaviteli arányt ért el.

A rendszer működéséért felelős MOHU január elsejéig már mintegy 1500 helyen biztosítja a visszaváltó automatákat, és további, akár több ezer boltban folytatja a telepítést, azonban a palackok visszaválthatóságát jelző címkével ellátott új csomagolások alkalmazására a palackozók még június 30-ig kaptak haladékot. Addig még gyárthatnak olyan régi csomagolást, amelyet nem tud visszavenni ez az automata, ezért az átmeneti időszakban még főként a régi palackokkal találkozunk majd az üzletek polcain.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

Magyarországon jelenleg csak az újratölthető italos palackokra létezik betétdíjas rendszer. 2024. január 1-jétől azonban európai uniós előírás nyomán a fogyasztás után hulladékká váló, egyszer használatos műanyag (PET), fém és üvegpalackokra vonatkozóan is életbe lép a visszaváltási díjas rendszer. Az új visszaváltási rendszer (DRS – deposit refund system) keretében a vásárlóknak megéri majd a gyűjtőpontokra visszavinniük a tiszta és sértetlen üveg, fém és műanyag italos csomagolásokat, ebben az esetben ugyanis visszakaphatják a termék vásárlása során megfizetett, palackonként 50 forintos visszaváltási díjat. A visszaváltási díj egy ösztönző a fogyasztó részére a hulladék megfelelő kezelésére, nem része az árnak.

De pontosan milyen csomagolásokról is van szó? A tejtermékek és a rostos üdítők dobozai, illetve a befőttes üvegek kivételével csaknem minden, e dátum után itthon forgalomba hozott 0,1-3 literes űrtartalmú üveg, fém és műanyag italos palack visszaváltható lesz a gyűjtőpontokon (REpontokon).

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

Nagyon fontos, hogy csak az egyértelmű visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok lesznek ilyen módon visszaválthatók. A megfelelő logóval, illetve vonalkóddal nem rendelkező italos csomagolásokért nem számíthatunk visszaváltási díjra, akkor sem, ha a jelölést, illetve ennek hiányát leszámítva látszólag ugyanolyan hulladékokról van szó.

A 2024. január 1-jén a polcokon lévő, tehát már korábban forgalomba hozott palackokon ez a jelölés még nem lesz rajta. Sőt, a szabályozás értelmében jelölés nélküli új palackokat egészen 2024. június 30-áig hozhatnak majd forgalomba a palackozók. Előfordulhat tehát, hogy egy áruházban egyszerre lesznek kint a polcon visszaváltható és nem visszaváltható csomagolásban forgalomba hozott italos palackok, dobozok. Erre vásárlóként eleinte nagyon kell figyelnünk. A régi termékek árán felül nem kell visszaváltási díjat fizetni, így értelemszerűen nem lesznek visszaválthatók és visszatérítés sem jár utánuk. Az új visszaváltható palackokat úgy ismerjük majd meg, hogy rajtuk lesz egy logó, amely jelzi, hogy ezek visszaválthatók.

Ezt a logót kell majd keresni a vásárlóknak az italcsomagolásokon

Lényeges, hogy az új kötelező visszaváltási rendszerben csak a sértetlen palackok adhatók le. Ez azért van így, mert a csomagolásra nyomtatott vonalkódot a visszaváltó automata csak az ép palackokról képes leolvasni, ami a csomagolás azonosításának és visszaváltásának alapvető feltétele.

A megfelelő kóddal ellátott, ép és tiszta italos csomagolásokat többféle helyszínen és módon is visszaválthatjuk. A 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerboltoknak kötelező egyszerűen igénybe vehető, jól látható használati utasítással ellátott visszaváltó automatákat telepíteniük. Ezek többfélék lehetnek az egy négyzetmétert elfoglaló egyszerűbb típusoktól a külön helyiségben vagy kültéri konténerben (kioszk) elhelyezett beépített nagy kapacitású modellekig.

Forrás: MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – Hirdetés

A kisebb boltok, illetve a kistelepüléseken üzemelő italforgalmazók önkéntes alapon kézi REpontként csatlakozhatnak a rendszerhez, de ha elhelyezkedésük és forgalmuk indokolja, automatát is kaphatnak a rendszert működtető MOHU-tól. A társaság célja az, hogy minden 1000 főnél népesebb településen legyen manuális és/vagy automatás visszaváltási pont. A MOHU a kistelepüléseken célzottan próbál a rendszerhez csatlakozó partnereket találni annak érdekében, hogy ott is biztosítva legyen a visszaváltási lehetőség a fogyasztóknak. A legközelebb található REpontokról a lakosok a január 1-től elérhető REpont applikációban vagy a MOHU honlapján tájékozódhatnak.

A gépi visszaváltási folyamat során a vásárló választhatja majd ki, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni. Dönthet úgy, hogy a visszaváltott palackok ellenértékét utalvány formájában kapja meg, amely levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. A visszaváltási díj jótékonysági célra is felajánlható lesz, valamint várhatóan tavasztól határozhat úgy is a vásárló az automaták előtt, hogy a visszaváltási díj automatikusan jóváírásra kerüljön a bankszámláján.

Bár eleinte sokan nyűgnek érezhetik, a kötelező visszaváltási rendszert korábban bevezető országok tapasztalatai alapján a vásárlók hamar megszokják és megszeretik azt, mert így kulturált, kézzel fogható és környezetbarát módon adhatják le a hulladékot, miközben a pénzükhöz jutnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában