Hirdetés

2022.10.12. 07:09

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ az SZTE-n

A kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és új analitikai módszerek alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére – többek között ez a feladata a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központnak, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre közel 4,5 milliárd forint költségvetéssel, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumban.

 

A 4 milliárd forint támogatással megvalósuló Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ- Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében jött létre, melynek konzorciumvezetője az SZTE, partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt, kiemelt együttműködő ipari partnerük az AUDI HUNGARIA Zrt.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE Tudományos és innovációs rektorhelyettesének elmondása szerint a 2020. június 1. és 2023. január 31. között megvalósuló projekt célja olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységébe foglalva.

A kompetencia központ 1. kutatási fókuszterülete a tenzidek (felületaktív anyagok) fejlesztése, a második a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata, a harmadik pedig az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése.

A világon jelenleg rendelkezésre álló kőolaj termelési technológiákkal 20-30 százalék kitermelési hatásfok érhető el. A kompetencia központ keretei között megvalósult fejlesztések célja az, hogy a kőolaj telepekben maradó további készletek lehető legnagyobb részét kitermelhetővé tegyék. Ehhez új típusú tenzidek és keverékeik összetételének kidolgozására és vízoldható polimerek elegyeinek előállítására, minősítésére, olajipari felhasználhatóságának folyamatos vizsgálatára van szükség.

A 2. kutatási pillér a megújuló üzemanyag hatásvizsgálata, melynek célja megújuló forrásból származó, „low carbon” üzemanyagok hatásának vizsgálata a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. Ez a kutatási terület kiemelt jelentőségű úgy az SZTE, mint a MOL Nyrt és az AUDI HUNGARIA Zrt. számára, mivel az elektromobilitásra való átállás mellett a már forgalomban lévő, belsőégésű motorral szerelt járművek bevonása is elengedhetetlenül szükséges a klímacélok eléréséhez.

A kompetencia központ 3. kutatási pillére olyan alternatív gázelemző berendezések fejlesztése és bevezetése az autóipari felhasználásba, melyek fotoakusztikus elven működve a korábbiaknál pontosabb, megbízhatóbb károsanyag-kibocsátás mérést tesznek lehetővé.

Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatásban is együttműködnek. A vegyészmérnök BSc képzés 2022. szeptemberben indult az SZTE-n, az MSc képzés 2023-ban fog. Továbbá, a már diplomával rendelkezők számára szakirányú továbbképzést biztosít majd az SZTE az ipari partnerek szakembereinek bevonásával. Mindehhez a kompetencia központban működő laboratóriumok, az SZTE meglévő infrastruktúrájával kiegészülve biztosítják a gyakorlatorientált képzéshez szükséges feltételeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában