Hirdetés

2021.11.27. 06:00

Jó úton a magasabb osztály felé

Egy fordulóval az őszi zárás előtt jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a Keleti csoport regionális U15-ös bajnokságát a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia csapata. Egy évvel ezelőtt ennek a korosztálynak nem sikerült az alapszakaszból a kiemelt országos bajnokságba feljutni, idén azonban már nem szeretnék elszalasztani ezt a lehetőséget, ki akarják vívni előbb a rájátszás lehetőségét, melynek során a Nyugati csoport bajnokával találkoznak majd.

A jelentős élvonalbeli játékosmúlttal rendelkező Balog Zsolt edző elmondta, hogy az eddigi 12 őszi bajnoki mérkőzésből 11-et megnyerő, egy döntetlent jegyző csapatából külön nem szeretne senki név szerint kiemelni.

– Azért sem, mert az eddigi eredményeket csapatként érték el a fiúk – mondta a 43 esztendős szakember. – Szeretném, hogy mindenki egyénileg is fejlődni tudjon, de elsősorban csapatban gondolkozunk, a csapatért kell tenni, arra figyelni.

Balog Zsolttól megtudtuk, korosztályos csapatukban nagy változások történtek a nyáron, Zahorán Dávid a Puskás Akadémia, az U15-ös válogatottba is bekerülő védő, Csikós Márk az MTK csapatához távozott.

– Voltak érkezők, ám akadt, aki vissza is ment az egyesületéhez. A Békéscsaba UFC-től Szabó Bence került hozzánk, ám porcsérülése miatt csak most tudja újra felépíteni magát, míg a Szentesről érkező Homoki Lóránt csuklóműtéten esett át – beszélt a változásokról Balog Zsolt. Mint mondja, azért is szeretnének feljebb lépni, mert az a bajnokság erősebb, nem csak két-három igazán kiélezett mérkőzést vívnak, hanem mindegyiken meg kell izzadni. – A tél folyamán szeretnének erősíteni, ám ez nem lesz egyszerű, hiszen a környéken nincs sok olyan 2007-es születésű játékos, aki komoly erősítést jelenthetne.

Balog Zsolttól megkérdeztük, hogy a játékosok jövője szempontjából mire kaphatnak már választ a fiatal futballisták és edzőik?

– Az már ekkor eldől, hogy kiből nem lesz élvonalbeli futballista. A tehetségeket látjuk, rajtuk fog múlni, hogy miként tudnak előrébb lépni. A fő szempont, hogy a munkából mennyit és milyen minőségben végeznek el. Ehhez persze kellünk mi szakemberek is, hiszen nem mindegy, hogy milyen képzést kap egy ilyen korú játékos, mit-mikor tanul meg – tette hozzá a békéscsabai tréner, aki elárulta, figyelemmel kíséri a kezei alól kikerülő, más nagy fővárosi és vidéki egyesületekhez igazoló labdarúgókat.

– A kapus U15-ös válogatott Bozó Mirkó Tibor a Puskás Akadémiához, az MTK-t választó szintén nagyon tehetséges Purzsa Xavérhoz hasonlóan tavaly igazolt el, Zahorán Dávidékhoz hasonlóan mindegyik játékos sorsát figyelem és szurkolok nekik, hogy teljesedjenek ki. Azt is remélem, hogy a kezeink alatt pallérozódó talentumok közül ki tudunk nevelni olyan fiatalokat, akik a Békéscsaba 1912 Előre felnőtt csapatában és akár a válogatottban is viszontlátunk majd.

Ezek is érdekelhetik