Ukrán válság

2024.05.20. 08:57

Zelenszkij: túl lassú Ukrajna nyugati segélyezése

817. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én

Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Spanyolország megerősítette Leopard harckocsik szállítását Kijevnek

 Spanyolország június végéig további Leopard 2A4 harckocsikat szállít Ukrajnának - erősítette meg hétfőn Margarita Robles spanyol védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal az ukrajnai kontaktcsoport keretében tartott videókonferenciáján.

A madridi tárca tájékoztatása szerint Spanyolország be fogja tartani az ígért szállítási időket, illetve további Patriot légvédelmi rakétákat és különböző típusú lőszereket is küld a kijevi vezetésnek.

Pedro Sánchez baloldali kormánya tavaly már tíz darab Leopard 2A4 harckocsit küldött Ukrajnának. Idén márciusban pedig összesen 19 további páncélost ígért 2024-re. Az első tízet június végéig, a többi kilencet pedig szeptemberben tervezik leszállítani.

Spanyolország mintegy száz darabbal rendelkezik a régebbi, Leopard 2A4 típusból, és több mint kétszázzal az újabb, 2A6 verzióból, amelyből viszont a saját védelmi igényeinek kielégítése miatt egyet sem hajlandó átadni.

Robles a hétfői konferencia alkalmából kiemelte hazája erőfeszítéseit Ukrajna támogatásában, különös tekintettel az ukrán katonák kiképzésére. Egyben arról biztosított mindenkit, hogy addig fogják a kijevi vezetést támogatni, amíg az szükséges.

Volodimir Zelenszkij: túl lassú Ukrajna nyugati segélyezése

Ukrajna nyugati szövetségeseinek túl hosszú idő kell ahhoz, hogy katonai segélyekről döntsenek - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek hétfőn Kijevben adott interjújában.

A katonai támogatások leszállítására, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rendszerekére tekintettel úgy fogalmazott, hogy "mindez nagy lépés előre", ugyanakkor megjegyezte, hogy azt "megelőzően két lépés tettek hátra".

Az ukrán elnök különösen azt sérelmezte, hogy az ilyen jellegű döntések nagyjából egy évet késnek.

Zelenszkij tekintettel a nyugati partnerei késlekedésére felvetette annak lehetőségét, hogy szövetségesei közvetlenebb módon is segíthetnének, így például bizonyos körülmények között megsemmisíthetnének Ukrajna területe felett orosz rakétákat.

"Az oroszok háromszáz harci repülőt vetnek be Ukrajna területén. Nekünk minimum 120-130-ra van szükségünk, hogy ellenállást tudjunk tanúsítani az égen" - mondta az ukrán elnök az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre utalva, amelyeket reményei szerint hamarosan be is vethetnek a harcokban.

Nem tudjátok ezt most biztosítani? Rendben (...) térjünk vissza a repülőkre, amelyek most a szomszédos NATO-tagállamok területén vannak, küldjétek fel őket (...) lőjétek le a célpontokat, védjétek a civileket 

- hangoztatta. "Meg tudják ezt tenni? Biztos vagyok benne, hogy igen. NATO-tagországok támadásának, beavatkozásának számít ez? Nem" - vélekedett Zelenszkij.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy Kijev jelenleg tárgyalásokat folytat nemzetközi partnereivel arról, hogy fegyvereiket orosz katonai célpontok ellen vethessék be a határon, illetve beljebb orosz területen. "Eddig nincs semmi pozitívum" - tette hozzá.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy az ország északkeleti részén, Harkiv régióban a harctéren kialakult helyzeten sikerült úrrá lenni. Mint mondta, nem szabad elfeledkezni arról, hogy orosz csapatok a több mint ezer kilométer hosszú frontvonal más részein is próbálnak előre törni. Hozzátette, hogy időre van szükség, míg az áprilisban elfogadott, a mozgósítás szigorításáról szóló törvény alapján behívott újoncokat felkészítik.

A luhanszki Bilohorivka bevételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a luhanszki régióban lévő Bilohorivka települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból négy frontszakaszon előrenyomult, és négy ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén több mint 1250 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. Az orosz védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy lőszerraktárt, egy német IRIS-T légvédelmi rendszer lokátorát, egy Sz-125-ös légvédelmi rendszer indítóállását, hat harckocsit, három gyalogsági harcjárművet (két német Mardert és egy amerikai Bradleyt), három páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vilha sorozatvetők négy rakétáját, egy francia HAMMER irányított légibombát, egy Neptun hajóelhárító rakétát, továbbá 45 drónt.

Az orosz statisztika szerint elérte a 9700-at az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete elveszített tábori lövegek és aknavetők száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Vaszilivkában hat civil sebesült meg ukrán belövések következtében. A településen és környékén mintegy nyolcezren maradtak áramellátás nélkül.

Jevgenyij Lisznyak, Harkiv megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának helyettes vezetője a RIA Novosztyi hírügynökséggel közölte, hogy büntetőeljárás indult két ukrán tábornok, Jurij Galuskin és Mihail Drapatij ellen fosztogatás, halálos fenyegetés, valamint tiltott harci eszközök és módszerek alkalmazása miatt. Galuskin és Drapatij a régióban szolgálatot teljesítő Horticja hadműveleti-stratégiai csoport Harkiv egységének két egymást követő parancsnoka.

Harkivi kormányzóhelyettes: Ukrajna még Vovcsanszk mintegy 60 százalékát ellenőrzi

Ukrajna még Vovcsanszk határtelepülésének mintegy 60 százalékát ellenőrzi az északkeleti Harkiv régióban - közölte hétfőn Roman Szemenuha kormányzóhelyettes.

Az ellenség azon van, hogy különösen Vovcsanszkból kiszorítsa az ukrán csapatokat

 - ismertette Szemenuha az állami televízióban.

"A település mintegy 60 százalékát az ukrán fegyveres erők ellenőrzik, ami azt jelenti, hogy a támadások lankadatlanul folynak" - tette hozzá, utalva arra, hogy a harci cselekmények házról házra zajlanak.

A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. A napokban az orosz erők több falut elfoglaltak a Harkivi területen, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk körül folynak a harcok 
Fotó: George Ivancsenko / Forrás: MTI/EPA

Oleh Szinyehubov, Harkiv régió kormányzójának beszámolója szerint a frontvonal jelenleg a Vovcsa folyó mentén halad, amely kettészeli a települést. "Katonáink házról házra, utcáról utcára próbálják védeni a települést" - mondta. "Az ellenség terve, hogy gyorsan elfoglalja a régió északi részét, kudarcot vallott" - hangoztatta szintén az állami televíziónak nyilatkozva.

Vovcsanszk rendőrfőnöke még a múlt héten "rendkívül nehéz" helyzetről számolt be, mondván, hogy az orosz erők állásokat foglaltak el a településen.

Az orosz csapatok Harkiv régió határ menti térségében indított művelete miatt az ukrán hadvezetés erősítést küldött Vovcsanszk és Lipci körzetébe.

Az ukrán vezérkar hétfőn azt is közölte, hogy az orosz határtól öt kilométerre található Sztaricja mellett sikerült visszaverniük a támadásokat, és az ukrán csapatok most igyekeznek megerősíteni védelmi állásaikat a régióban.

Szemenuha elmondta, hogy a helyi hatóságok mintegy 10 500 embert evakuáltak a határtérségből a május 10-én indult támadások óta.

Orosz hírszerzés: a Nyugatot nyugtalanítja az ukrán vezetés hanyatló népszerűsége

Aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

Az SZVR abból az alkalomból adott ki közleményt, hogy Zelenszkij ötéves mandátuma május 21-én este lejár, és sokan az ukrán alkotmányra hivatkozva azt állítják, hogy attól kezdve nem tekinthető legitim államfőnek. A kémszolgálat szerint az ukrán vezetők megítélése különösen az új mozgósítási törvény elfogadását követően zuhant katasztrofálisan.

"Az amerikaiak és az európaiak által végzett, zárt közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett és tovább csökken" - állította az SZVR.

Az SZVR szerint Zelenszkij népszerűsége a "szüntelen ideológiai megdolgozásnak" alávetett ukrán fegyveres erőknél sem haladja meg a 20 százalékot, ezért az ukrán államfő kétségbeesetten próbál "megszabadulni a megbízhatatlan emberektől".

"Nagyszabású tisztogatás zajlik a hadsereg közegében, átrendeződés a kormányban, az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében" - állt az orosz hírszerzés közleményében.

BLINKEN, Antony; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Kijevben 2024. május 14-én 
Fotó: Brendan Smialowski / Forrás: MTI/AP/AFP pool

"Zelenszkij az életét féltve széles körű médiakampányt indított, amelyben leleplezte az Ukrán Állami Védelmi Igazgatóság vezetőségének nyilvánvalóan koholt tervét az államfő meggyilkolására" - tette hozzá az ügynökség.

A SZVR szerint kampány indult az ukrán lakosság megfélemlítésére, amelyben azt állítják, "elkerülhetetlen tömeges megtorlás" következik Kijev legyőzése esetén. Az orosz hírszerzés szerint az ukránok több mint 70 százaléka nem bízik meg az ukrán médiában, mintegy 90 százalékuk szeretné elhagyni az országot.

Az amerikaiak és szövetségeseik állhatatosan azt javasolják Zelenszkijnek, hogy ne lazítson az ország lakosságára kifejtett szorításon, és keltse továbbra is a félelem légkörét a civilek körében azzal, hogy durván elferdíti Oroszország különleges hadműveletének céljait és feladatait

 - állt a közleményben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak nyilatkozva kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a Kreml továbbra is Zelenszkijt tekinti-e Ukrajna legitim vezetőjének. Kijelentette, hogy az ukrán elnök hivatali idejének lejárta nem befolyásolja az orosz "különleges hadművelet" céljait és a harci cselekmények menetét. Egy másik, arra vonatkozó felvetésre, hogy Moszkva legitimnek tartja-e a jelenlegi ukrán elnök hatalmon maradását mandátumának lejárta után, a szóvivő emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteki harbini kijelentésére, amely szerint erre elsősorban Ukrajna alkotmánybíróságának, az ország politikai és jogi rendszerének kell választ adnia. Megjegyezte, hogy ha eljutnának a dokumentumok aláírásához, akkor Oroszországnak "egy ilyen sorsdöntő területen egy legitim kormánnyal kellene (őket) aláírnia".

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, mandátumának lejárta után Zelenszkij legitim célponttá válik Oroszország számára. Úgy vélekedett, hogy el kell fogni és bíróság elé kell állítani "az orosz állampolgárok és ukránok ellen elkövetett bűncselekményei miatt", vagy ha ez nem lehetséges, úgy kell vele szemben eljárni, mint egy terroristával, ahogy ez Sztepan Bandera, az ukrán nacionalisták példaképe esetében történt (akit a KGB 1959-ben Münchenben meggyilkolt).

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társadalom egyes rétegeiben zavargások törjenek ki, "amelyeket keményen el fognak nyomni", vagy - mint mondta - merényletet hajtsanak végre a "gonosz kokainista bohóc" ellen, ahogy Adolf Hitler náci vezér ellen tette Claus von Stauffenberg ezredes 1944 júliusában.

"Különösen, ha az elégedetlen ukrán oligarchia egy része úgy dönt, hogy eltávolítja az őrült színészecskét, és egy lojálisabb figurával helyettesíti" - fogalmazott Medvegyev.

"Ez azonban sem az ukránok számára, sem számunkra nem változtat semmit. Hacsak nem jelenik meg egy új operettfigura, akit nem korlátoz a saját maga által elrendelt tiltás az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokat illetően" - tette hozzá.

Légiriadót jelentettek be Szevasztopolban

Légiriadót jelentettek be a krími Szevasztopolban – mondta az orosz város vezetője, Mihail Razvozsaev. A kihirdetett riasztás miatt Szevasztopolban leállt a tengeri és szárazföldi tömegközlekedés. Ezenkívül a forgalom a krími hídon is átmenetileg leállt.

Robbanás Belgorodban

Belgorodban egy rakétatámadás során robbanás hallatszott – számolt be a TASZSZ.

A lakosságnak azt tanácsolták, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, és maradjanak inkább otthon, vagy keressenek biztonságos helyet.

Ma reggel másodszor jelentettek be rakétafenyegetést Belgrod régiójában. Az első bejelentés után vált ismertté, hogy egy kamikaze drón támadta meg Shebekinot.

Dróntámadás miatt megsérült egy olajfinomító Kubanban

A krasznodari régióban található szlavjanszki olajfinomító dróntámadás következtében megsérült – jelentette be Eduard Trudnev, a Slavyansk ECO vállalatcsoport integrált biztonságért felelős igazgatója.

Megsemmisült a legnagyobb ukrán gázkompresszor-állomás

Az orosz hadsereg megtámadta Ukrajna legnagyobb gázkompresszor-állomását – számolt be a Military Observer.

A „Bilche-Volitsa” Lviv régióban található, az ország nyugati részén.

Ez a második legnagyobb gázkompresszor-állomás Európában.

A létesítményben keletkezett jelentős károkról szóló információkat a helyi hatóságok megerősítették.

Az ukrán média szerint az Orosz Fegyveres Erők támadása következtében az összes főépület megsemmisült: a fő vezérlőpult, a karbantartó és javító egység, az adminisztratív épület, az ellenőrző pont és a biztonsági szolgálat. Csak az elhasználódott gázvezetékek maradtak fenn.

Oroszország mélyebbre tört Harkovban

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) egyre mélyebbre törnek Harkovnál – számolt be a védelmi minisztérium az északi csapatcsoport sikereiről.

Azt is megjegyezték, hogy az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők rohamcsoportjainak öt ellentámadását a harkovi régióban található Vovcsanszk, Lipcsi és Tikhoe településeken.

Ukrán rendőrök Harkiv központi parkjában rakétadarabokat vizsgálnak 2024. május 19-én
Fotó: Szergej Bobok / Forrás: AFP

A JUKOS alapítója, Mihail Hodorkovszkij azt mondta, hogy Ukrajna az év végén elveszítheti Harkovot.

Ukrajna áramszünetet vezet be országszerte

Ukrajna óránkénti energialeállást vezetett be az ipari és háztartási fogyasztók számára május 20-án, helyi idő szerint 18 órától éjfélig minden megyében. 

Elpusztított Shahed drónok

Az ukrán erők május 20-án, hajnalban lelőtték mind a 29 Shahed típusú „kamikazedrónt”, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen – jelentette az ukrán légierő az Origo beszámolója szerint

Szijjártó Péter: Ima szólt a békéért

A magyar külgazdasági és külügyminiszter pünkösdhétfő reggelén egy videót posztolt a közösségi oldalán, amellyel arra emlékeztetett, hogy a csíksomlyói zarándokok a békéért imádkoztak a szombati szentmisén. A videót itt tudja megtekinteni:

Több mint 11 600-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 4396-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7261-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

Közleményük szerint a beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Szumi megyét támadták az oroszok

Az orosz erők 43 különálló támadásban 13 települést támadtak Szumi megyében, a támadások során egy ember megsebesült. Legalább 236 robbanást jelentettek – adott hírt róla hétfőn reggel az Origo.

Az előző nap eseményeiről alább olvashat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában