Stratégia

2024.01.05. 08:55

A kihívásokra válaszul alakul át a kormány

A két új tárcával, illetve a döntéshozó kabinetek átalakításával a kormány hatékonyabban tud reagálni a hazánkat érő kihívásokra – közölte a Magyar Nemzettel ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

MW

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Mint ismert, januártól megváltozott a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Miniszté­rium neve, amit Nemzetgazdasági Minisztériumnak neveznek, továbbá önálló tárcát kapott Navracsics Tibor, miután megalakult az önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium – írja a Magyar Nemzet.

A kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló rendelet határozza meg az egyes miniszterek feladatait és hatásköreit. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányfői elvárásoknak megfelelően, hatékonyan, új és innovatív szemlélettel, valamint kibővült feladatkörrel (például kereskedelem, űriparfejlesztés, turizmus) fogja támogatni a kormány 2024-re vonatkozó elsődleges gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását.

– fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője hozzátette, hogy továbbra is segítik a vállalkozásokat a célzott programokon keresztül. Ismert: ja­nuár elsejével a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot Nemzetgazdasági Minisztériummá nevezték át. 

Az átalakuló tárcát továbbra is Nagy Márton vezeti, így a továbbiak­ban meghatározóbb szerepe lehet gazdasági kérdésekben.

Az innovatív munka elvégzése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezeti rendszerében kiépül egy új kormányzati makrogazdasági elemzőrendszer is, amelynek alapvető feladatai a kormány nemzetgazdasági döntéseinek megalapozása hatástanulmányok készítésével, a makrogazdasági elemzések és előrejelzések készítése, illetve a releváns, nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok, események nyomon követése

 – hangsúlyozta az átalakulás kapcsán ifj. Lomnici.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában