Ukrán válság

2023.12.01. 06:46

Nagy hatótávolságú rakéták gyártásába kezd Ukrajna

646. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tüzérek egy ZU-23-2 légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Szergej Lavrov: Oroszország célkitűzései változatlanok

Oroszország nem áll készen az Ukrajnában folytatott különleges katonai hadműveletének felülvizsgálatára – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri értekezletén, Szkopjéban pénteken.

„Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre” – mondta Lavrov újságíróknak, hozzátéve: ezért a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.

A kétnapos konferencia résztvevői az annak idején a hidegháborús feszültségek enyhítésére létrehozott EBESZ célkitűzéseinek aláásásával vádolták meg Oroszországot.

Lavrov gyávának nevezte nyugati kollégáit, Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét a szkopjei sajtótájékoztatón, amiért azok még érkezése előtt elhagyták Szkopjét.

„Miért is van ez? Valószínűleg azt hiszik, hogy ezzel megerősítik az Oroszország elszigetelését célzó terveiket. De szerintem csak gyávák, és félnek a tényeken alapuló, őszinte párbeszédtől” – tette hozzá.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 30. miniszteri szintű találkozójának második napi ülésén az észak-macedón fővárosban, Szkopjéban 2023. december 1-jén
Fotó: Georgi Licovszki / Forrás: MTI/EPA

Antony Blinken és Josep Borrell a héten az észak-macedóniai szervezők meghívására szintén Szkopjéba utazott, azonban az amerikai külügyminiszter később Izraelbe ment tovább.

Észak-Macedónia felfüggesztette az orosz tisztségviselőkre vonatkozó repülési tilalmat annak érdekében, hogy az orosz külügyminiszter részt vehessen a szkopjei találkozón. Szergej Lavrov érkezésének hírére, tiltakozásképpen Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminiszterei sem vettek részt az EBESZ-konferencián.

Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták gyártásába kezd

Ukrajna azt tervezi, hogy jövőre megnöveli a 100 kilométeres hatótávolságú légelhárító fegyverek gyártását – mondta Ivan Havriliuk védelmi miniszterhelyettes.

Több mint 70 támadás érte Belgorodot

Az elmúlt 24 órában Ukrajna több mint 70-szer lőtt rá Belgorod régió hat határ menti kerületére, továbbá lelőttek két ukrán pilóta nélküli légi járművet is – írta Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján.

Orosz védelmi miniszter: fél év alatt 125 ezer embert vesztett az ukrán hadsereg

Az elmúlt hat hónapban az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták a 125 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián.

A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai „különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat.

„Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait” – fogalmazott. Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a „különleges hadművelet” feladataira való felkészítésen lesz.

Közölte, hogy a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság olyan katonai távérzékelő űrrendszerét hoz létre, amely minden időjárási, fény- és terepviszonyok között képes képet alkotni az egyes helyszínekről.

Bejelentette, hogy Oroszország jövőre Okean-2024 kódnéven stratégiai parancsnoki és vezérkari gyakorlatot rendez, valamennyi haderőnem részvételével. Elmondta, hogy jövőre külföldi egységek is részt vesznek majd mintegy húsz oroszországi hadgyakorlaton, amelyek közül négyet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) és a Sanghaji Együttműködés Szervezete keretében rendeznek meg.

Megsemmisült egy „elpusztíthatatlannak” hitt Leopard

A 136. dandár orosz katonái megsemmisítettek egy német gyártmányú Leopard 2A4-es harckocsit a zaporizzsjai régióban található Rabotino környékén – írja a RIA Novosztyi forrásokra hivatkozva.

A járművet egy FPV drón találta el, majd a Leopardra egy páncéltörő irányított rakéta is csapást mért.

Az ukránok robbanthatták fel az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szabotázsakciót hajthatott végre az Oroszországot Kínával összekötő vasútvonalon – számolt be pénteken a Politico brüsszeli hírportál. Kremlin-barát Telegram-csatornák információi szerint az orosz hatóságok nyomozást indítottak az ügyben terrorizmus gyanújával – írja a Magyar Nemzet

A Politico szerint az SZBU több robbantást hajtott végre az Ukrajnától mintegy hatezer kilométerre fekvő Burjátföldön, a Bajkál–Amur-vonal Szeveromujszkij alagútjában.

Szu-34-es bombázókon képzik ki a pilótákat

Az Aerospace Forces pilóták tömeges kiképzését indítja el univerzális tervezési és korrekciós modulokkal (UMPC) rendelkező légibombák használatához az északi légvédelmi övezetben – írja a Ria Novosztyi.

A kiképzés Szu-34-es bombázókon zajlik majd, amelyek már intelligens bombákat használnak a harci küldetések végrehajtása során.

Az UMPC-t egy hagyományos bombához erősítik. A modul fel van szerelve egy összecsukható szárnnyal, kormánylapátokkal és egy vezérlőrendszerrel, amely automata üzemmódban a lőszert a célpontra irányítja.

Most az Északi Katonai Körzet övezetében 250, 500 és 1500 kilogrammos UMPC kaliberű bombákat használnak.

Robbanás történt egy burjátiai vasúti alagútban

A burjátiai vasúti alagútban történt robbanást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szervezte – ismerte el az ukrán különleges szolgálat egyik forrása.

A forrás szerint robbanószerkezeteket robbantottak fel, miközben egy vonat haladt a Bajkál-Amur fővonalon, a burjátországi Severomuisky alagútban.

Több gyár is romokban Herszonban

Herszon városában több gyárban keletkeztek károk – számolt be Alekszandr Prokudin, a Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője a Telegramon.

Korábban robbanás következtében károk keletkeztek egy dél-ukrajnai hőerőműben is (CHP). Az Ukroenergo szerint a robbanás november 30-án éjszaka történt a köztársaság egyik déli régiójában.

Oroszország Lancetekkel semmisítette meg Ukrajna Szu-25 támadó repülőgépét

Az orosz katonaság Lancet drónokkal megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Szu-25-ös támadó repülőjét – tudatta Borisz Rozsin katonai tudósító a Telegramm csatornán.

Állítólag a gépet a Dnyipropetrovszk régiójában található dolgincevoi repülőtéren semmisítették meg.

Dróntámadás miatt van légiriadó Ukrajnában

Légiriadó riadó van érvényben Ukrajna északi területein, köztük Kijevben – írta a Kyiv Independent. 

A riadót Kijev, Csernyihiv, Poltava és Szumi régiókra, valamint a fővárosra adták ki, az ukrán légierő dróntámadásokra figyelmeztetett.

Idén már nem tárgyalnak a békéről

Volodimir Zelenszkij elnök a Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során megerősítette, hogy 2024 elejéig nem lesz békeformula-csúcstalálkozó – közölte az elnöki hivatal november 30-án.

2000 ukrán civil halt meg idén a bombázásokban

Több mint 2000 ukrán civil halt meg és 11 000 megsebesült az orosz bombázások következtében 2023-ban – jelentette Ihor Klimenko belügyminiszter november 30-án.

Szibériai vasútvonalon robbantottak az ukránok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) célba vette a szibériai vasútvonalat, és robbantás hajtott végre egy orosz katonai ellátást biztosító vasútvonalon - közölte egy meg nem nevezett ukrán forrás november 30-án a Reuters hírügynökséggel.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában