Demencia Társadalmi Tanács

2023.11.29. 23:14

Hornung Ágnes: a kormány családpolitikájának negyedik eleme a testi-lelki egészség

Mintegy 250 ezer ember szenved demenciában Magyarországon, amely mint népbetegség, a családtagokkal együtt közel egymillió embert érint - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián a Bálna Budapestben 2023. november 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hornung Ágnes azt követően adott tájékoztatást, hogy a Demencia Társadalmi Tanács megtartotta első ülését.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy 

a kormány családpolitikájának eddigi három pillérét egy negyedik elemmel egészítik ki, amely a testi, lelki és szellemi egészségről szól.

Hozzátette, hogy döntés született az átfogó "Van értELME!" elnevezésű Nemzeti Demencia Program elindításáról, amelyben lefektetik, hogy a betegséggel, az abban érintettek problémájával a lehető legmagasabb szinten, az egészségügyi és szociális szervezetekkel szorosan együttműködve foglalkozzanak.

Nagyon fontos, hogy minél előbb elkezdjünk ilyen szinten is foglalkozni ezzel a népbetegséggel, mert ellenkező esetben a probléma elhúzódik, és akkor azt már nehezebben lehet kezelni - hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója üdvözölte, hogy a minisztérium segítséget nyújt a demenciával érintett családoknak. A főigazgató fontosnak nevezte, hogy a ma aktív generáció vissza tudja adni a szüleiktől, nagyszüleiktől korábban kapott gondoskodást.

Ez a gondoskodási rendszer az együttműködésre épül, és 

az is cél, hogy felkészítsék az aktív embereket, mit kell tenni akkor, ha a családjukban megjelenik a demencia 

- mondta, hozzátéve, hogy a várható élettartam növekedésével a betegek száma is egyre nő.

Erőss Loránd neurológus, idegsebész, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója elmondta, hogy intézetük egyik épületét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára adták át, és ott a szervezet munkatársai gondoskodnak a demenciás betegekről.

Hozzátette, 

fontos, hogy a betegekről otthoni körülmények között lehessen gondoskodni, mivel idősotthonokba, szociális otthonokba kerülve a várható életkoruk csökken ahhoz képest, mint amikor otthon, családban tudnak élni.

Az államtitkárság az eseményhez csatolt háttéranyagban azt írta, a tanácsot azért hozták létre, mert a demencia kórképének száma minden jóléti társadalomban, így Magyarországon is növekszik, és a gondozási szükségletek ellátása nagy mértékben a családokra hárul.

A kormány kiemelt célja, hogy a népbetegségnek számító demenciára, annak felismerésére és lehetséges rizikófaktoraira felhívja a figyelmet, így az akcióterv keretében hatékony segítséget nyújtson a demenciával élőknek és őket gondozó hozzátartozóiknak, illetve a szakembereknek 

- hangsúlyozták.

A Demencia Társadalmi Tanács feladata, hogy felhívják a figyelmet a demencia tüneteire, annak felismerésére, a demenciával élők speciális gondoskodási és gondozási igényeire, és az őket gondozó családtagok, szakdolgozók feladataira és munkájára, céljuk pedig hozzájárulni a demenciával kapcsolatos kihívásokra adható hatékony társadalmi válaszok megtalálásához, ezáltal is segítve az érintett betegeket, a családokat és az ellátórendszer fejlesztését - olvasható az államtitkárság összegzésében.

A tanács tagja Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár, Vitályos Eszter, a KIM parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Takács Péter egészségügyi államtitkár, Beneda Attila családügyi helyettes államtitkár, Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója, Erőss Loránd, az Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója, Egervári Ágnes, a biatorbágyi egészségház igazgatója és Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában