Ukrán válság

2023.10.06. 06:14

Az orosz erők ismét Harkivot lőtték, többen meghaltak

590. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán segélyszolgálat által 2023. október 6-án közzétett fotón tűzoltók tüzet oltanak, miután 2023. október 6-án csapás érte az ukrán Harkiv város központját

Forrás: Ukrán segélyszolgálat

Fotó: AFP

A moldovai elnök szerint államcsínyt tervezett a Wagner csoport

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában.

A terv szerint szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek - közölte az államfő.

A helyzet valóban drámai, és meg kell védeni magunkat

 - mondta Maia Sandu a Financial Times című brit lapnak adott interjúban, de 

arra nem tért ki, hogy mikor történt volna a puccs.

Az elnök szerint pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet köztársaságba, részben futárok, részben dubaji bankszámlákon keresztül.

Az év elején figyelmeztetések hangzottak el egy küszöbönálló puccsról. Márciusban a chisinaui kormány bejelentette, hogy őrizetbe vették a Wagner egyik zsoldosát.

A Wagner sokáig az orosz reguláris hadsereg oldalán harcolt az ukrajnai háborúban. A csoport néhai vezetője azonban élesen bírálta az orosz katonai vezetést és júniusban lázadó menetet indított Moszkva ellen, melyet még aznap leállítottak. Két hónap múlva Jevgenyij Prigozsin gépe tisztázatlan körülmények között lezuhant.

Romániába utazik Zelenszkij

Romániába utazik jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a Politico brüsszeli hírportál közlése szerint az államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal, valamint más magas rangú tisztviselőkkel fog találkozni. A Digi24 román hírtelevíziós csatorna kiemelte,

az ukrajnai háború kirobbanása óta először utazik déli szomszédjához Zelenszkij.

A látogatás pontos dátumát biztonsági okok miatt ez idáig nem hozták nyilvánosságra. Az elnöki szintű találkozó már augusztusban is szóba került: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Digi24 csatornának adott interjújában beszélt róla.

Az ukrajnai háború kitörése óta Románia kiáll Ukrajna mellett, ám Oroszország már hónapok óta támadja a Duna menti ukrán kikötőket, közel a román–ukrán határhoz. Múlt hónapban még belpolitikai viszályt is okozott Romániában, hogy a haditengerészet katonái újabb dróndarabokat találtak a határtól nem mesze, a Duna-deltánál. A védelmi minisztérium akkor azt közölte, az orosz hadsereg által használt drónokból származhatnak. Klaus Iohannis az ügyre reagálva figyelmeztetett: a dróndarabok arra utalnak, megsértették a NATO-szövetséges Románia légterét, mindez valós veszélyt jelentett a térségben élő romániai állampolgárok biztonságára.

A román védelmi minisztérium légvédelmi óvóhelyeket építtet a román-ukrán határon található, Duna-parti Plauru községben 
Fotó: Mihai Barbu / Forrás: AFP

A héten 68 ukrán támadást vertek vissza az orosz védelmi tárca szerint

 Tizennégy csoportos csapást hajtott végre nagyhatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá 68 támadást vert vissza, illetve partraszállási kísérleteket hiúsított meg az orosz hadsereg múlt péntek óta - közölte az orosz védelmi tárca pénteken kiadott heti hadijelentése.

Ezen összecsapások során a moszkvai katonai tárca összefoglalója szerint mintegy 3900 ukrán katona esett el és sebesült meg.

Samszail Saralijev orosz parlamenti képviselő pénteken Telegram-csatornáján közölte, hogy a felek között holttestcsere történt. A politikus szerint az orosz fegyveres erők 60, az ukránok pedig 64 elesett katona maradványait adták át.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek, és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil megsérült.

Azzal a Harkiv megyei Groza községre mért csütörtöki rakétacsapással kapcsolatban, amely ukrán közlés szerint több mint félszáz ember életét oltotta ki, Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője pénteken kijelentette: "megismételjük, hogy az orosz hadsereg nem mér csapást polgári célpontokra." Peszkov szerint az orosz támadások katonai célpontok, katonai élőerő-összpontosulások és parancsnokságok ellen irányulnak.

A grozai rakétacsapással kapcsolatban az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádakra reagálva a bécsi orosz nagykövetség közleményt adott ki. A képviselet szerint Kijev ezúttal is a bevált taktikáját követi azzal, hogy még a történtek kivizsgálását megelőzően ismét Moszkvát gyanúsítja meg háborús bűncselekmény elkövetésével. A kommüniké emlékeztetett rá, hogy ugyanez történt a kramatorszki vasútállomásra mért ukrán csapás, a lengyel területet ért ukrán rakétatalálat és a közelmúltban a kosztantyinivkai piac elleni ukrán rakétatámadás esetén. A követség a történteket összefüggésbe hozta a granadai uniós csúccsal.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a távollétében azzal vádolta meg Oleh Mahnyickij volt ukrán főügyészt, Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács volt titkárát és Milkola Litvint, az ukrán határszolgálat parancsnokát, hogy az általuk irányított fegyveresek 2014-ben, az úgynevezett "terrorellenes műveletet" során több mint 1200 embert öltek meg és sebesítettek meg a Donyec-medencében. Az SZK elrendelte a vádlottak felkutatását és letartóztatását.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak a "kijevi rezsim" bűncselekményeivel foglalkozó nagykövete közölte, hogy orosz bűnüldöző szervek több mint 30 országból származó 200 külföldi állampolgár ellen indítottak büntetőeljárást, amiatt, hogy "zsoldosként" csatlakoztak az ukrán fegyveres erőkhöz. Elmondta, a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján a luhanszki és a donyecki bíróságok több mint száz ukrán katonát ítéltek súlyos, olykor életfogytiglani börtönbüntetésre - több esetben a távollétükben -, bűnös parancs kiadása és civilek megölése miatt.

A krími legfelsőbb bíróság pénteken 13 év börtönbüntetésre ítélte Szerhij Cijgipa 62 éves ukrán állampolgárt, amiért információt szolgáltatott az orosz fegyveres erőkről az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU).

Az orosz erők ismét Harkivot lőtték, többen meghaltak

Az orosz erők péntek reggel ismét tüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkiv város központjára, az eddigi információk szerint két halálos áldozata és 28 sérültje lett a támadásnak - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

A közlés szerint életét vesztette egy tízéves fiú és a nagyanyja, miután találat érte a lakóházukat. A 68 éves nő holttestét a mentést végzők emelték ki a romok alól, a halott fiú 11 hónapos, sérült öccsével együtt. A gyermekek szüleit úgyszintén sérülésekkel kórházba szállították. A szétlőtt épületek romjai között még tart a kutatás túlélők és holttestek után.

A kormányzó Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az orosz erők pénteken Vovcsanszk települést is ágyúzták, aminek következtében három helyi lakos sérült meg, a háromlakásos társasház pedig - amelyben laktak -, összedőlt és kigyulladt. Egy 76 éves férfi súlyos égési sérüléseket, egy 75 éves nő és egy 25 éves rokkant nő füstmérgezést szenvedett.

A helyi hatóságok közlése szerint a nap folyamán Kupjanszkot is lőtték Harkiv megyében az oroszok. Eltaláltak egy többszintes lakóépületet, az eddigi jelentések szerint senki sem sérült meg.

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata a Facebookon arról adott hírt, hogy 

az orosz hadsereg Tornado-Sz típusú rakéta-sorozatvetővel vette tűz alá a kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove települést, a támadásban egy helyi lakos sérült meg.

Dmitro Csubenko, a Harkiv megyei ügyészség szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta: a több mint ötven halálos áldozatot követelő Hora falu kávézójára az orosz erők azért mérhettek célzott rakétacsapást csütörtökön, mert azt hitték, hogy katonák vannak bent, holott csakis civilek voltak, többségükben nők. Az ukrán belügyminiszter korábban már közölte, hogy a helyiségben a támadás idején épp halotti tort tartottak egy elesett ukrán katona emlékére, és mintegy hatvanan voltak odabenn, a falu lakosainak csaknem egyharmada. "A csapás nagyon pontos volt, és drága rakétát használtak, amiből kevés van Oroszországban" - jegyezte meg a szóvivő.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a a megyeszékhely központjára nyitottak tüzet pénteken hajnalban az orosz csapatok, és eltaláltak egy lakóépületet. 

A személyi sérülésekről szóló információkat még pontosítják

 - tette hozzá.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 281 ezret. Állításuk szerint előző nap mintegy 620 orosz katona halt meg. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között húsz orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

Dánia újrakezdi a lőszergyártást

A dán védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy országában újrakezdik a lőszergyártást, ugyanis az ukrajnai háború nyomán elapadtak a tartalékai.

A döntést Troels Poulsen védelmi miniszter azzal indokolta, hogy a háború miatt az európai lőszergyártás nagy nyomás alá került, mivel számos nyugati ország a tartalékaiból küldött lőszereket Ukrajnának.

Márpedig a lőszertartalék nemzetbiztonsági kérdés

 - szögezte le közleményében a tárcavezető.

A kis hadiiparral rendelkező észak-európai ország 2020-ban hagyott fel a lőszergyártással.

52-en meghaltak a Hroza falut ért támadásban

Rakéta csapódott be csütörtökön Hroza falu kávézójába és élelmiszerboltjába.

"Ötvenkét ember halt meg a rakétatámadás következtében" – mondta Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója az ukrán televíziónak. "Az emberek még mindig ott vannak (a kórházakban). A sérülések elég súlyosak" – tette hozzá.

Szinyehubov szerint a mentők még mindig dolgoznak a támadás helyszínén – írja a Reuters.

Ukrán mentők egy lerombolt üzlet és kávézó romjai között, miután 2023. október 5-én Oroszország csapást mért a kelet-ukrajnai Kupiansktól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Hroza falura
Fotó: Genya SAVILOV  / Forrás: AFP

Svédország katonai segélyt nyújt Ukrajnának

Svédország 2,2 milliárd korona (199 millió dollár) értékű új katonai támogatási csomagot küld Ukrajnának, amely főként lőszert és a korábban adományozott rendszerek pótalkatrészeit tartalmazza – közölte pénteken Pal Jonson védelmi miniszter.

Az új katonai segélycsomag a háború kezdete óta a 14. Svédország által Ukrajnának nyújtott katonai segélycsomag – jelentette a Reuters.

Oroszország csapást mért Harkovra

Oroszország csapást mért Harkovra, október 6-án a hajnali órákban. A támadás során három ember megsebesült – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó a hivatalos Telegram csatornáján keresztül.

Szakértők egy rakétatörmeléket emelnek ki egy kráterbő 2023. október 6-án
Fotó: SERGEY BOBOK / Forrás: AFP

Drónokat lőttek le Odessza felett

Az ukrán légvédelem három Shahed-131/136 drónt lőtt le október 6-án Odessza felett – jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó. Az orosz erők Izmail kikötői infrastruktúráját vették célba.

A kormányzó szerint egy gabonatároló megsérült a támadásban, és kilenc teherautó kigyulladt.

Ukrán hackerek állnak az orosz repülőterek elleni támadás mögött

Ukrán hackerek egy közelmúltbeli támadás során megbénították Oroszország legnagyobb repülőtereit – mondta Mihajlo Fedorov ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter.
Olyan forgalommal árasztották el az orosz légitársaságok foglalási rendszerét, a Leonardót, hogy az utasok nem fértek hozzá a foglalási szolgáltatásokhoz, valamint az online és repülőtéri bejelentkezéshez – közölte a rendszert üzemeltető, orosz állami tulajdonú Rostec konszern. A cég nem részletezte, honnan indult a támadás.

Szlovákia leállította a katonai segélyeket

Szlovákia egyelőre nem küld több katonai segélyt Ukrajnának – mondta Ódor Lajos ügyvivő miniszterelnök. Az erről szóló döntést elhalasztják az új kormány megalakulásáig.

A múlt heti választásokon a korábban háromszor is kormányfői posztban lévő Robert Fico győzött, akinek egyik fő kampányígérete az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállítása volt.

A Fehér Ház alternatív forrást találhatott Ukrajna támogatására

A Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának támogatási programját további katonai segélyek küldésére fordítja Ukrajnának – jelentette a Politico két amerikai tisztviselőre hivatkozva, akik tudtak a megbeszélésekről.

A kongresszus folytatja a vitát Joe Biden elnök azon kérelméről, hogy hagyjanak jóvá egy 24 milliárd dolláros extra segélyt Ukrajnának.

A Fehér Ház megoldást szorgalmazott, miután az amerikai törvényhozók által a hétvégén jóváhagyott, a kormány leállását megakadályozó törvényjavaslatból kimaradt Kijev további támogatása. Az amerikai elnök csütörtökön utalt arra, hogy lehet alternatív út az ukrajnai forrásokhoz, anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol.

Német Patriot érkezhet Ukrajnába

Olaf Scholz német kancellár az ukrán elnökkel folytatott granadai megbeszélése után azt mondta, Berlin dolgozik egy újabb Patriot légvédelmi rendszer beszerzésén, amely télen is működőképes lehet.

Ukrajna eddig négy Patriot rendszert kapott, amelyekből hármat Németország, egy negyediket pedig az Egyesült Államok biztosított.

Spanyolország beszáll az ukránok kiképzésébe

Egy spanyol kormányzati forrás szerint Madrid további hat HAWK légvédelmi rendszert ajánlott fel Kijevnek, hogy megvédjék az ország gabonaexportját az orosz támadásoktól. Ezen túlmenően a spanyol hadsereg ukrán katonákat képez ki a lég- és drónelhárító rendszerek használatára és több aknamentesítési felszerelést biztosít.

Kínai cég műholdfelvételeket adott el a Wagner-csoportnak

A Wagner orosz zsoldoscsoport tavaly szerződést írt alá egy kínai céggel, hogy műholdfelvételeket szerezzen be hírszerzési célokra – írja az AFP.

A francia hírügynökség által látott dokumentumból kiderül, hogy a cég, a Beijing Yunze Technology Co. Ltd. a Nika-Frutnak, egy Jevgenyij Prigozsin volt Wagner-főnök üzleti birodalmához tartozó cégnek adta el a képeket, amiket a zsoldoscsoport fel is használt az afrikai hadműveletekben, és idén júniusban is, amikor lázadást kísérelt meg Oroszországban - mondta egy európai biztonsági forrás, aki azt is állította, hogy a zsoldoscsoport idén orosz területekről rendelt képeket.

Ukrajna leállította a panaszeljárást

Kijev "felfüggesztette" a Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal szembeni panaszát a Kereskedelmi Világszervezetnél a gabonamegállapodások miatt - közölte Tarasz Kacska ukrajnai kereskedelmi képviselő. Egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a WTO-nál még nem kezdődött el a gabonavita, mivel Ukrajnával még tart a konzultáció, amely akár 60 napig is eltarthat.

Kijev "konstruktív megoldást akar találni a mezőgazdasági importra vonatkozóan az egész EU keretein belül" - mondta újságíróknak a kereskedelmi főnök az Interfax-Ukrajna szerint.

Kézigránát repeszdarabokat találtak a Prigozsin-gép halottjainak testében

A Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta a Jevgenyin Prigozsin Wagner-vezér halálát okozó repülőgép-tragédiáról, hogy

nincs bizonyíték a gépet érő "külső hatásra",

de hozzátette, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

Azt is állította, hogy kézigránát-töredékeket találtak az áldozatok testében, és bírálta a szerencsétlenség nyomozóit, amiért

nem végeztek alkohol- és drogtesztet a halottakon.

Egyes elemzők szerint a magánrepülőgép fedélzetén lévő bomba okozhatta az augusztus 23-i katasztrófát, míg mások szerint rakéta találta el a repülőgépet. A fedélzeten Prigozsin mellett másik két Wagner-vezető, négy testőr és a három fős személyzet tartózkodott. Mindannyian meghaltak.

Üzent az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is reagált a csütörtöki, Hroza falu elleni orosz rakétacsapásra. Határozottan elítélte az 51 civil áldozattal járó akciót. Szóvivőjén keresztül közölte, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat a nemzetközi humanitárius jog tiltja, és azokat azonnal le kell állítani!

At least 51 dead in Russian missile attack in Ukraine
Rendőrök és mentősök a Groza falu elleni támadás helyszínén
Fotó: Yevhen Titov  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Putyin egy sikeres nukleáris rakétatesztről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak és elemzőknek azt állította, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású és nukleáris képességű cirkálórakétát. Azt nem közölte, hogy a teszt mikor és hol történt, de a rakéta képességeit "páratlannak" minősítette.

Felvetette annak a lehetőségét is, hogy Oroszország visszavonhatja a nukleáris kísérleteket globálisan tiltó szerződés ratifikációját. Putyin szerint Oroszország lemásolhatja a szerződést aláíró, de nem ratifikáló Egyesült Államok álláspontját, és "elméletileg visszavonhatja a ratifikációt".

Hat drónt lőttek le az orosz határvidék felett

Belgorod kormányzója szerint hat drónt lőttek le az orosz régió felett, amely mintegy 40 kilométerre északra fekszik az ukrán határtól. Vjacseszlav Gladk azt mondta, hogy nincsenek sérültek vagy áldozatok.

Fegyvereket szerzett az ukrán elnök

Az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozóján részt vevő ukrán elnök arról számolt be az éjszakai videójában, hogy sok kétoldalú találkozón vett részt, amelyek kézzel fogható eredménnyel járnak Ukrajna számára.

További részletek említése nélkül azt mondta, hogy országának több légvédelmi rendszere lesz, és köszönetet mondott Spanyolországnak, Olaszországnak, Franciaországnak, Németországnak és az Egyesült Királyságnak. Azt is mondta, hogy katonái több tüzérségi eszközhöz és nagy hatótávolságú fegyverhez jutnak hozzá.

Zelenszkij brutális népirtásról beszélt

Éjszakai videójában az ukrán elnök hosszan beszélt a csütörtöki, Hroza falu elleni orosz támadásról, ami 51 ember, köztük egy hatéves kisfiú halálát okozta. Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok nem vakon lőttek a településre, pontosan tudták, hogy ott épp egy újratemetés utáni megemlékezést tartanak, amire összegyűltek az emberek, ezért különösen brutális népirtásnak nevezte a tüzérségi csapást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában