Reakció

2023.08.30. 23:37

Az orosz nagykövetség reagált: hamis hírek jelentek meg az orosz tankönyvtervezetekkel kapcsolatban

Egy orosz történelemkönyvben – amelyet Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója írt a 11-es diákok számára – fasiszta felkelésnek titulálták 1956-ot. A kötetben két bekezdés szól az 1956-os magyar forradalomról és szabadságharcról, amelyet a szovjet csapatok vertek le. A tankönyven megjelent kijelentésre reagált az orosz nagykövetség – írja a Magyar Nemzet.

MW

Az 1956-os évszámot formázó mécsesek a Szent István-bazilika előtt a forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2019. november 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A tankönyv szerint „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.” A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált orosz tankönyv hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról. 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára korábban erre úgy reagált, hogy

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.

A budapesti orosz nagykövetség a Facebookon reagált az ügyre. 

Mint közölték: 

a velünk szemben megfogalmazott kritika sajnos egy olyan magyar hírportál közlésén alapul, amely – talán szándékosan, talán tudatlanságból – információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek. Ez az anyag különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott, és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza.

Ezzel kapcsolatban a nagykövetség fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek „legalább tíz különböző” tervezete jutott el. 
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában