Ruanda

2023.07.19. 19:33

A feminista konferencia elnöke megtámadta Novák Katalint

Annak ellenére, hogy a magyar köztársasági elnök a közönség kedvence volt – írja a Mandiner.

MW

Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója (b-j) a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban, a BK Arénában 2023. július 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Július 17-én, hétfőn szólalt fel a világ legnagyobb presztízsű nőjogi konferenciája, a Women Deliver nyitóbeszélgetésén Novák Katalin köztársasági elnök, aki a rendezvénynek otthont adó Ruandában épp hivatalos látogatáson tartózkodott. 

Novák arról beszélt: 

legfőbb célja, hogy a nőknek többé ne kelljen választaniuk a szakmai siker és az anyai hivatás között,

hanem ha akarnak, mindkettőben kiteljesedhessenek. Emellett az etióp elnökkel egyetértve – aki országának hozzá hasonlóan szintén az első női elnöke – arról beszélt, hogy azzal, hogy egy országnak női elnöke van, még nem teljesedett ki a női egyenjogúság.

Az egyébként kifejezetten LMBTQ-ügyekkel és abortuszpárti aktivizmussal is foglalkozó konferencián Novák Katalin családpárti álláspontja váratlanul nagy sikert aratott.

Miután mind beszélgetőpartnerei, mind a moderátor kedélyesen elbeszélgettek a köztársasági elnökkel és senki nem fogalmazott meg sem kritikát, sem ellenvetést, 

a Women Deliver elnöke, a pakisztáni Maliha Khan másnap este váratlanul közleményt adott ki.

 Ebben azt írja, a WD „meghallotta és érti résztvevői kritikáját Novák elnök jelenlétével kapcsolatban a WD2023 nyitóünnepélyén”, sőt, „személyesen is üdvözlöm ezt a visszajelzést”. 

Khan hozzátette: „Novák elnök nézetei a nemi egyenlőség, a befogadás, valamint a szexuális és reproduktív egészség és jogok (ezalatt az abortuszpártiak a magzatok meggyilkolásának gyakorlatát és jogát értik – a szerk.) kapcsán semmilyen tekintetben nem egyeznek a Women Deliver nézeteivel, ezért örülök, hogy botrány van.”

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában