Orosz-ukrán háború

2023.05.10. 05:59

Csehország szovjet légvédelmi rendszereket ad Ukrajnának

Már 441. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona egy Sztrela légvédelmi rakétavető mellett a donyecki régióban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

NATO: egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában

Egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában, Oroszország már a 15. hónapjában van a háromnaposnak tervezett háborújának - mondta Rob Bauer tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerdán Brüsszelben.

Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az Ukrajna elleni orosz agresszió az eddigi legnagyobb fenyegetést jelenti a szövetség biztonsága és a béke szempontjából.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, Moszkva ambíciói messze túlmutatnak a megtámadott ország határainál. Kijev katonai támogatásának folytatása ezért is elengedhetetlen, de nemcsak Ukrajna, nemcsak a NATO, hanem a világ egésze érdekében - vélte a tengernagy.

Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka arról beszélt, hogy a NATO katonai hatóságai regionális terveket dolgoztak ki, amelyek leírják, hogy a szövetség hogyan fogja megvédeni tagországait két veszéllyel, Oroszország és a terrorista csoportok jelentette fenyegetéssel szemben.

 

A tervek a NATO haderejének új modelljét követelik meg, ami több magas készültségű csapat felállítását, valamint egy új haderőstruktúra kialakítását jelenti a NATO-műveletek végrehajtásához szükséges felszerelések és szervezetek számának és típusának meghatározására.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a nap folyamán korábban adott nyilatkozatában felvázolta a júliusi, Vilniusban tervezett NATO-csúcstalálkozó főbb prioritásait, amelyek célja - szavai szerint - a NATO elrettentési és védelmi képességének további erősítése. "Jó irányba haladunk, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt a változó és veszélyes világ megköveteli" - fogalmazott.

Ezzel összefüggésben Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy a tagállamok állam- és kormányfői támogatni fogják az új terveket, és megegyeznek a védelmi felszerelések gyártásának bővítéséről.

Az ukránok szerint hatékony ellentámadást hajtottak végre Bahmutnál

Az ukrán katonák hatékony ellentámadásokat hajtottak végre a Donyeck megyei Bahmutnál, aminek következtében az orosz csapatok egyes területeken mintegy két kilométernyit visszavonultak - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán a Telegramon

A Wagner orosz zsoldoscsoport egyes területeken kénytelen volt átadni állásait az orosz fegyveres erők rosszul kiképzett reguláris alakulatainak, amelyek aztán vereségeket szenvedtek és visszavonultak

 - jelentette ki. Szirszkij kiemelte az ukrán 3. rohamdandár teljesítményét, amely értékelése szerint erőteljes csapást mért az ellenségre az ütközetekben. "Védelmi erőink biztonságosan tartják a frontot, és nem engedik az ellenséget előre mozdulni. A Bahmutért folytatott csata folytatódik" - összegezte a parancsnok.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők civilek evakuálásának ürügyén folyamatosan elszállítják az eltulajdonított ingóságokat a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régió frontvonal menti településeiről.

A kijevi katonai vezetés közlése szerint Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű van, az orosz erők teljesen kifosztották a város összes egészségügyi intézményét, az orvosi felszereléseket az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten lévő Szimferopolba szállították. Ezenfelül kifosztották a zaporizzsjai atomerőmű melletti ipari övezetben található összes vállalkozás telephelyét is.
 

Csehország szovjet légvédelmi rendszereket ad Ukrajnának

Csehország két KUB légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának a rendszerhez tartozó rakétákkal együtt - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a közszolgálati Radiozurnál hírrádiónak adott interjúban.

Eljött az ideje azon is elgondolkodni, hogy Csehország ne ajándékozzon-e L-159 típusú cseh gyártmányú vadászgépeket is Ukrajnának

 - jegyezte meg Petr Pavel. Emlékeztetett: Csehország többek között már eddig is mintegy száz tankot és nagyjából ugyanennyi más harcjárművet szállított Ukrajnába.

Ukrajnának - fejtette ki a cseh elnök - a háború döntő szakaszára történő felkészülése jegyében légierőre is szüksége van. Szerinte a nyugati országok eddig visszafogottak voltak a harci gépek átadásában, és az sem mellékes, hogy a szükséges személyzet felkészítése nagyon időigényes, mert a gépek különféle titkos rendszerekkel is fel vannak szerelve. "A szövetség országai nem szeretnék, ha ezek a rendszerek orosz kézbe kerülnének" - szögezte le. Hozzátette: a tárgyalások a repülőgépek szállításáról folytatódnak, esetleg szóba jön a titkos rendszerek kiszerelése, és "az ukránok talán kaphatnak néhány F-16-os vadászgépet".

A cseh államfő szerint Ukrajna számára most az a legfontosabb, hogy megfelelő számú harckocsit, harcjárművet és megfelelő mennyiségű lőszert szerezzen be. "Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy ebben segítsen az ukránoknak" - hangsúlyozta. A KUB légelhárító rendszerek szovjet gyártmányúak, amelyeket az ukránok tudnak kezelni - tette hozzá Petr Pavel.

A KUB légvédelmi rendszereket még az egykori Szovjetunióban fejlesztették ki, de máig használják a világ számos országában. 

Kuleba: az ukrán ellentámadás nem biztos, hogy a végső összecsapás lesz

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólított fel egy szerdai lapinterjúban, hogy a közelgő ukrán ellentámadást ne tekintsék a végső összecsapásnak az orosz hadsereggel.

A tárcavezető szavai szerint 

a háború további alakulása az ukrán hadsereg következő támadó akcióinak sikerén múlik.

 "Ne gondolja azonban senki ezt az ellentámadást az utolsónak, mert nem tudjuk, mi lesz belőle" - mondta Kuleba a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett. "Ha ezzel az ellentámadással sikeresen felszabadítjuk területeinket, akkor a végén azt mondhatják, igen, ez volt az utolsó, de ha nem, akkor az azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a következő ellentámadásra" - fejtegette a miniszter.

Kuleba a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalások lehetőségéről szólva emlékeztetett arra, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) olyan határozatot hozott az ukrán területek tavalyi annektálása nyomán, amely kizárja a közvetlen tárgyalást Putyinnal. A miniszter egyúttal meggyőződésének adott hangot, hogy Németországnak támogatnia kell Ukrajna NATO-csatlakozását, ha biztonságos Európát akar.

Andrij Bilickij, az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred egykori alapítója, jelenleg a 3. ukrán rohamdandár parancsnoka szerdán a Telegramon közölte, hogy csapata a Donyeck megyei Bahmutnál legyőzte a 72. orosz gépesített lövészdandár alakulatait - megsemmisítve két századot -, felszabadította a terület egy részét, és hadifoglyokat ejtett. Szavai szerint az orosz felderítés vereséget szenvedett, jelentős számú orosz páncélozott harcjármű megsemmisült. A Wagner orosz zsoldoscsoport 3. rohamkülönítménye is súlyos veszteségeket szenvedett. A támadó hadműveleteket egy három kilométer széles és 2,6 kilométer mélységű sávban hajtották végre. "Ez az egész terület teljesen felszabadult az orosz megszálló erők alól" - tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint az ukrán dandár külön Telegram-csatornáján megerősítette Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner csoport alapítójának azt a közlését, amely szerint az orosz fegyveres erők 72. gépesített lövészdandárja "elmenekült" Bahmuttól, és ötszáz orosz katona holttestét hagyták hátra. Az ukrán dandár arról tájékoztatott még, hogy öt orosz katonát ejtettek fogságba.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők szerdán tüzet nyitottak a régióban lévő Vovcsanszk városra, aminek következtében egy férfi életét vesztette, a romok alatt lehet még egy nő, aki után a mentést végzők kutatnak.

Portugál elnök: a háborút jogszerű, igazságos és méltányos békének kell követnie

Biztosítani kell, hogy az ukrajnai háborút jogszerű, igazságos és méltányos béke kövesse az emberi jogok biztosítása és megerősítése, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett - jelentette ki Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök szerdán Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében Marcelo Rebelo de Sousa hangsúlyozta: meg kell előzni újabb háborúk kitörését, és jövőt kell biztosítani mindazoknak, akik gazdasági és társadalmi bizonytalanságban élnek.

A biztos és békés jövő szavatolása érdekében az Európai Uniónak gazdaságilag és politikailag is a lehető legerősebb szereplővé kell válnia a világban az egység megerősítése és a bővítés nyújtotta lehetőségek kiaknázása által

 - mondta. Mindezek eléréséhez a lehető legjobb politikai, intézményi felkészültségre, gazdasági és pénzügyi előkészítésére van szükség - hangsúlyozta.

"A halogatás és a kételkedés ideje lejárt" - fogalmazott a portugál elnök, majd hozzátette: ha az EU globális vezető szerepet akar betölteni, akkor a klímaváltozás elleni harc élére kell állnia és támogatnia kell a digitális és energetikai átállást. Fel kell gyorsítania a helyreállítást, és nem szabad megfeledkeznie a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború, valamint az ezeket a válságokat követő infláció gazdasági és politikai hatásairól - mondta.

"Ha nem járunk sikerrel, rések nyílnak, amelyeket rendszerellenes és populista mozgalmak képviselői töltenek majd be. Ha bekövetkezik, az a mi hibánk lesz" - fogalmazott.

A portugál elnök arra biztatta az Európai Parlament képviselőit, hogy dolgozzanak Ukrajna szükségleteinek támogatásán, valamint az EU-t megerősítő feladatok megoldásán a következő, 2024 és 2029 közötti parlamenti ciklusban.

London kezdeményezi a Wagner-csoport terrorszervezetté nyilvánítását

Brit kormányforrások tájékoztatása szerint London hamarosan terrorszervezetté nyilvánítja a Wagner orosz magánhadsereget, amely az ukrajnai háborúban is jelentős szerepet játszik.

A The Timesnak a konzervatív brit napilap szerdai beszámolója szerint a Downing Streeten elmondták, hogy a brit kormány kéthavi munkával teremtette meg a lépés jogi hátterét, és a döntést hamarosan törvénybe iktatják.

A brit jogszabályok szerint a törvény érvénybe lépése után az is bűncselekménynek számít majd, ha valaki a Wagner-csoport tagja, részt vesz a szervezet gyűlésein, támogatást szervez a csoport számára, vagy ha nyilvánosan viseli a jelvényét.

Így a Wagner-csoport esetében ugyanazok a törvényi szankciók lépnek életbe, amelyeket London mások mellett az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel szemben is alkalmaz.

A tilalmi jogszabály pénzügyi szankciókat is tartalmaz, így a Wagner-csoport nem tud majd anyagi támogatásokat felhajtani a brit pénzügyi rendszeren keresztül.

A szervezetet eltiltják emellett attól is, hogy brit bíróságokon lépjen fel újságírók és kampányszervezetek ellen.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője tavaly megpróbált rágalmazási eljárást indítani Eliot Higgins brit újságíró ellen, miután a Higgins által alapított, Bellingcat nevű, angliai és hollandiai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil oknyomozó szervezet részleteket tárt fel a Wagner ügyeiről.

A jogi eljárást tavaly márciusban, az ukrajnai háború kezdete után az eljáró brit bíróság beszüntette.

Börtönt kapott két orosz katona, akik megtagadták az ukrajnai harcot

Két kamcsatkai orosz katonát két és fél év börtönre ítéltek, mert megtagadták, hogy Ukrajnában harcoljanak - közölte szerdán az OVD-Info emberi jogi csoport.

Az Alekszandr Sztepanov és Andrej Mihajlovként azonosított férfiakat külön-külön ítélték bűnösnek abban, hogy megtagadták a háborús időben a harcba vonulásra vonatkozó parancsot - jelentette a Reuters. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly módosította a büntető törvénykönyvet, hogy a harc megtagadásáért akár három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható legyen.

Putyin tavaly szeptemberben elrendelte további 300 000 katona mozgósítását, hogy megerősítse Oroszország háborús erőfeszítéseit Ukrajnában, ahol a hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett a közel 15 hónapja tartó háborúban. A második világháború óta példa nélküli lépés miatt több százezer orosz férfi menekült el az országból, hogy elkerülje a behívást.

Az ukránok szerint az oroszok evakuálják a zaporizzsjai erőmű 3000 dolgozóját

Az ukrán Energoatom azt állítja, hogy Oroszország az atomerőmű dolgozóinak evakuálását tervezi az atomerőművet kiszolgáló Enerhodarból.

Az orosz erők több mint 3000 dolgozó evakuálását tervezik, köztük 2700 olyan dolgozóét, akik szerződést kötöttek az orosz telepítésű céggel. A lépés katasztrofális munkaerőhiányt eredményez - állította szerdán az ukrán állami tulajdonú vállalat.

Az orosz megszállók bebizonyítják, hogy képtelenek biztosítani a zaporizzsjai atomerőmű működését - áll a cég a Telegramon közzétett közleményben.

Közel a megegyezés az ukrán gabonaexportól

Az orosz TASZSZ hírügynökség ankarai forrásra hivatkozva azt írta, közel a megállapodás a fekete-tengeri ukrán gabonaexport meghosszabbítására.

A TASZSZ információi szerint Recep Tayyip Erdogan elnök számára az alku meghosszabbítása jelzés a nyugat felé, hogy Törökországban meg lehet bízni, ezért a hatóságok mindent megtesznek a gabonakezdeményezés május 18-án lejáró folytatásáért.

Két ukrán drónt lőttek le orosz terület felett

Lelőttek két ukrán drónt Voronyez felett, amely egy katonai létesítményt támadott – jelentette a régió kormányzója. "A beavatkozási intézkedések eredményeként az egyik letért a pályáról és lezuhant, míg a másodikat lövésekkel semmisítették meg" – írta Alekszandr Guszev kormányzó a Telegramon.

Kilenc régió 126 települését támadták az oroszok

Két ember meghalt, öten megsebesültek a tegnapi orosz támadássorozatban, amely kilenc ukrán régió 126 települését érintette. Az oroszok aknavetőkkel, harckocsikkal, tüzérséggel, sorozatvetőkkel és drónokkal is támadtak - közölte ma az ukrán védelmi minisztérium.

Folytatódik az ukrán civilek kitelepítése a zaporizzsjai régióból

Oroszország folytatta az ukrán civilek kitelepítését a zaporizzsjai régió orosz megszállás alatt álló területeiről. A hivatalosan evakuálásnak nevezett eljárás során egyeseket tovább visznek orosz ellenőrzés alatt álló területre, másokat pedig Oroszországba – írta a The Guardian.

Lelőttek egy ukrán drónt Kurszknál

A Reuters jelentése szerint az orosz légvédelmi erők lelőttek egy drónt az Ukrajnával határos Kurszk térségében. A lehulló törmelék megrongált egy gázvezetéket és egy házat.

"Törmelék hullott le Tolmacsevo faluban. Senki sem sérült meg" - közölte a régió kormányzója, Roman Sztarovojt a Telegramon.

Ukrajna szinte soha nem vállalja nyilvánosan a felelősséget az Oroszországon belüli és az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken elkövetett támadásokért. Kijev azonban a közelmúltban azt mondta, hogy Oroszország logisztikájának gyengítése része a tervezett ellentámadás előkészítésének. (The Guardian)

Nem látja az azonnali tűzszünet és béketárgyalások megkezdésének lehetőségét az ENSZ-főtitkár

„Sajnálkozva ugyan, de úgy látom, hogy a háború ezen szakaszában a béketárgyalások nem lehetségesek. Mindkét fél meg van győződve ugyanis arról, hogy győzni tud” – fogalmazott António Guterres, ENSZ-főtitkár az El Pais című spanyol napilapban megjelent interjújában. Hozzátette: „jelenleg az azonnali, átfogó tűzszünet és béketárgyalás lehetőségét nem látom.”

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor leszögezte, hogy az orosz invázió ellentétes a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával. Hozzátette, hogy nem látom, hogy Oroszország hajlandó lenne kivonulni az általa megszállt területekről, és úgy gondolom, Ukrajna abban reménykedik, hogy visszaveheti azokat.

Az ENSZ a gabonafolyósóra fókuszál

Szerinte az ENSZ éppen ezért a lehetőségeihez mérten párbeszédet próbál folytatni a felekkel, és olyan ügyekre összpontosít, amelyek konkrét problémák megoldásában segíthetnek, mint a május 18-án lejáró fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása.

„Teljes mértékben részt veszünk a kezdeményezés megmentésében, Rebeca Grynspan (az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának főtitkára – a szerk.) Moszkvában tárgyalt, Martin Griffiths (az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese – a szerk.) pedig Isztambulban” – fogalmazott.

Jelenleg pedig előkészítjük az orosz, ukrán, török és ENSZ-delegáltak találkozóját Isztambulban, és mindent megteszünk, hogy jobban reagáljunk az orosz problémákra – fejezte ki reményeit.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Több mint kilencezren érkeztek kedden Magarországra

Magyarország területére 2023. május 9-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4709 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4557 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 9-én Budapestre, vonattal, nem érkezett senki.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Alternatív gabonaszállítás

Ukrajnának vannak alternatív módjai a gabonaszállításra, ha nem hosszabbítják meg a biztonságos fekete-tengeri exportról szóló megállapodást - mondta a mezőgazdasági miniszter.

Az ukrán fekete-tengeri kikötők blokád alá kerültek Oroszország tavalyi inváziója után, de közülük háromhoz tavaly júliusban engedélyezték a hozzáférést a Moszkva és Kijev között létrejött megállapodás értelmében, amelyet az ENSZ és Törökország közvetített. Moszkva most azzal fenyegetőzik, hogy május 18-án felmondja a gabonamegállapodást, hacsak nem enyhítik az orosz gabona- és műtrágyaexport előtt álló korlátozásokat.

Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter az aggodalmakra válaszolva elmondta, hogy „több forgatókönyv" is előfordulhat erre az esetre. "Egymillió körülmény miatt nem tervezünk apokaliptikus forgatókönyvet. Az ukrán gazdálkodók és ukrán kereskedők megmutatták, hogy sok mindent megtehetnek, és sok exportútvonalat lehet kialakítani" - mondta Szolszkij.

Május 10-11-én Isztambulban magas szintű, négyoldalú megbeszélésre kerül sor a fekete-tengeri gabonamegállapodásról.

Nagy hatótávú rakétákat keres a brit védelmi tárca

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma által irányított Ukrajnai Nemzetközi Alap (International Fund for Ukraine) nevű csoport nyílt felhívásban szólította meg a fegyvergyártókat, hogy jelentkezzenek, ha tudnának akár 300 kilométeres hatótávolságú rakétákat szállítani Kijevnek.

A minisztérium arra kérte a cégeket, hogy vegyék fel a kapcsolatot, ha tudnak olyan rakétákat szállítani, amelyek szárazföldről, tengerről vagy levegőből indíthatók, 20 és 490 kg közötti robbanó töltettel. További kívánatos követelmények közé tartozik az „alacsony elfogási valószínűség", a „küldetéstervezési képesség" és „a légvédelmi áthatolási módszerek a sikeres csapás valószínűségének növelésére".

A közlemény szerint június 5-től veszik fel a kapcsolatot a válaszoló cégekkel.

Egy brit tisztviselő azt mondta, hogy nem született végleges döntés az ilyen képességekkel rendelkező rakéták Ukrajnába küldéséről.

Meghalt az AFP tudósítója

Ukrajnában meghalt az AFP francia nemzeti hírügynökség újságírója. Arman Soldin, aki a sajtóorgánum ukrajnai videókoordinátora volt, rakétatűzben vesztette életét Chasiv Yar közelében a keleti donyecki régióban – közölték az AFP riporterei, akik szemtanúi voltak az esetnek. A támadás a város határában, Bakhmut közelében történt.

Áprilisban az Újságírók Nemzetközi Szövetsége arról számolt be, hogy Ukrajnában az invázió kezdete óta legalább 12 újságírót és médiamunkást öltek meg, és 18-at megsebesítettek.

1,2 milliárd dolláros védelmi csomag

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elök bejelentette: újabb, ezúttal 1,2 millird dolláros védelmi csomag érkezik az Egyesült Államokból, benne tüzérségi lövedékekkel, rakéták és drónok elleni védelmi eszközökkel. "Köszönetet mondok Biden elnöknek, a Kongresszusnak és minden amerikai családnak a megingathatatlan támogatásukért és az amerikai erőért, amely erősebbé tesz bennünket" - mondta Volodimir Zelenszkij, aki hozzáttte, hogy más partnerországokkal is tárgyalnak újabb védelmi csomagokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában