Döntöttek

2023.04.03. 22:31

Irán szigorúbban fogja ellenőrizni a kötelező fejkendőviseletet az iskolákban és az egyetemeken

A helyi döntéshozók biztonságos és megfelelő környezetet kívánnak teremteni a diákság spirituális fejlődéséhez.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Irán szigorúbban fogja ellenőrizni a kötelező fejkendőviseletet az iskolákban és az egyetemeken - jelentette be hétfőn a teheráni oktatásügyi minisztérium.

A közlemény szerint azokat a diáklányokat, akik megsértik az előírást, kizárják az oktatásból.

A minisztérium állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a döntéssel biztonságos és megfelelő környezetet kívánnak teremteni a diákság spirituális fejlődéséhez.

Az előírás Iránban nem újkeletű, de különös jelentőséget nyert a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg.

A tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint 

több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. 

Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken nyilvános iráni helyszíneken nők láthatók hidzsáb nélkül. A perzsa újév óta eltelt alig két hétben a teheráni vezetés ismételten szigorú büntetéseket helyezett kilátásba az iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. Ezt követte az oktatási minisztérium közleménye is a már érvényes szabályok szigorúbb betartásáról.

Mindemellett az iráni oktatási minisztérium hétfőn beszámolt Juszef Núri tárcavezető lemondásáról. Az iráni sajtó korábban a tanári fizetések késedelmes átutalásáról cikkezett. Núri februárban került az EU szankciós listájára, mert azzal vádolják, hogy egyebek között felelős volt diákok önkényes őrizetbe vételéért a tömegtüntetések idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában