Pesti Srácok csatornája

2023.03.25. 10:13

Tiltakozás a YouTube cenzúrája ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját. A szövetség támogatásáról biztosítja a szerkesztőséget és arra biztatja a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe a globális cenzúra ellen és mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkénye nem lehet határtalan.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve érdemi magyarázat nélkül távolítson el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség. 

A MNMSZ tisztában van azzal, hogy a globális közösségi médiaszolgáltatók mára megkerülhetetlenné váltak a véleménynyilvánítás, a kapcsolattartás és az üzleti élet területén. 

Aggályosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a felhasználók személyes adatainak elemzésére alapított, célzott hirdetésekből horribilis bevételre szert tevő szolgáltatók titkolt és átláthatatlan szabályrendszer szerint működnek, amelyeket a nemzeti jogszabályok felett állóként alkalmaznak, azoktól sokszor függetlenek, és azoknak gyakran ellentmondóak

 – írták.

A Pesti Srácok csatornája rendkívüli népszerűségre tett szert, havi megtekintési átlaga meghaladta a 3 millió letöltést. Ezt a szakmai műhelyt próbálja most ellehetetleníteni a Google, állítólagos közösségi jogsértésekre hivatkozva, úgy, hogy a konkrét okot tájékoztatásuk szerint azért nem fedik fel, mert ezzel a szabadalmaztatott érzékelő rendszerük védelmét kívánják biztosítani.

A YouTube szerződési feltételei szerint, amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak. Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül, amely a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság Alaptörvényben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogának sérelmét jelenti. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség mindig is elutasította a cenzúrát és határozottan kiállt a sajtó szabadsága mellett. 

Felhívunk minden jóérzésű újságírót és szakmai szervezetet, hogy álljanak ki a véleménye miatt meghurcolt szerkesztőség mellett, a Pesti Srácok kiadójának pedig minden segítséget megadunk, amennyiben jogi úton lépnek fel az önkény és a cenzúra ellen

 – áll a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményében.

A YouTube állásfoglalása a Pesti Srácok YouTube csatornájának megszüntetésével kapcsolatban:

„Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában.”

A véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos YouTube-állásfoglalás:

 „Irányelveink nem egyes nézőpontok szerinti tartalmakra vonatkoznak – azokat egyformán alkalmazzuk. Automatizált rendszereink nem úgy vannak tervezve, hogy egyénekhez vagy csoportokhoz tartozó tartalmakat politikai szempontok vagy egyéb tulajdonságok, például nemi vagy szexuális irányultság alapján szűrjenek. A tartalmakat felülvizsgáló munkatársainkat pedig úgy készítettük fel, hogy ne vegyék figyelembe a feltöltő személyét, és azt sem, hogy egyetértenek-e vagy sem a videóban szereplő álláspontokkal.”

Huth Gergely: hazugság, amit a YouTube állít

A Pesti Srácok főszerkesztője szerint rá kell kényszeríteni a techóriásokat, hogy vessék alá magukat az uniós és a nemzeti jognak.

– Hazug érvelésről van szó, hiszen a Pesti Srácok soha nem töltött fel gyermekek biztonságát sértő videót az internetre. Aki ismeri a munkásságunkat, az tudja, hogy a magyar sajtóban talán a legkeményebb oknyomozó cikksorozatokat, a pedofil bűncselekményekről szóló cikkeket éppen a Pesti Srácok írta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője a YouTube közleményére reagálva.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Google-nek, a Facebooknak, és a TikToknak sincs joga önhatalmúlag a közbeszédet korlátozni, a szólásszabadságot csonkítani Magyarországon. Természetesen minden szolgáltatónak lehetnek irányelvei, felhasználási feltételei, de a végső ítéletet minden ilyen esetben a magyar bíróságoknak, a magyar médiatorvénynek, és az alaptörvény szerint kell a magyar bíróságoknak meghoznia. Önkényesen Amerikából nem korlátozható a szólásszabadság

– mondta Huth Gergely, aki azt is elárulta, felháborította őket, hogy

még a saját jogorvoslati lehetőségeit sem kínálta fel a Google.

Huth Gergely kiemelte: örömmel fogadták a Magyar Nemzeti Médiaszövetség Pesti Srácok melletti kiállását. A főszerkesztő örülne, ha a közéleti tartalmak egy erős, egymást ajánló nemzeti videómegosztó felületen is elérhetők lennének, a YouTube-bal párhuzamosan. Úgy véli azzal, hogy

a legfontosabb internetszolgáltatók és távközlési szolgáltatók nemzeti tulajdonba kerültek, semmi akadálya nincs egy ilyen felület létrehozásának/kiépítésének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában