Megemlékezés

2023.02.28. 22:04

Herczegh Anita: továbbra is támogatunk minden Covid-árvát

„A Regőczi Alapítvány idén is folytatja a munkát, támogatunk minden Covid-árvát, aki hozzánk fordul” – hangsúlyozta Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumának elnöke kedden Budapesten, miután férjével, Áder János volt köztársasági elnökkel együtt elhelyezte az emlékezés virágait Regőczi István atya sírjánál, „az Isten vándora” halálának tizedik évfordulóján.

Herczegh Anita, a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke férjével, Áder János volt köztársasági elnökkel a megemlékezés virágait helyezi el Regőczi István atya sírjánál, "az Isten vándora" halálának tizedik évfordulóján a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében 2023. február 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Herczegh Anita a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében található sírnál azt mondta, nem véletlenül választották Regőczi Istvánt az alapítvány névadójául; nagyon tisztelik őt, hiszen egész életét az árvák, az elhagyottak, a rászorulók segítésére fordította. Hozzátette: szeretnének méltóvá válni hozzá, és remélik, hogy a munkájukban olyan sikeresek lesznek, mint az atya, aki mindig talált támogatókat.

Nekifeszült a munkának, még nem tudta, miből fogja befejezni, de valahogy a Jóisten és a jó emberek segítségével mindig elérte, amit akart

– fogalmazott Herczegh Anita. Mindenki figyelmébe ajánlotta Regőczi István könyveit is, például az Isten vándora címűt.

Kifejtette: az alapítvány minden lehetséges eszközzel segíti a Covid-árvákat a rászorultság függvényében, felmérve anyagi helyzetüket.

Részben pénzzel támogatják őket, de nagyon fontosnak tartják a nyaraltatást és a kulturális programok biztosítását is.

Herczegh Anita felhívta a figyelmet arra, hogy még a tavalyi évben is emelkedett a Covid-árvák száma, amely így elérte az ezerhatszázat, és van köztük 2022-ben született gyermek is.

 Az 1600 gyerek több mint tíz százaléka hat éven aluli, tehát még nagyon sokáig lesz feladata az alapítványnak – mutatott rá.

ÁDER János; HERCZEGH Anita; REGÕCZI István
Herczegh Anita, a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke férjével, Áder János volt köztársasági elnökkel a megemlékezés virágait helyezi el Regőczi István atya sírjánál, „az Isten vándora” halálának tizedik évfordulóján a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében 2023. február 28-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Regőczi István (1915. október 5. – 2013. február 28.) római katolikus pap, címzetes prépost, író, „az Isten vándora” – ahogyan egy paptársa nevezte. Belgiumban szentelték pappá 1943-ban. Hazatérése után árvaházakat és templomokat épített, a második világháború után a kommunista államhatalom többször meghurcolta, éveket töltött börtönben.

A Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kialakítása mellett létrehozta a Táborhegy-zarándokházat, amelyben Mindszenty-emlékszobát is berendezett. 1989-ben a Fővárosi Gyermekvédő Otthon Aga utcai épületében kis kápolnát rendezhetett be 150 állami gondozott fiatal és nevelőik számára, 1992 és 2002 között rendszeresen teljesített börtönpasztorációs szolgálatot a Váci Fegyház és Börtönben. Regőczi atya életének 98. évében hunyt el, a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna mellé temették.

ÁDER János; HERCZEGH Anita; REGÕCZI István
Regőczi István atya sírja a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre 2021-ben azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Az alapítvány olyan támogatást kíván biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában