Támadás

2022.11.13. 16:33

Robbanás történt Isztambul sétálóutcájában (videó)

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást.

Emberek menekülnek, miután 2022. november 13-án egy ismeretlen eredetű erős robbanás rázta meg Isztambul forgalmas bevásárlóutcáját

Forrás: AFP

Fotó: Yasin Akgul

Fuat Oktay török alelnök elmondása alapján terrorcselekmény történt. A hat halálos áldozatot követelő detonáció sebesültjeinek száma 53-ról 81-re emelkedett, közülük két ember állapota súlyos.

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit.

A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de - mint fogalmazott - "terrorszagot" éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban - jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni - jelentette ki. 

Rendőrök biztosítják a területet, miután 2022. november 13-án egy ismeretlen eredetű erős robbanás rázta meg Isztambul forgalmas bevásárlóutcáját
Fotós: Yasin Akgul / Forrás: AFP

Oktay később a robbantás helyszínén újságíróknak azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményként kezelik a helyzetet. A merényletet egy nő hajtotta végre egy pokolgép felrobbantásával - ismertette. A török alelnök arról ugyanakkor nem tett említést, hogy öngyilkos merénylet történt-e.

A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon.

A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter körözött.

Információk szerint hat halottja és 53 sebesültje van a sétálóutcában történt robbanásnak
Fotós: Yasin Akgul / Forrás: AFP

Az Anadolu török állami hírügynökség tájékoztatása szerint Oktay mellett Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is a helyszínre érkezve informálódott az esetről.

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

A jelenlegi információk alapján nincsen magyar érintettje az isztambuli robbantásnak

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak - tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Elmondta: "az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit".

Hozzátette, eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak.

Közölte, "folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot".

A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni.

Az Isztambulban tartózkodó magyarok a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni a következőzöldszámon: 003680368036.

Novák Katalin együttérzését fejezte ki az isztambuli robbantás miatt

Novák Katalin köztársasági elnök együttérzését fejezte ki, és részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak és a török nemzetnek a vasárnap délutáni isztambuli robbantás miatt - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában