Szabotázs

2022.10.01. 21:00

Megszűnt a gázömlés az Északi Áramlat 2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken - közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van: 

vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

Az Északi Áramlat-1 és -2 vezetékeken napok óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. Az Északi Áramlat-1 vezetékkel kapcsolatban nem közöltek híreket.

A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. Mette Frederiksen dán kormányfő szombaton is azt hangoztatta: 

nem baleset okozta a gázömlést, hanem "egy kulcsfontosságú infrastruktúra elleni szabotázs történt".

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában