Ukrán válság

2022.10.23. 07:46

Az energetikai létesítményeket lövik az oroszok, humanitárius katasztrófától kell tartani

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 242. napjáról.

Ukrán katonák egy lövészároknál épített ideiglenes szálláson a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. október 21-én MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Kozlov

Cikkünk frissül!

Robbanás Herszonban

A partizánok célja az előzetes letartóztatási központ vezetőjének autója volt, aki együttműködött az oroszokkal. Az állapotáról egyelőre semmit sem tudni.

A jelentések szerint több ember megsérült. 

Kuleba cáfolta, hogy Ukrajna "piszkos bombát" készülne bevetni

Veszélyesnek és abszurdnak nevezte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt az orosz vádat, amely szerint Ukrajna "piszkos bombát" készülne bevetni.

Kuleba a Twitteren azt írta: 

"Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek". "Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni" 

– tette hozzá a miniszter.

Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek M777 típusú tarackkal a frontvonal közelében, a kelet-ukrajnai Donyec-medencében 2022. október 23-án
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

Ukrajna "piszkos bombát" vethet be

Fennáll a veszély, hogy Ukrajna "piszkos bombát" vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter amerikai, brit, francia, és török hivatali kollégáinak vasárnapi telefonbeszélgetésük során az orosz minisztérium közlése szerint – tájékoztatott az MTI.

Sojgu előbb Sébastien Lecornuval, majd Hulusi Akar török, később pedig Ben Wallace brit védelmi miniszterrel beszélt telefonon, mindannyiszor megismételve állítását.

 A "piszkos bomba" olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét.

Az orosz minisztérium szerint az ukrajnai helyzetben egyre nagyobb a veszélye az "ellenőrizetlen eszkalációnak". A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség azt állította, hogy Kijev gyakorlatilag befejezte egy kis taktikai atombomba előállítását, és készen áll arra, hogy saját területén működésbe hozza azt, "ezzel erőteljes oroszellenes kampányt indítson, amelynek célja a Moszkva iránti bizalom aláásása".

 Sojgu ezután Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel beszélt, három napon belül immár másodszor. Moszkva nem közölt részleteket az Austinnal folytatott beszélgetésről.

Egy magas rangú orosz diplomata a múlt pénteki Sojgu-Austin telefonbeszélgetés után kijelentette: 

"a félreértéseket tisztázni kell, hogy véletlenül se történhessenek balesetek".

Sébastien Lecornu francia miniszter a vasárnapi telefonbeszélgetés után azt mondta: megerősítette Franciaország azon óhaját, hogy békés megoldást találjanak az ukrajnai háborúra, valamint Párizs minden eszközzel el akarja kerülni, hogy bármilyen eszkalációba belekeveredjen.

Nagy-Britannia azt közölte: Wallace "cáfolta" Sojgu azon állításait, amelyek szerint a nyugati országok elősegítenék Kijevnek a konfliktus eszkalálására irányuló állítólagos tervét – adta hírül az MTI.

Jermak: Oroszország csak az erőszak nyelvén ért

Az Oroszországhoz intézett felszólítás, hogy vonja ki csapatait a zaporizzsjai atomerőműből, nem elég, fegyverekre és szankciókra van szükség, mert Moszkva csak az erőszak nyelvén ért - jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek M777 típusú tarackkal a frontvonal közelében, a kelet-ukrajnai Donyec-medencében 2022. október 23-án
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

A tisztségviselő arra reagált, hogy a héten a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek felszólították Oroszországot: haladéktalanul adja vissza Ukrajnának a zaporizzsjai atomerőmű feletti teljes irányítást, és vonja ki csapatait a létesítményből. 

Jermak szerint az Ukrajna elleni orosz háború azt bizonyítja, hogy az ellenség az ukrán fegyveres erők nyomására visszavonul, gazdasága pedig a rendszerszintű szankciók miatt tönkremegy. Hangsúlyozta, hogy "több eltökéltségre van szükség az ellenség közös legyőzéséhez", mert különben semmi sem állítja meg a "terroristákat".

Herman Haluscseno energetikai miniszter egy televíziós interjúban rámutatott arra, hogy 

Ukrajnában az orosz invázió miatt a szélenergia hasznosítása 90 százalékkal csökkent az országban, a napenergiáé pedig mintegy 40-50 százalékkal.

 Emlékeztetett arra, hogy a zöld energiaforrások kiaknázása javarészt az ország déli részében folyt, most ezeket Ukrajna elveszítette. Hozzátette, hogy 2019-ben és 2020-ban Ukrajnában a zöldenergiaforrások kihasználása gyors növekedésnek indult, részesedése Ukrajna energiarendszerében elérte a 10-11 százalékot. "Volt egy olyan stratégiánk, amely azt írta elő, hogy 2030-ban Ukrajnában a zöldenergia részaránya legalább 25 százalék legyen" - jegyezte meg a miniszter.

 Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnap őrizetbe vette Vjacseszlav Bohuszlajevet, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalatának, a Motor Szicsnek a tiszteletbeli elnökét, volt parlamenti képviselőt, és a vállalat külgazdasági osztályvezetőjét. 

Azzal gyanúsították meg őket, hogy illegálisan szállítottak katonai célú alkatrészeket az orosz légierő gépeihez. Ukrajnában lelőtt több orosz helikopterben találtak ugyanis a Motor Szics által gyártott hajtóművet - derült ki a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagokból.

Az orosz erők több ukrán megyére is csapást mértek

Az orosz erők Dél-Ukrajnában Mikolajivot, délkeleten Zaporizzsját, valamint Dnyipropetrovszk megyét támadták meg iráni gyártmányú harci drónokkal, az északkeleti országrészben lévő Szumi megyét pedig Grad sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lőtték - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában.

 Mikolajiv megyét vasárnapra virradóan támadták meg az orosz erők iráni drónokkal, a megyeközpontot pedig rakétákkal lőtték. Utóbbi támadásban a legfrissebb információk szerint eltaláltak egy ötemeletes lakóépületet, és a mellette álló tízemeletes ház is megrongálódott. Az eddigi információk szerint hárman sebesültek meg. Találat ért egy raktárépületet is, onnan egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba.

Harkiv megye orosz megszállás alól felszabadított településeit is változatlanul ágyúzzák az orosz csapatok, elsősorban infrastrukturális létesítményeket támadnak. Szombaton egy helyi lakost szállítottak sebesüléssel kórházba. Rakétacsapás érte Halicinove térségét is, ahol ketten sebesültek meg.

A Donyec-medencében is folytatódnak a heves harcok. Luhanszk megyében főként a frontvonal mentén súlyos a helyzet. Az orosz erők az elmúlt napban 23-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Az ukrán légierő 17 csapást hajtott végre. Megerősített információk szerint találatot kapott az orosz hadsereg 15 haditechnikai és fegyverzetkoncentrációs területe, valamint légvédelmi rakétarendszereinek két állása.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az utóbbi egy napban az orosz támadásokban két civil halt meg a régióban, és kilencen megsebesültek. Az ukrán hatóságok a felszabadított településeken négy helybeli holttestére találtak rá.

Fény szűrődik ki egy lakóépület ablakából részleges áramkimaradás idején Kijevben 2022. október 22-én
Fotós: Oleg Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere arról számolt be, hogy tüzérségi lövedék csapódott be a város egyik szállodájába, amelyben gyakran tartózkodtak orosz katonák. Az épületben súlyos kár keletkezett, de egyelőre nem tudni, hogy sebesülés történt-e - tette hozzá.

Herszon megyében a helyi kormányzó közlése szerint az orosz erők folytatják a polgári lakosság kényszerkitelepítését, sietve ürítik ki a hivatali épületeket és más ingatlanokat Beriszlav környékén és Herszonban. A megyeszékhelyen nőtt a fosztogatások száma. A beriszlavi járást ismét ágyúzták az orosz erők, vannak sebesültek és halottak a civilek között, számokat azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Lövedék csapódott egy gabonaraktárba, amelyben ezer tonna búza és több traktor semmisült meg. Eközben az ukrán fegyveres erők Beriszlavnál lelőttek egy orosz Ka-52-es (Aligator) típusú támadóhelikoptert.

Lakóépületre zuhant egy orosz katonai repülőgép a szibériai Irkutszkban

Lakóépületre zuhant egy katonai repülőgép a szibériai Irkutszk városában vasárnap, a két pilóta életét vesztette - jelentette az Interfax orosz hírügynökség helyi hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az oroszországi város kormányzója, Igor Kobzjov Telegram-üzenetben azt közölte: a gép egy kétszintes házra zuhant.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról tájékoztatott, hogy a Szu-30 típusú gép gyakorlórepülés során szenvedett balesetet, és esetleges további áldozatokról nem tud.

A helyszínen készült fotó
Forrás: Handout / TELEGRAM / IRKUTSK REGION GOVERNOR / AFP

Hat nap alatt a vasárnapi volt a második ilyen incidens: hétfőn 15-en haltak meg a dél-oroszországi Jejszkben, ahol egy Szu-34-es harci repülőgép zuhant egy lakóépület udvarára. A gép két pilótája sikeresen katapultált, túlélte a szerencsétlenséget.

Oroszország védelmi vonalakat épített ki Kurszk megyében

Oroszország kiépített két védelmi vonalat az Ukrajnával szomszédos Kurszk megyében, hogy állni tudja az esetleges ukrán támadásokat - jelentette be vasárnap Roman Sztarovojt, a megye kormányzója.

Telegram-üzenetében Sztarovojt közölte, hogy a munka a héten zárult le, de november 5-ig egy újabb, harmadik vonalat is megépítenek.

Az Ukrajnával szintén szomszédos Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt mondta: követik Kurszk példáját, és már megkezdték a saját védelmi vonaluk kiépítését. Az ezt bejelentő Telegram-üzenetéhez fényképeket is csatolt, amelyeken egy falu mellett több, piramis alakba rendezett betontömb látható.

A belgorodi hatóságok szerint szombaton két ember vesztette életét a megyében ukrán légitámadásokban. Gladkov közölte, hogy az energiahálózatot is találat érte, és mintegy tizenötezren maradtak átmenetileg áram, fűtés és vízszolgáltatás nélkül.

A belgorodi, valamint a kurszki és brajnszki terület vezetése az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől, február 24-től panaszkodik arra, hogy Ukrajnából támadások érik.

Az ukrán hadsereg vasárnap azt közölte, az orosz erők nagyrészt védekező taktikára váltottak át, ám továbbra is támadásokat hajtanak végre az ukrán energiainfrastruktúra és a Donyec-medence keleti részének több városa ellen.

 Vasárnapra virradóra ismét rakétatámadások érték a dél-ukrajnai Mikolajivot is, Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere azt mondta, egy civil megsebesült, két lakóépület megrongálódott.

Áramkimaradások Kijevben

A kijevi energiahálózat üzemeltetője áramkimaradásokat jelentett be, miután szombaton orosz csapások érték a kulcsfontosságú infrastruktúrát.

Több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül, miután Ukrajna-szerte csapásokat mértek az energetikai létesítményekre.

A DTEK energetikai vállalat a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy az Ukrenegro, az országos energiaszolgáltató a "balesetek elkerülése" érdekében vezette be a fővárosban az áramszüneteket.

Fény szűrődik ki egy lakótömb néhány ablakából részleges áramkimaradás idején Kijevben 2022. október 22-én 
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az áramkimaradások helyi idő szerint 11 óra 13 perckor kezdődtek, a kijevi háztartásokat három csoportba osztották, amelyeket bizonyos időre kikapcsolnak - közölte a DTEK.

Orosz előkészületek

Oroszország megpróbálja elvágni a távközlést Herszonban, hogy megakadályozza, hogy a városon belüli ellenzékiek információkat küldjenek az ukrán fegyveres erőknek - közölte az ukrán kormány.

Az orosz csapatok kivonulása a Herszon régió nyugati részéből az Ukrajna által a város visszafoglalására indítandó várható ellentámadás előtt zajlik.

Az ukrán kormány által vezetett Nemzeti Ellenállás Központjának jelentése szerint Oroszország megkezdte a helyi televíziós központ kommunikációs berendezéseinek leszerelését - írja a The Guardian.

Orosz csapás

A helyi kormányzó szerint két civil meghalt a Donyeck keleti régiót ért orosz csapásokban. A Telegrammon Pavlo Kyrylenko azt mondta, hogy a halálesetek Klishchiivka és Torskyi falvakban történtek.

Hozzátette, hogy a hatóságok négy ember holttestét is megtalálták, akiket akkor öltek meg, amikor a terület orosz megszállás alatt állt.

Őrizetbe vették az egyik vezető repülőgépmotor-gyártó vezetőjét

A The Kyiv Independent tudósítása szerint az ukrán hatóságok őrizetbe vették Viacseszlav Bohuslajevet, a Motor Sich, a világ egyik vezető repülőgépmotor-gyártója vezetőjét - jelentette az ukrán biztonsági szolgálat október 23-án.

Bohuslajevet azzal gyanúsítják, hogy együttműködött Oroszországgal, állítólag repülőgépmotorokat szállított neki, amelyeket Oroszország a Mi-8, Ka-52 és Mi-28-as harci helikoptereinek "gyártásához és javításához" használt.

Állítólagos orosz veszteségek

Ukrajna szerint az invázió kezdete óta az elesett orosz katonák száma 67 470-re emelkedett.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legutóbbi frissítése szerint a halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában mintegy 400-zal emelkedett.

Azt is közölték, hogy további öt harckocsit és két helikoptert semmisítettek meg, így az összesített számuk 2584-re, illetve 245-re emelkedett.

Permi robbanás

Tűz ütött ki a permi lőporgyárban, ahol lövedékeket gyártanak az MLRS-ek számára, majd később detonáció következett be. Legalább két alkalmazott meghalt, néhányan pedig megsérültek - jelentette a helyi média.

Az üzem három műszakban dolgozott az orosz hadsereg igényeinek kielégítése érdekében.

Oroszok és a fehéroroszok kitiltása

A The Guardian arról ír, hogy a Nemzetközi Síszövetség beleegyezett abba, hogy az ukrajnai invázió miatt továbbra is tilalmat rendel el az orosz és fehérorosz sportolók számára minden versenyen való részvételre.

Távollétük az alpesi síelés szempontjából nem jelent sokat, de Oroszország a sífutás egyik erőssége, mivel a februári pekingi téli olimpiai játékokon a rendelkezésre álló érmek egyharmadát szerezte meg.

Ukrán elhárítás

Az ukrán légierő október 23-án jelentette, hogy az éjszaka folyamán 14 iráni gyártmányú "Shahed-136" kamikazedrónt lőttek le a Mikolajivi területen.

További két kamikazedrónt semmisítettek meg Ukrajna keleti és északi régióiban.

Orosz védelmi vonal

Oroszország nagy erőfeszítéseket tesz védelmi erőinek megerősítésére a megszállt Luhanszk térségében, és "valószínűleg elriasztana bármilyen gyors ukrán ellentámadást" - állítja a brit védelmi minisztérium.

Legutóbbi hírszerzési frissítése szerint a Wagner Group tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin a héten online azt állította, hogy mérnöki csapata kiterjedt megerősített védelmi vonalat épít Luhanszkban.

Képfelvételek mutatták az újonnan épített páncéltörő védelmi és árokrendszerek egy szakaszát Kreminnától délkeletre, az Ukrajna keleti részén fekvő régióban.

Ha a tervek olyan kiterjedtek, mint ahogy Prigozsin állítja, a munkálatok célja valószínűleg az, hogy a Sziverszkij Donyeck folyót integrálják a védelmi övezetbe, részben követve a 2015-ös ellenőrzési vonalat.

Oroszország jelentős erőfeszítéseket tesz a jelenlegi frontvonal mögötti mélységi védelem előkészítésére, valószínűleg azért, hogy elrettentsen bármilyen gyors ukrán ellentámadást.

Két települést foglaltak vissza az ukránok

Az ukrán katonai vezetés azt közölte, hogy két települést is visszafoglaltak az oroszoktól Herszon megyében szombaton.

Több mint 12 500 ember érkezett Ukrajnából szombaton

Magyarország területére 2022. október 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6014 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6489 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 206 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

36 rakétát lőttek ki

Az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások a tél közeledtével jelentős "humanitárius katasztrófával" fenyegetnek - közölte szombaton az ukrán kormányzat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: az orosz hadsereg harminchat rakétát lőtt ki szombaton ukrajnai célpontokra.

"Sok rakétát lelőtt a légvédelem, de több másik energetikai létesítményeket talált el"

- írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Zelenszkij, aki sürgette a nagyhatalmakat, hogy segítsenek "megállítani ezt a terrort".

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy "az Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája elleni támadással a Kreml Európába tartó újabb menekültáradatot akar kiprovokálni. "A humanitárius katasztrófa megállításának egyetlen módja a légvédelem és az újabb rakéták gyors átcsoportosítása" - írta a tanácsadó.

Több ukrán régióban is elment az áram

Több tucat orosz rakéta csapódott be az energiaellátásért felelős infrastruktúrába szombaton, ami miatt több régióban is elment az áram. Kira Rudik, az ukrán parlament egyik képviselője szerint 1,5 millió embert érinthet az áramszünet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában