Közös ügyek

2022.09.07. 15:40

Szijjártó Péter: minden adott a magyar-argentin gazdasági együttműködés fejlesztéséhez (videó)

Minden adott Magyarország és Argentína gazdasági együttműködésének fejlesztéséhez részben annak köszönhetően, hogy a két ország között nincsen semmifajta politikai vita - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Buenos Airesben.

Szijjártó Péter

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a nap folyamán a magyar gazdaság iránt érdeklődő helyi nagyvállalatok képviselőivel találkozik, majd hosszabb programon vesz részt argentin kollégájával.

 

Kiemelte, hogy az argentin cégek érdeklődése folyamatosan növekszik Magyarország iránt, ugyanis itt van Európa leginkább beruházásbarát környezete, itt a legalacsonyabbak az adóterhek.

 

Példaként említette egy rendkívül fejlett, GMO-mentes technológiával dolgozó mezőgazdasági vállalat magyarországi beruházását, valamint azt, hogy az argentin vasúttársaság magyar cégek bevonásának lehetőségét keresi járműparkja modernizálásához.

Szijjártó Péter tudatta, hogy tavaly mintegy 80 százalékos növekedést követően megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, annak értéke meghaladta a 200 millió dollárt.

Komoly gazdasági együttműködési lehetőségek előtt állunk 

- fogalmazott, rámutatva, hogy nincsen semmilyen vitás kérdés a két ország között.

Továbbá bejelentette, hogy megállapodást írnak alá, amelynek alapján évente huszonöt argentin diák érkezhet majd ösztöndíjjal a magyarországi felsőoktatási intézményekbe.    

A miniszter kitért az ukrajnai fegyveres konfliktusra is, és hangsúlyozta, hogy az negatív hatással van az egész világra. "A háború gazdasági, élelmezésbiztonsági és energiaellátási következményei az egész világon éreztetik hatásukat, mindegy, hogy egy ország, egy földrész milyen messze van Ukrajnától" - mondta.

"A 24., sőt lassan mondhatjuk már, hogy a 25. órában vagyunk ahhoz, hogy a háború drámai globális következményeit megelőzzük vagy legalábbis enyhítsük" - vélekedett.

Majd hozzátette: 

Magyarország és Argentína is azt az álláspontot képviseli, hogy minél előbb véget kell vetni a háborúnak Ukrajnában.

"Mi azt szeretnénk, ha a nemzetközi közösség végre félretenné azokat a javaslatokat, amelyek a háború eszkalálódásával, meghosszabbodásával, továbbterjedésével fenyegetik a világot. És inkább azokat a javaslatokat kellene elővenni, amelyek közelebb visznek minket a békéhez" - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában