Akadályoztatás

2022.09.13. 16:33

A források megvonásáért kampányol a baloldal

Az elmúlt években folyamatosan azon ügyködtek a baloldal politikusai, hogy Magyarország elessen a neki járó európai uniós pénzektől. Elég csak arra gondolni, hogy ez ügyben nemrég Dobrev Klára levelet írt az Európai Parlamentnek, míg Karácsony Gergely Brüsszelben azzal a Vera Jourovával tárgyalt, aki többször is támadta hazánkat.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz – fogalmazott Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője még idén év elején. A szavai azután váltak ismét aktuálissá, hogy a héten a Magyarországnak járó európai ­uniós források lesznek terítéken az Európai Parlamentben (EP).

A képviselővé választását megelőzően pedig azt nyilatkozta, hogy az európai pénzek kiosztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve; amelyik kormány ezeket megsérti, azok helyett közvetlenül az Európai Unió (EU) ossza a pénzt. 

Az ügy pikantériája, hogy az a Cseh Katalin aggódik az uniós pénzek elosztása miatt, akinek a családi vállalkozásához köthető cégháló gyanús körülmények között nyert el több milliárd forintot ­uniós pályázatokon, az ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik - írja a Magyar Nemzet. A hatóságok gyanúja szerint és a nyilvános adatok alapján ugyanis arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinékhoz és üzlettársaikhoz köthető cégháló tagjai a működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és nyertek el 4,8 milliárd forintot.

Cseh Katalin párttársa, Donáth Anna, aki szintén EP-képviselő, egy májusi nyilatkozatában úgy fogalmazott: 

Először is, létesítsünk egyértelmű kapcsolatot a jogállamisági jelentés és a mechanizmus, tehát az EU-s pénzek felfüggesztése között. 

Még 2020-ban pedig feltöltött a közösségi oldalára egy videót, amiben elmondta, hogy a következő EU-s költségvetési ciklusban a Momentum az LMBTQ-jogok érvényesüléséhez kötné az uniós támogatások kifizetését, és arról értekezett, hogy Magyarország nem biztosítja a homoszexuálisok egyenjogúságát. 

Mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek

 – fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője még tavaly februárban. Dobrev Klára 2019 óta az EP tagja, azóta pedig folyamatosan Magyarország ellen kampányol, így az sem volt meglepő, amikor nemrég levelet írt az Európai Parlamentnek arról, hogy hazánk továbbra se kapja meg az uniós fejlesztési pénzeket. 

A baloldalon ebből a szempontból Karácsony Gergely sem számít kivételnek. Idén áprilisban a főpolgármester Brüsszelben járt, ahol szintén azért lobbizott, hogy a magyar főváros közvetlenül kaphasson európai uniós támogatásokat. Később ismét Brüsszelbe utazott, hogy találkozzon a hazánkat többször is támadó Vera Jourovával. A kormány szerint a baloldal a rendszeres támadásaival azt akadályozza meg, hogy a magyar emberek bére növekedjen. Még a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte a baloldal európai parlamenti képviselőit, fejezzék be azt a munkát, amellyel saját frakciójukban, az Európai Parlamentben és az Európai Unióban mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország, a magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók ne juthassanak hozzá az országot megillető uniós forrásokhoz. 

A teljes cikket itt olvashatja el

Borítókép: Cseh Katalin és Donáth Anna (Fotó: Európai Parlament)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában