Botrány

2022.08.05. 13:40

Joe Biden saját és fia üzleti ügyei miatt akarja folytatni a háborút?

Az elmúlt évtizedben a Biden család komoly politikai és üzleti befolyásra tett szert Ukrajnában. Az amerikai elnök fiára, Hunter Bidenre osztotta az intézőember szerepét, aki megfordult már az olaj- és gázipari, energetikai és mezőgazdasági területen. Azt, hogy a keleti ország mennyire fontos magának Joe Bidennek is, azt jól mutatja, hogy korábban, az Egyesült Államok alelnökeként hajlandó volt belemenni kétes üzletelésekbe az egyik hírhedt ukrán vállalattal, amit mások mellett éppen a fia vezetett. Ha a háború számukra kedvezőtlenül zárul, Bidenék dollármilliókat veszthetnek. Márpedig ezt egészen biztosan nem szeretnék, így könnyen elmehetnek a falig: akár a harmadik világháborút is hajlandóak kockáztatni.

Az elmúlt évek legnagyobb botránya Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a nevéhez fűződik, aki miután egy szervizben otthagyta a laptopját, arról bizalmas információk szivárogtak ki a nyilvánosságba a 2020-as elnökválasztási kampányban. Nemcsak magánéleti titkaira (drogok, prostituáltak) derült fény, hanem arra is, hogy a Biden család stabilan megvetette a lábát Ukrajnában, ami a jelenlegi háborús helyzetben teljesen új értelmet nyert. Egész pontosan rávilágít arra, hogy az amerikai elnöknek miért áll érdekében folytatnia, illetve kiszélesítenie a fegyveres harcokat. 

Az ukrán kapcsolat

Hunter Biden legvitatottabb tisztsége egyértelműen az ukrán Burisma Holdings volt, ahol igazgatósági tagként dolgozott 2014 és 2019 között.

A cég 2002 óta nyomul az ukrajnai olaj- és gáziparban. Miután a társaságnál landolt, a politikuscsemete feladata a hivatalos megfogalmazás szerint az volt, hogy "a jogi ügyeket intézze, és támogatást nyújtson a vállalatnak a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásban". A biznisz és a politika ezúttal is erősen összeért, így nem meglepő, hogy Biden szerepe elsősorban a politikai kapcsolatépítésre szorítkozott - erre pedig tökéletesen alkalmasnak bizonyult, a lebukásáig. Főleg, hogy édesapja ekkor már veterán és befolyásos politikusnak számított: egész pontosan az Egyesült Államok alelnöke volt. 

Magasról szóltak le

Miután a magát sérthetetlennek gondoló ifjabb Biden a szervizben hagyta a munkaeszközét, a New York Posthoz kerültek az azon lévő információk. A lap 2020 októberétől kezdve fokozatosan adta közre a Biden családra nézve kompromittáló anyagokat. Ennek során derült fény Hunter Biden ukrajnai illegális lobbitevékenységére.

A gépen talált e-mailek arról tanúskodtak, hogy amíg pozícióban volt, bemutatta apját a Burisma legfőbb vezetőjének, Vadym Pozharskyi ügyvezetőnek. Nem kell különösebben elmagyarázni, miért elképesztően botrányos ez. Azonban még közel sem lett vége a történetnek: egy másik levél szerint Pozharskyi arra kérte Huntert, hogy politikai célokra használja a pozícióját a vállalat érdekében: "Sürgősen szükségünk van a véleményére, hogy hogyan tudná a befolyását használni". Az e-mailben az állt, hogy néhány ukrán miniszter dokumentumokat kért a Burisma számára kiadott engedélyekkel kapcsolatban. Pozharskyi a beszélgetés során aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az akkori, oroszbarát ukrán kormány veszélyeztetheti a Holding energetikai üzletágát. 2014 novemberében aztán Viktor Janukovics megbukott, így minden akadály elhárult a cég terjeszkedése elől.

2020 decemberében, közvetlenül az amerikai elnökválasztás után kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium adófizetés elmulasztása miatt vizsgálatot indított Hunter Biden ellen. A vádak szerint megsértette az adótörvényeket, adót csalt, és még pénzmosással is vádolták, különösen a külföldi országokban folytatott lobbitevékenységével kapcsolatban. 

Viktor Shokin ukrán főügyész az energetikai vállalattal szemben indított vizsgálata során arra jutott, hogy a Burisma kihasználta Hunter pozícióját, hogy befolyásolja kormányzati pozícióban lévő édesapját.

Állítólag Joe Biden megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha Shokint nem rúgják ki azonnal. Ez végül megtörtént, ami a Burisma és Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett. 

Üzlet, üzlet és üzlet

Nem a Burisma volt az egyetlen kapcsolódási pont Hunter Biden és Ukrajna között. A háború kirobbanása után Moszkva azzal vádolta meg, hogy ő szervezte az ukrajnai biolaborokat. Az amerikai elnök fia egyből tagadott, azonban az oroszok nyilvánosságra hozták a bizonyítékaikat.

Ugyanis az orosz védelmi minisztérium birtokába került az a levelezés, amelyet Biden az amerikai Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA), a Pentagon ukrajnai vállalkozóinak munkatársaival folytatott, és ez megerősíti, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a kórokozókkal folytatott ukrajnai munka pénzügyi hátterének megteremtésében. Ezekből kiderül, hogy

Hunter Biden forrásokat biztosított a kórokozókkal kísérletező Black and Veach és Metabiota cégek számára, amiből az is következett, hogy a Pentagon valódi céljai messze nem tudományosak Ukrajnában.

Az oroszok szerint a biológiai fegyverek célba juttatásához és alkalmazásához szükséges technikai eszközök fejlesztésével is foglalkoztak Ukrajnában, ami - szerintük - alapjaiban veszélyeztette Oroszország létét.

Hunter Biden nemcsak az olaj- és gázipari területen fordult meg a keleti országban, hiszen komoly érdekeltségei vannak az ukrán gabonaexportban. 

Nagy a tét

Ahogy az eddigiekből is kitűnik, a Biden családnak kiterjedt üzleti kapcsolatai és gazdaságilag gyümölcsöző érdekeltségei vannak Ukrajnában. De ismerve a viszonyokat, a biznisz csak addig működik, amíg Amerika-barát kormány van hatalmon, ellenkező esetben minden borulhat.

Így a tét óriási nekik: dollármillióik forognak kockán, arról nem is beszélve, hogy a demokrata körök egyik fontos befolyási övezetét veszíthetik el. Nem csoda, hogy képesek elmenni a falig, és nem válogatnak az eszközökben. Csakhogy számukra kedvezőtlenül alakulnak az események, hiszen az oroszok fokozatosan nyomulnak előre. Ebből pedig az is következik, hogy Bidennek az ukrajnai üzleti érdekeltségei miatt érdekében áll a fegyveres összetűzések kiszélesítése, ami akár egy világháborúval is fenyegethet.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában