Vatikán

2022.07.04. 16:05

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben

Az egyházfő tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy „neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok”.

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is – derült ki a hétfőn közzétett exkluzív interjúból, amelyet a katolikus egyházfő a Reuters hírügynökségnek adott.

A szombaton készült interjúban Ferenc pápa kijelentette: bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, „Isten tudja”, mikor következik be.

A pápa tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy „neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok”.

A 85 éves katolikus egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van.

Mint mondta, szeptemberben Kijev és Moszkva lehet a következő úti cél. A Vatikán már korábban felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, Moszkva szerint azonban „nem volt megfelelő az időzítés”.

„Azt reméltem, hogy az orosz elnök utat nyithat számomra, hogy a békét szolgálhassam” ott is – emelte az egyházfő, hozzátéve, hogy nagyon szeretne Kijevbe is ellátogatni, de „először Moszkvába volna jó eljutni”, hogy megpróbálhasson „valahogy segíteni a helyzeten”.

Egyetlen pápa sem látogatott még el az orosz fővárosba, ráadásul Ferenc pápa eddig következetesen elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, amely szerinte „gonosz és érzéketlen háborús agresszió”.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának június végi döntése kapcsán – amely alapján szövetségi szinten megszüntették az abortuszjogok védelmét – a pápa tartózkodott a határozott állásfoglalástól, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja a bíróság többségi véleményéről ahhoz, hogy hiteles véleményt formálhasson.

A mesterséges terhességmegszakítást azonban általánosságban elítélte, egy bérgyilkos felbérléséhez hasonlítva:

kérdem én, legitim-e, helyes-e megszüntetni egy emberi életet azért, hogy ezzel megoldjunk egy problémát?

– fogalmazott az egyházfő.

Borítókép: Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. június 22-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni Média

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában