Romló közbiztonság

2022.06.15. 14:07

Magukat kiskorúnak valló tolvaj migránsok fosztogatnak Párizsban

A banda tagjai elsősorban gyanútlan turistákat rabolnak ki. A büntetés elkerülése végett úgynevezett kísérő nélküli kiskorúaknak vallják magukat, de az egyik rendőrszakszervezet felhívta rá a figyelmet, hogy valójában nagykorú, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező bűnelkövetőkről van szó.

Az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben eluralkodott a bűnözés a Párizs szívében, az Eiffel-torony tövében lévő Mars-mező nevű közparkban, valamint a Szajna túloldalán lévő Trocadéro téren. Az első számú célpontok turisták, meglopják és becsapják őket. A CNews nevű hírportál még áprilisban számolt be róla, hogy rendkívül megromlott a közbiztonság az egyik legfrekventáltabb látványosság környékén, a helyzet különösen az esti órákban és éjjel rossz, ezért a 7. kerület polgármestere, Rachida Dati biztonsági okokból azt kérte a hatóságoktól, hogy a parkot éjszakára zárják be – írja a V4NA.

Sajnos erre az intézkedésre nem került sor és a helyzet a turistaszezon beköszöntével egyre rosszabbra fordult, megsokasodtak a csalók és illegális árusok, akik mind a turisták becsapására utaznak és egyre több az erőszakos cselekedet is.

Ám nem csak a Mars-mezőn romlott meg a közbiztonság, a 16. kerületben, a Szajna túlpartján lévő Trocadéro téren is megszaporodtak az utóbbi időben a rablások, több turistától is ellopták a bűnöző bandák tagjai a mobiltelefonjaikat és ékszereiket, sőt, erőszakos támadásra is sor került, írja a Le Parisien. A cikkből kiderül, hogy a hétvégén tizenkét elkövetőt vettek őrizetbe, két tolvaj épp az arra járőröző rendőrök szeme láttára tépte ki az ékszert egy turista nyakából. Ezzel azonban még nem ért véget a dolguk, ugyanis pár perc múlva egy vérző fejű férfi kért tőlük segítséget, akit egy fiatalokból álló banda támadott meg és akinek el akarták venni a táskáját. Ellenállt, de ekkor rátámadtak és törött italos palackkal sebesítették meg. Szintén azon a környéken egy harmadik bűncselekmény is történt, mindössze pár óra leforgása alatt, két turista arról számolt be a rendőröknek, hogy fiatalok kikapták a kezükből a mobiltelefonjukat, majd elfutottak. A prefektus tájékoztatása szerint a Trocadéro parkban öt személyt tartóztattak le, de a Le Parisien úgy tudja, hogy a környéken összesen tizenkét személyt vettek őrizetbe egyetlen éjszaka leforgása alatt.

A Le Figaro szintén beszámolt a történtekről, hozzátéve, hogy a francia főváros sok más turisztikai látványosságához hasonlóan a Place du Trocadéro is veszélyes környéknek számít a zsebtolvajok miatt, akik sok esetben úgynevezett kísérő nélküli kiskorú migránsok. A Synergie-Policiers nevű rendőrszakszervezet Twitter-bejegyzése alapján azonban ezek a fiatalok valójában nem kiskorúak, hanem olyan nagykorú migránsok, akik engedély nélkül tartózkodnak az ország területén. Hozzáteszik, hogy a rendőrség naponta szembesül a kábítószerfüggő, kivételesen erőszakos elkövetőkkel, akik büntetlenül hajtják végre Párizsban az ilyen jellegű támadásokat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában