illegális bevándorlás

2021.10.02. 17:32

Mintegy négyezer migránst fogtak el Líbiában

A migránsok jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Mintegy négyezer migránst fogtak el Tripoli mellett a líbiai hatóságok egy nagyszabású biztonsági művelet keretében és szállítottak egy őrzött létesítménybe – ismertette a líbiai belügyminisztérium.

A tárca pénteki közlése szerint a művelet mindenek előtt kábítószerkereskedők, alkoholcsempészek és illegális bevándorlók ellen irányult a líbiai főváros Gargares nevű külvárosában, amely az Európába igyekvő migránsok egyik ismert gyülekezőhelye. Az akcióról készült felvételeken páncélozott járműveket, rendőrautókat és a biztonsági erők tagjait lehetett látni, amint éppen embereket vesznek őrizetbe. Egyes migránsok a földön hasaltak, mások hátrakötött kézzel várakoztak a biztonságiak által körülvéve. Úgy tudni, az őrizetbe vettek közül többen nők és gyermekek voltak.

A minisztérium nem sokkal később arról is beszámolt, hogy a migránsok fogva tartására szolgáló, Gut as-Sál kerületben található központba négyezer illegális bevándorlót szállítottak. A hatóságok közlése szerint a migránsok orvosi ellátásban részesültek és szétosztották őket több befogadóközpont között.

Mindazonáltal a tárca nem tett említést arról, hogy a művelet során a hatóságok kezére kerültek volna ember- , illetve árucsempészek.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztségviselő szerint „a lehető legtöbb” migránst ki fogják toloncolni a hazájába. Mint mondta, sokan a most elfogottak közül évek óta éltek illegálisan Líbiában.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek átjuttatni a tengeren. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában