Ország-világ

2021.08.06. 06:11

Csak magyarázkodik a Jobbik Tóth Péter ügyében

Bíró László után ismét antiszemita nézetekről elhíresült jelöltjeik miatt kényszerül magyarázkodásra Jakab Péter pártja. Brenner Koloman azt állítja: szegedi jelöltjük, Tóth Péter ügyét azért veszik elő újra, hogy „az ellenzéki együttműködést zavarják.” A zsidókat „bibsiknek” és a homoszexuálisokat „genetikai hulladékoknak” nevező szegedi jelölt ellen a Mazsihisz és Tamás Gáspár Miklós is tiltakozását fejezte ki.

Az antiszemita kijelentéseiről elhíresült, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzet jobbikos jelöltje, Bíró László után hasonló retorikájú magyarázkodásba kezdett a Jobbik a neonáci múlttal rendelkező Tóth Péter szegedi jelöltsége miatt. „Tóth Péter megváltozott a hosszú évek során, ahogy a Jobbik is 2013-tól a néppártosodás folyamatában” – hangoztatta Brenner Koloman az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A párt alelnöke szerint a szegedi jobbikos jelölt elfogadta Jakab Péter elvi nyilatkozatát, „hét-nyolc évvel korábbi álláspontján változtatott, a szegedi kollégái, akik ismerik [...], tudják, hogy nagyon tisztességesen végzi munkáját az önkormányzati testületben, a helyi támogatottsága megfelel.”

„Azt gondolom, hogy a többi párt is respektálja. Helyi szinten jó jelölt”

– állította szó szerint Brenner Koloman. A műsorvezető ekkor felvetette, hogy nem mindenki respektálja, az MSZP például ide tartozik, de a Momentumnak is más jelöltje van. Tóth Péter elfogadta az elvi nyilatkozatot, mégsem kért bocsánatot.

„Ezek a kérdések most azért kerülnek elő, hogy az ellenzéki együttműködést zavarják. Ezért szednek elő majd jobbikos politikusoktól hét-nyolc-tíz évvel ezelőtti mondatokat és szerencsétlen Facebook-bejegyzéseket”

– magyarázkodott az alelnök, aki arra hivatkozott, hogy Jakab Péter „kért már bocsánatot azoktól, akiket egyébként a Jobbik korábbi politikája megsértett.”

Mint ismert,

Tóth Péter személyében egy bizonyíthatóan rasszista, súlyosan kirekesztő elveket valló nácit támogat Gyurcsány Ferenc.

A 24.hu még 2014-ben számolt be róla, hogy Tóth a saját közösségi oldalán egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, „bibsizett” és a görög neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette. Egy arról szóló újságcikk kapcsán pedig, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának, Tóth arról értekezett, hogy „már 1920-ban is látták a problémát”. A Tavares-jelentéssel összefüggésben azt írta a jobbikos, hogy „a bibsi portugálnak sincs jobb dolga, mint minket lehúzni”. Tóth Péter a melegekről is gyűlölködő és gyalázkodó kijelentéseket tett korábban: „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen” – jelentette ki Tóth 2013-ban a Pride felvonulás kapcsán.

A marxista filozófus, Tamás Gáspár Miklós nemrég a Mérce.hu-nak elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy bárki a jobbikos Tóth Péterhez hasonló nézeteket valló politikusra adja a voksát.

„A roma (és újabban: a zsidó) szervezetek tiltakozásának minden eleme fényesen beigazolódott. A Jobbik – több más ellenzéki párt támogatásával – neonáci jelölteket indít (akik olykor azt susogják halkan, hogy 'oppardon') több helyen”

– mondta többek között a baloldali gondolkodó az antiszemita kijelentéseket tett jobbikos jelöltekről.

A Magyarországi Zsidó Hitközség (Mazsihisz) a Mediaworks Hírcentrumának kérdéseire korábban azt a választ adta, hogy álláspontjuk szerint „antiszemita vagy kirekesztő nézeteket hangoztató személyek ne kapjanak szerepet a magyar közéletben, függetlenül attól, hogy mely magyar politikai tömörüléshez tartoznak, vagy mely párt támogatottságát élvezik.

„Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket hirdető embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk lehet, de jövőjük nem”

– szögezte le Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének és a Magyarországi Zsidó Imaegyletnek az elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában