Ország-világ

2021.06.12. 12:00

Ruszin-Szendi Romulusz: a magyar katona megoldja, amire emberileg képes

A hadsereg fejlesztésének nincs céldátuma, ami zajlik, az egy lezárhatatlan folyamat része – jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség közelmúltban kinevezett parancsnoka.

Kecskemét, 2021. június 8. Ruszin-Szendi Romulusz vezérõrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka tiszteleg az afganisztáni szerepvállalás befejeztével Magyarországra érkezett utolsó váltás katonáinak fogadásán, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ repülõbázison 2021. június 8-án. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban elmondta, hogy vezetése alatt „óriási irányváltásra nem kell, és nem is szabad számítani”. Hozzátette, hogy elődje,

Korom Ferenc „elindította a honvédséget egy felívelő pályán, amit tovább kell, tovább fogunk vinni”.

„Arra törekszünk, hogy a fejlesztések révén legyen mihez nyúlni, azaz már előzőleg felhalmozzuk a megfelelő emberi, anyagi és technikai készleteket azért, hogy senki ne akarjon belénk kötni” – fejtette ki Ruszin-Szendi Romulusz.

„Ahogy a régi mondás tartja: a hadsereg azért kell, hogy ne legyen rá szükség.”

A parancsnok elmondta: „A veszélyt mi állandóan elemezzük, és időben fogunk szólni, ha érzékeljük a lehetséges konfliktust. Vagy ha beüt a krach – teszem föl – egy pandémia formájában, akkor rögvest képesek leszünk cselekedni.”

A NATO-n belüli együttműködésről Ruszin-Szendi Romulusz úgy vélte, hogy „a szövetségi érdekek nem feltétlenül egyeznek meg a nemzetállamokéval”, és „a nap végén minden kormány a saját állampolgáraiért tartozik elszámolással, nem máséért”.

Megfogalmazása szerint „a klasszikus felállás szerint bármelyik ország védelmi stratégiája négyféle összetevőből áll. Az első a semlegesség, amit vagy ő maga vagy mások garantálnak. Lehetnek tömegpusztító fegyverei – látható, hogy az az exkluzív klub, aki ebbe tartozik, nem nagyon akar mást beengedni a körbe. Lehet nagy hadereje, és lehet valaki egy szövetség tagja, illetve ezek bármelyik kombinációja. Mi az utóbbi utat választottuk, de ettől még a nemzeti érdekeinket nem adtuk, adhatjuk föl.”

Emlékeztetett a parancsnok arra is, hogy a NATO-t alapító washingtoni szerződés sokat idézett ötödik cikkelye a kollektív védelemről szól, „ám ezt megelőzi a hármas paragrafus. Utóbbi azt írja elő, hogy

minden állam köteles a saját védelme érdekében a maximumot megtenni. A NATO támogatása nem lesz itt három perc alatt, nekünk viszont addig is kezdeni kellene magunkkal valamit”

- szögezte le.

„A társadalom felé pedig újra és újra azt üzenjük, hogy a magyar katona mindenkor és mindenben helytáll, megoldja, amire emberileg képes”

- hangoztatta Ruszin-Szendi Romulusz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában