iszlamista mozgalmak

2021.04.16. 16:50

Ideiglenesen leállították a közösségi médiát Pakisztánban

A pakisztáni hatóságok pénteken felfüggesztették több közösségi média oldalát, hogy a napok óta tüntető iszlamisták ne tudjanak rajtuk keresztül erőszakot szítani. A hatóságok mintegy öt óra után ismét elérhetővé tették a közösségi oldalakat.

A bejelentés szerint elsősorban a pénteki, hagyományosan jelentős összejövetelekkel járó ima idejére blokkolták a Facebook, a Twitter, a WhatsApp és a TikTok közösségi oldalakat.

A belügyminisztérium közlése szerint ideiglenesen blokkolták a YouTube-hoz való hozzáférést is.

A távközlési hatóság egy későbbi közleményben tudatta, hogy visszaállították a hozzáférést a közösségi oldalakhoz.

Pakisztánban a Tehrík-e-Labbajk Pakisztán (TLP) nevű radikális iszlamista mozgalom hívei hétfőn ismét tüntetéseket tartottak, miután a hatóságok őrizetbe vették a TLP vezetőjét, Szaad Huszein Rizvit, aki korábban további tüntetésekkel fenyegetett, ha nem utasítják ki a francia nagykövetet április 20-ig, ahogyan arról a kormánnyal szerinte megállapodtak.

A tiltakozásokban már legalább öt ember, köztük két rendőr meghalt,

Franciaország iszlámábádi nagykövetsége pedig felszólította állampolgárait, hogy átmenetileg hagyják el Pakisztánt. Sejk Rasíd belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy betiltják a TLP-t.

Az országban a pártok, az iszlamista mozgalmak, valamint a pakisztáni tálibok és a hozzájuk hasonló fegyveres csoportok

nagy mértékben támaszkodnak a közösségi médiára a hívekkel való kapcsolattartásban.

Azután, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szeptemberben újraközölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: a szentségtörés szabadsága kéz a kézben jár a vallásszabadsággal Franciaországban. Pakisztánban és más,

muszlim többségű országokban a tüntetők azzal vádolták a francia kormányt, hogy iszlamofób, és szándékosan provokálja a hívőket.

A Mohamed-karikatúrák és Macron kijelentései miatt a TLP hívei tavaly novemberben utakat zártak le, rendszeresek voltak a tüntetések, egyes esetekben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában