Tripoli

2019.04.11. 08:49

Humanitárius katasztrófa fenyegetheti Líbia fővárosát

Tripolit fenyegető humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetett szerdán késő este a líbiai főváros vezetésének több tagja, nemzetközi szervezetek pedig a harcok elhúzódásától tartanak.

„Ha a folytatódnak az összecsapások, az humanitárius katasztrófát okozna Tripoliban, amely több mint 2 millió lakosával az ország legnépesebb városa” – figyelmeztetett Nasszer al-Kario, a tripoli városvezetés válságbizottságának a tagja. Hozzátette, ha elhúzódnak a harcok, akár több tízezer embernek is el kell hagynia az otthonát, ilyen nagyszámú menekült ellátására pedig a városvezetés nincs felkészülve.

Az ENSZ adatai szerint a napokban már körülbelül 5800 ember menekült el Tripoli közeléből, pontos számot azonban sem a világszervezet, sem pedig a tripoli városvezetés nem tud, mert a menekültek nagyrészt a környék biztonságosabb részein élő rokonaiknál húzzák meg magukat.

Sokan attól tartanak, hogy az eddig Líbiának csak a keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok az ország nyugati része felé indított offenzívája elmélyíti a válságot az országban. Líbia nyugati része a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormány irányítása alatt áll.

A LANA líbiai állami hírügynökség arról tudósított, hogy Fájez esz-Szarrádzs, az egységkormány miniszterelnöke szerdán összehívta az elnöki tanácsot, és bejelentette, hogy a kormányerők sikerrel verték vissza a Haftar parancsnoksága alatt álló „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) több támadását is. Az ülésen megvitatták a belső menekültek ügyét is.

Az ENSZ az elmúlt napokban többször is humanitárius tűzszünetet sürgetett, a felszólításokra azonban a szemben álló felek egyelőre nem reagáltak.

Haftar csapatai a múlt héten indítottak offenzívát Tripoli ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-ben végrehajtott megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában