Geo-fencing technológia

2017.11.03. 19:44

Stockholm virtuális kerítéssel venné elejét a terrorcselekményeknek

Svédország virtuális kerítéssel védené meg a nagyvárosok lakóit a gázolásos terrorcselekményektől a jövőben – írta a TT svéd hírügynökség csütörtökön.

Az úgynevezett geo-fencing technológia „létezik, de egyelőre senki sem tesztelte nagy területen” – mondta Tomas Eneroth, az infrastruktúráért felelős svéd miniszter.

Eneroth reméli, hogy a jövő évben megkezdődhet a projekt tesztfázisa Svédországban.

A virtuális kerítés egy földrajzilag behatárolt területet véd. A technológia segítségével megakadályozható az engedéllyel nem rendelkező járművek behatolása a kijelölt térségbe, vagy akár digitálisan korlátozható az adott kocsi sebessége.

Áprilisban egy 39 éves üzbég menedékkérő tehergépkocsijával a tömegbe hajtott egy stockholmi üzletsoron. A terrortámadásban öten életüket vesztették. A svéd hatóságok azóta mindent megtesznek a nagyvárosok biztonságosabbá tételéért. Eddig ez leginkább a sétálóutcákat védő fizikai akadályok elhelyezésében nyilvánult meg.

„A sétálóutcák biztonsága fejlődött” – mondta el Daniel Hellden, Stockholm közlekedési biztosa. „Már csak egy olyan rendszerre van szükségünk, amely megakadályozza, hogy a sebességkorlátozó digitális készülék nélküli tehergépkocsik behajthassanak a város területhatárain belülre. Ez automatikusan megállítaná a járművet, ha az túl gyorsan közlekedne, vagy engedély nélküli behajtásra készülne egy területre” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában