Öttusa vk

2021.04.17. 18:55

Gulyás Michelle győzött Szófiában

Magas szintű kiegyensúlyozott teljesítménnyel Gulyás Michelle nyerte a női versenyt az öttusázók második szófiai világkupa-állomásán, ahol Alekszejev Tamara hatodik, Guzi Blanka 17., Simon Sarolta pedig 33. lett.

A csütörtöki selejtezőből, amelyben három csoportban 77 induló versenyzett, mind a négy magyar bejutott a 36-os döntőbe.

Gulyás szombat reggel harmadik volt a 200 méteres úszásban, majd a vívásban is a bő élcsoportban zárt azzal, hogy 20 ellenfelét legyőzte és 15-től kapott ki. Lovaglásban néhány pontot „hagyott ott” a pályán, így a lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak ötödikként vághatott neki. Mindjárt az első sorozat után a harmadik helyre lépett előre, majd a további lövészetei is jól sikerültek, miközben a tempója is megfelelő volt, így előbb a másodikként startoló kínai Csang Hsziao-nant, majd az éllovas orosz Agyelina Ibatullinát is befogta és megelőzte.

Az utolsó körben egyedül futott, és bár mögötte is éles volt a verseny, magabiztosan őrizte pozícióját, végül jelentős fölénnyel ért elsőként célba.

Gulyás a március eleji, budapesti fedett pályás versenyt megnyerte, ezt követően a világkupában előbb 12. lett ugyancsak a magyar fővárosban, majd 10. egy hete, az első szófiai viadalon. Vk-eredményeivel jelentősen előrelépett az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

„Ez volt eddigi pályafutásom legkiegyensúlyozottabb szereplése, minden számban jól teljesítettem, de hát olyan szoros a mezőny, hogy nem nagyon lehet hibázni”

– mondta az MTI-nek az eredményhirdetés után Gulyás Michelle, majd hozzátette, hogy a záró számot esőben rendezték, és ő szeret esőben futni.

„Örülök, hogy elbírtam a lövészet terhét. Győzelmemet szakosztályvezetőnknek, Tibolya Péternek ajánlom, aki vasárnap ünnepli születésnapját”

– mondta az UTE húszéves versenyzője.

Alekszejev is azért küzdött, hogy az olimpiai rangsorban előrelépjen. Három szám után – köszönhetően elsősorban kiváló vívásának, amelyben 24 győzelmet ért el – harmadik volt, a lövészetei azonban nem sikerültek. Az első és a második sorozatnál nagyon sok időt töltött a lőállásban, így nagy futás kellett ahhoz, hogy végül hatodik legyen.

„A győzelem önmagáért beszél, de Michelle eredményénél ki kell emelni, hogy végig kiegyensúlyozottan teljesített, éretten versenyzett. Jól lőtt, a futást jól építette fel”

– értékelte az MTI-nek a győztes teljesítményét Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette: Gulyás a mostani verseny előtt is olimpiai kvótát érő helyen állt, győzelmével pedig ezt még inkább megerősítette.

A rutinos Alekszejev szerepléséről megjegyezte, hogy a hatodik hely előrelépés az eddigi eredményeihez képest, de még sok hiba van a teljesítményében.

„A laser run előtt nagy terhet jelentett számára, hogy éremért fut, és ezt a terhet nem viselte el, kritikán alul lőtt, ezt rendbe kell tennie”

– folytatta.

A szakvezető kiemelte, hogy Guzi Blanka nagyon jó kombinált számmal hatalmasat lépett előre, ami biztató a jövőre nézve, míg Simon Saroltától a sok sérülés és betegség után a döntőbe jutás is szép eredmény volt, de a lőállásban „szétesett a teljesítménye”.

A kombinált számban Guzi a harmadik, Gulyás pedig a negyedik legjobb időt érte el.

Vasárnap a férfiak döntőjét rendezik ugyancsak négy magyarral a mezőnyben.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

női döntő:

1. Gulyás Michelle 1353 pont (úszás: 2:14.09 perc/282 pont, vívás: 20 győzelem/15 vereség/220 pont, lovaglás: 291 pont, lövészet-futás: 12:20.40 perc/560 pont)

2. Francesca Summers (brit) 1345

3. Anasztaszija Prokopenko (fehérorosz) 1343

...6. Alekszejev Tamara 1334 (2:21.82/267, 24/11/244, 292, 12:50.50/530)

...17. Guzi Blanka 1284 (2:20.77/269, 9/26/154, 300, 12:19.60/561)

...33. Simon Sarolta 1214 (2:29.74/251, 16/19/201, 293, 13:51.60/469)

Március végén Budapesten indult újra a világkupa, amely bő egy éve a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A magyarországi verseny után a mostanit megelőzően már a múlt héten is rendeztek egy szófiai vk-t, és a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A világkupákon szerzett pontok beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba.

A magyarok közül eddig Kovács Sarolta és Demeter Bence szerzett közvetlen kvótát a tavalyról idénre halasztott tokiói játékokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!