Krimi

2023.05.28. 07:50

Micsoda fogás! Nemzetközi embercsempész bandát füleltek le a magyar rendőrök

A létra volt a bűnözők egyik segédeszköze.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Nemzetközi embercsempész-hálózatot számolt fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), az ügyben 14 gyanúsítottal szemben folytatták le az eljárást, mindegyikük ellen vádat emelt a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

A magyar elkövetők mellett román, szlovák és lengyel állampolgárok is vannak, a bűnszervezet vezetője egy líbiai férfi. A bizonyítékok alapján megállapították, hogy a csoport több mint 600 illegális migráns Nyugat-Európába szállításáért felelős.

Forrás: Police.hu

Balog Gábor, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály illegális migráció elleni osztályának vezetője elmondta, a nyomozás 2020 őszén titkos információgyűjtéssel indult. A nyomozók végül eljutottak Ruzsa és Ásotthalom külterületén több tanyaépülethez, amelyek "pihentető helyként" szolgáltak az illegális migránsoknak.

Az elhagyatott tanyaépületekben találtak magyar feliratú élelmiszercsomagolásokat, palackokat, ebből arra következtettek a nyomozók, hogy a migránsok "pihentetését" és továbbszállítását magyar oldalon is segíti valaki.

A nyomozás során felderítették a migránsok teljes útvonalát: a harmadik országból érkezetteket Szerbián keresztül utaztatták a magyar határra és a térségbe, és onnan szervezték meg nekik a határzáron történő illegális átjutást, alapvetően létrát használva.

Forrás: Police.hu

A migránsok  GPS-koordináták segítségével jutottak el az 55-ös főúthoz vagy annak közelébe, ahol tanyaépületekben szállásolták el őket további utazásukig. A nyomozás során találtak hátizsákokat, elhagyott mobiltelefonokat, igazolványokat, SIM-kártyákat is.

A bűnszervezet tagjai még arra is figyeltek, hogy az akkor még a pandémia miatt érvényben lévő kijárási tilalmat ne szegjék meg.

Az embercsempész-hálózat fő szervezője egy 55 éves líbiai férfi volt. A férfit 2021. szeptember 22-én Budapesten fogták el, innen irányította a hálózatot, és a szállító járművek átalakítását is részletekbe menően ő határozta meg. A migránsok Abu Mariam néven ismerték.

Forrás: Police.hu

A nyomozás adatai szerint ez a férfi tartotta a kapcsolatot a migránsokkal, a célországba eljuttatásukért fejenként 3500-4500 eurót kért tőlük. Elfogásakor három különböző névre kiállított román és bolgár okmányt találtak nála, mindegyikben saját fotójával - tette hozzá az alezredes.

Végül a bűnszervezet 14 tagját sikerült elfogni, rájuk fegyházbüntetés kiszabását indítványozták.  További izgalmas részletek a Tények.hu cikkében olvashatók.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!