vámháború

2018.06.26. 13:41

Külföldre viszi az Európában értékesített motorok gyártását a Harley-Davidson

A HD közleménye szerint a motorkerékpárjaira kivetett importvám a termékektől függően 6 és 31 százalékkal emelkedett, és átlagosan mintegy 2,2 ezer dollárral emelte meg termékei európai árát.

Külföldre telepíti az Egyesült Államokból az Európában értékesített termékek gyártását az amerikai Harley-Davidson (HD) motorkerékpár-gyártó vállalat az amerikai termékekre kivetett európai importvámok megemelése miatt.

A HD közel 40 ezer motorkerékpárt értékesített 2017-ben az Európai Unióban, az Egyesült Államok után a legnagyobb piacán. Az Egyesült Államokban tavaly 148 ezer motorkerékpárt értékesített a Harley-Davidson. Az európai eladások 16,4 százalékát teszik ki a cég globális forgalmának.

„A nemzetközi gyártás részarányának a növelése az adóterhek könnyítése érdekében nem a legfőbb célunk, de az egyetlen fenntartható módja annak, hogy elérhetővé tegyük motorkerékpárjainkat az európai vásárlóknak és kifizetődő üzletet bonyolítsunk a térségben”

- írja a HD közleménye.

A dokumentum leszögezi, hogy a HD a forgalomra gyakorolt azonnali hátrányos hatás elkerülése érdekében nem fogja megemelni európai árait, hanem a gyártás külföldre helyezéséig „lenyeli” a keletkező többletköltségeket.

A HD az év hátra lévő részében 30-45 millió dollár többletköltségre számít az importvámok megemelése miatt, a külföldi gyártás megkezdésének az időigényét pedig 18 hónapra becsüli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!