Kultúra

2015.04.15. 18:02

Csomós Lajos a szerep igazságát keresi

A héten is műsorra tűzi a Békéscsabai Jókai Színház az Egerek és emberek című darabot. Az egyik főszereplőt, George-ot alakító Csomós Lajos azt mondta: mindig az adott szerep igazságát keresi.

L. B.

– Milyen ember George? – kérdezte lapunk a Gálfy László Gyűrű-díjas színművészt.
– Elég felelősségteljes. Ezt abból gondolom, hogy nem hagyta magára szellemileg némileg visszamaradott barátját, Lennie-t, akivel együtt nőttek fel, gyermekkorukat is már együtt töltötték. Viszi magával dolgozni, hogy neki is legyen pénze, hogy ő is boldogulhasson. Emellett vigyáz is rá, igazi apáskodó típus.

– A kritikák szerint nagyon hitelesen alakítja George szerepét. Mitől lesz hiteles valami?
– Én mindig keresem, fürkészem a szerep számomra is elfogadható igazságát – hogy mitől boldog a szereplő, mi a bánata –, próbálok annak a mentén dolgozni. Aztán az igazságot igyekszem a lehető legőszintébben, lazán és természetesen átadni a nézőknek.


– Már az olvasópróbákon gondolkodik azon, mit hogy csinál majd az előadáson, vagy az csak a színpadi próbákon dől el?
– Sok minden motoszkál a színész agyában, már az olvasópróbákon is, amihez aztán sokat hozzátesz a rendező, mondhatni jó vágányra terel. Pataki András kétszer már megrendezte ezt a darabot, tehát jól ismeri. Nekem is nagy segítséget nyújtott abban, hogy az apróbb bizonytalanságokat kiküszöbölhessem.

– Mikor dőlt el, hogy színész lesz?
– Nekem nem voltak gyermekkori álmaim ezzel kapcsolatban úgy, mint ahogy azt másoktól hallom, hogy már ötévesen szavaltak. Sőt, meglehetősen szégyenlős fiú voltam. A drámatagozatos középiskolában „szabadítottak fel” ebből a visszahúzódó jellemből, ott bontakoztam ki. Aztán, ha az ember belekóstol a színészetbe, nem tud tőle szabadulni. Engem 16 éves koromban „fertőzött meg”.

– Az elején azt kérdeztem, milyen ember George. Milyen ember Csomós Lajos? Rocksztár?
– Biztosan nem sztár – nevetett. – Valóban van egy rockegyüttes, az Orszlán nevű csapat, amelyben szerepet kapok énekesként, ám ez csak hobbi. De ott is a maximumra törekszem. Hogy milyen ember Csomós Lajos? Családszerető, jó barát. Azt hiszem, George-ból is van bennem egy adag felelősségtudat, óvom a családom, a barátaim.


 

A Jókai színházban nemcsak az Egerek és emberek című darabban tűnik fel George-ként, hanem a Koldusoperában Smith-ként is. Április 13-án mutatják be a Karkithemia című monodrámát Kara Tünde főszereplésével, abban is közreműködik énekesként. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!