Kultúra

2008.09.04. 18:30

Variációk hat lábra – ízeltlábú-kiállítás a nemzeti parkban

Öt kontinens ezernyi ízeltlábúját mutatja be az a különleges kiállítás, amely ma nyílt meg a Körös-Maros Nemzeti Park szarvasi, Körösvölgyi Látogatóközpontjában. A tárlat anyagát csaknem tízmillió forintra biztosították.

l. j.

A Variációk hat lábra — Találkozás a rovarokkal címet viselő vándorkiállítás anyagát a Magyar Természettudományi Múzeum állította össze.

Ahogyan Tirják László, a KMNP igazgatója a mai megnyitón elmondta, a földi állatvilág fajainak háromnegyedét a rovarok teszik ki, ráadásul egy részüket még nem is ismerjük. A tárlat Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Afrika jellegzetes rovarfajait mutatja be (természetesen nem élő egyedeket, hanem tartósított példányokat). Láthatunk itt gyönyörű dél-amerikai lepkéket, kongói góliátbogarakat, s a cincérektől a szipolyokon át a botsáskákig sok-sok különleges, a világ különböző tájairól származó ízeltlábút.

A tárlat egyik érdekessége a nyelesszemű légy, melynek első európai példányait 1996-ban éppen a KMNP területén fedezték fel. A kiállítás interaktív elemeket is tartalmaz, melyek még jobban segítik az ismeretszerzést. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg a szarvasi látogatóközpontban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!