Kultúra

2008.06.24. 12:02

Békéscsabára érkezik a Nyugat-vándorkiállítás

Akarja ön Babits Mihály hangját hallani? Szeretné látni Kosztolányi Dezsőt dokumentumfilmen? Szívesen megnézné Karinthy Frigyest, amint Zeppelinen utazik?

BEOL

Mindezt megteheti, ha szombaton és vasárnap elsétál a városháza előtti dísz térre, ugyanis Békéscsaba város meghívására hétvégén érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyugat-vándorkiállítása!

Száz éve, 1908-ban indult a Nyugat című folyóirat, mely a születő modern magyar irodalom meghatározó műhelye és fóruma lett. Az induló generáció nagyjai – Ady, Babits, Móricz, Kosztolányi és sokan mások – máig nemzeti irodalmunk legjelesebbjei közé tartoznak..

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008 márciusában nyílt meg a Nyugatot többféle megközelítésben bemutató, reprezentatív kiállítás, melynek elkészült „rövidített”, utazó változata is: egy átalakított autóbusz, a „Nyugat 100 busz” júniustól járja az országot, és egy-egy helyszínen néhány napot tölt.

A kiállítás Békéscsabán a Városháza előtti téren ingyenesen látogatható 2008. június 28-án, szombaton 15.00 és 21.00 óra, 29-én, vasárnap 10.00 és 21.00 óra között.

A kiállítás a korszakos jelentőségű folyóirat történetét és fontosabb alkotóit dokumentumok és fotók százaival mutatja be, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A Nyugat működésével kapcsolatos bővebb információkat (a Nyugat és a társművészetek kapcsolata; a Nyugat Könyvkiadó tevékenysége; budapesti és országos topográfia) érintőképernyős számítógépeken lehet majd olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!