Kultúra

2008.05.04. 05:57

Nincs az a siker, amely felérne az érzéssel – Dina és Felkai Eszter az anyaságról

Nincs az a siker, amely felérne az anyaság boldogító érzésével — állítják ünnepi összeállításunk szereplői. Bodzás Edina énekesnőt a kislánya, Felkai Eszter színművészt két gyermeke és két unokája köszönti anyák napján.

Csath Róza

A külvilág hajlamos azt gondolni, karrier és gyermek nem fér össze. Annak idején a  művésznevén Dinaként ismert békéscsabai származású énekesnőt, Bodzás Edinát is sokan óvták és kérdezgették, nem félti-e a karrierjét.

— Valóban, a 2005-ös évet annak szenteltem, hogy a pályámon minél magasabbra jussak. Már a negyedik dalomat kezdték el játszani a rádiók, Miamiban pedig videoklippet forgattunk. Az életembe ekkor toppant be a nagy szerelem, Endi a Hooligans zenekar dobosa, s a kibontakozó szerelem gyümölcse, Bogika. A karrierem ekkor kezdett felfelé ívelni, ám egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ez másképp is lehetne. Előtte nem ismert boldogság töltött el, s ez nemcsak a barátaimnak lett szembetűnő, de a közönségnek is: a trendi szőke énekesnőcskéből sugárzó, érett nő lettem. Ezzel együtt a felelősségtudatom is óriásit nőtt  — osztotta meg velünk a meghatározó élményt Dina, aki a gyermeknevelésben is az ösztöneire hallgat. 

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Dina kislányával.
[/caption]— Mindig is az érzelmeim után mentem, ami van amikor jó, van amikor nem. Annak idején rengetegen adtak tanácsot, arról is hallottam, hogy vannak, akik a könyvből nevelik a gyermekeiket. Nekem erre nincs szükségem, Bogival való kapcsolatomban  minden olyan magától értetődő, olyan természetes.

Bogika anyja lánya, hamarabb énekelt, mint beszélt.
— Bogikában egyre inkább felismerem önmagam. Kicsi kortól sok időt töltünk autóban, s hogy az idő hasznosan teljen, ott is gyakorolom a dalokat, énekelek. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a lányom, aki beszélni még nem is tudott, énekel. Az utóbbi időben már az angol nyelvű szövegekből is összerakosgat szavakat. Nagyon szereti a hangszereket, szemmel láthatólag ritmusérzéket is örökölt — mesélte Dina, aki úgy érzi, az anyaság nemhogy gátolja a pályáján, de erőt ad neki.

— Pont a napokban fogalmazódott meg bennem, hogy én már nem csak a közönségért és magam miatt akarok énekelni és színpadon lenni, hanem a kislányomért is. Szeretném, hogy még hosszú ideig láthasson a színpadon és érezze, számomra milyen nagy boldogság az éneklés. Még nem tudom, hogy ő majd mivel foglalkozik, ám fontos hogy lássa, bármihez kezd majd az életben, azt olyan odaadással tegye mint én.

Dina, a kislányával az anyák napjára Budapestről hazautazik Békéscsabára. Az ünnepet a szeretteikkel Dina édesanyjával, nagynénjével, édesapjáékkal, és húgával töltik. Dina a hosszú hétvégén egy zenekari próbának is eleget tett. A pályáján ugyanis új fejlemény, hogy élő zenekarral kezdett el próbálni és nyártól egyórás élő nagyzenekari műsorral láthatja a közönség. Ez a hónap két szempontból is különleges az énekesnőnek. Az élete első élő nagykoncertjét május 23-án Békéscsabán a Sörfesztiválon adja, rá két napra pedig Bogika ünnepli a második születésnapját.

A színpadon anyát alakítani dupla örömöt jelentett

Az életben és a színpadon is örömmel élte át az anyaszerepet Felkai Eszter. A Jászai Mari-díjas színművész öt évtizeden át volt meghatározó egyénisége a békéscsabai Jókai színháznak. Több regényes sorsú anya és nagymama szerepét formálta meg nagy-nagy szeretettel. Utoljára Az eltűnt idők nyomában című darabban alakított nagymamát.

[caption id="" align="alignright" width="300"] A színpadon is örömmel volt anya.
[/caption]– Számomra anyát alakítani dupla örömöt jelentett. Ha fiatal, netán a pályát kezdő kollégával játszottam, azon voltam, hogy ne csak szereppartnere, hanem tanítómestere is legyek. Odafigyeltem rá, kicsit anyáskodtam is, s ettől az egész jelenet jobb lett. Talán ez is közrejátszott, hogy a színházban sokaknak én vagyok a pótmamája. Ugyanolyan felelősséget érzek velük szemben, mint a saját gyermekeim iránt — idézte a békéscsabai színpadi éveket Felkai Eszter, akinek két gyermeke született, Bence és Edina.

— Mint a mesében, hiszen mindenki úgy szeretné, hogy fia és lánya is legyen. A gyermekek teljesítették ki az életem. Abban a pillanatban, hogy megérkeztek, számomra a legfontosabb a családom lett. S amint a hangsúlyok átrendeződtek az életemben, a nyomás, amit korábban a színpadon éreztem, elmúlt. Lazábban, nyugodtabban végeztem a munkám és színészileg is jobbá váltam — mondta a művésznő, aki ma már a hároméves Anna és az öt hónapos Botond László büszke nagymamája. A fiúcska vasgyúró kislegény, a kislány pedig cserfes, mozgékony teremtés. Anyák napján édesapjukkal közösen köszöntik fel a nagyit, akinek gratulál a Békéscsabán lakó lánya is.

— Nagyon szerettem anya lenni, ez egész életem meghatározó élménye volt. S most itt a két csodálatos unoka, akiknek felhőtlenül tudok örülni — árulta el a nagymama. — Látom az unokáimban azokat a mozdulatokat, gesztusokat, amiket a gyerekeim mutattak ilyen idős korukban. Csodálatos átélni újra ezeket a helyzeteket, élményeket.

Az ünnep története

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának és vele együtt minden édesanyának.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep újra vallási színezetet kapott. Akkor a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. Az Egyesült Államokban először 1872-ben Bostonban ünnepelték meg az anyák napját.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

(Forrás: Wikipédia)

 

(Forrás: Wikipédia) Dina kislányával. A színpadon is örömmel volt anya. -->

Címkék#Dina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!