Utazás kiállítás

2024.02.16. 06:30

Az Oncsa-ház őrzi a kardoskúti pusztában élők múltját

Vendégfogadásra, időutazásra, a múlt értékeinek a megőrzésére vállalkozik Kardoskúton a Bodrogi család. Az egykori szülői házat felújították. Helyi értékként kínálják kincseit a nagyérdeműnek, a múltra, a paraszti életre kíváncsi látogatóknak. Ezt a kínálatot viszik hamarosan a fővárosba: az Oncsa-ház ugyanis ott lesz az Utazás kiállításon.

Csete Ilona

Közösségben gondolkodva, helyi értékeket bemutatva feliratkoznak a turizmus térképére

Fotó: Őzse Péter

Kardoskút község és az Oncsa-ház is bemutatkozik az Utazás 2024 kiállításon február 22. és 25 között. A természeti értékeire méltán büszke Kardoskút építészeti különlegességeire is szeretné ráirányítani a figyelmet. Varga Pál polgármester erről a törekvésükről mesélt.

– Településünk méltán nevezetes természeti kincséről, a Fehér-tóról. Nagyon fontos célkitűzésem, hogy végre feltegyük a megérdemelt helyére Kardoskutat a turisztikai térképen. Ne csak a Fehér-tó és a tájvédelmi körzet páratlan szépségével, hanem sok minden mással is tudjuk fogadni a hozzánk érkező turistákat. Az a véleményem, hogy manapság már nem elegendő egyetlen dologra fókuszálni, elengedhetetlen a paletta kiszélesítése. Fontos, hogy a hozzánk látogató vendégeknek minél több attrakciót tudjunk bemutatni. Élményekkel teli, hasznos időtöltést kell biztosítsunk számukra, hogy érdemesnek és értékesnek találják az itt töltött időt. Programcsomagokat kell összeállítani, amelyekben kiemelt helyen szerepeljenek a helyi értékeink, mint például az Oncsa-ház. Ezeket az értékeket össze kell fűzni, össze kell kovácsolni. Ehhez olyan szakember kell, akinek több évtizedes turisztikai tapasztalata van, illetve elhivatott lokálpatrióták. Közösség, ami képes együtt tenni lépéseket előre. Ezen dolgozunk. Ennek egyik állomása az Alföld Slow egyesülethez való csatlakozás. Egy közösséghez, ahol teszünk egymásért, szűkebb-tágabb környezetünkért. Elindult a közös együtt gondolkodás, ötletelés, amelynek első kézzel fogható eredménye: bemutatkozási lehetőség az idei Utazás kiállításon.  Azt hiszem, kezdésnek nem rossz – fogalmazott a polgármester.

Repüljünk vissza az időben: a pusztában élők múltja megelevenedik az Oncsa-házban.
Fotó: Őzse Péter


Kardoskúton az Oncsa-ház napjainkra komoly gazdasági, településtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. De forgassuk csak vissza a történelem kerekét: 1940-ben Hóman Bálint terjesztette az országgyűlés elé, hogy a nagyon szegénysorban élő nagycsaládosoknak biztosítsanak lakhatást. Abban az időben 12 ezer ilyen ONCSA (Országos Nép és Családsegítő Alapítvány) ház épült. Kardoskúton is elkészült az Oncsa-sor. Az egyik épület Bodrogi József öröksége, amit megmentett az utókornak és képes visszarepíteni bennünket déd- és nagyszüleink, a vásárhelyi pusztán és környékén élők világába. Erről már korábban is cikkezett hírportálunk.

A Bodrogi család szívügye az értékmentés

Az épület látványa, az udvar, a berendezési tárgyak, a használati eszközök látványa igazi időutazásra alkalmas. Vannak itt rendezvények, szakmai összejövetelek (a méhészek nagyon szeretik ezt a helyet, hiszen a házigazda maga is szenvedélyesen szereti és érti a méhek világát), családi eseményeknek helyszínéül szolgál a múzeum. A Bodrogi család szívügye, hogy a vásárhelyi pusztán élő emberek múltját itt bemutassák. A kardoskúti önkormányzatnak is törekvése, hogy az Oncsa-ház múzeum kínálata felkeltse minél több turista, látogató érdeklődését.

Az Oncsa-házért Egyesületet civil alapították 2023-ban, az idei év első hónapjában pedig csatlakoztak az Alföld Slow Egyesülethez.

A Bodrogi család gyűjteménye páratlan látnivalót kínál Kardoskúton.
Fotó: Őzse Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!