Közélet

2016.10.17. 13:22

Környezetkímélő mérföldkő Békéscsabán

Az első Renault Zoé elektromos személygépkocsi tehergépjárművé átalakításának engedélyezése történt meg Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályán. Az engedélyt Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott adta át hétfőn.

BEOL

Fotó: Imre Gyorgy

— Hazánkban is komoly törekvés irányul arra, hogy a környezetkímélő autók egyre nagyobb teret nyerjenek — hangsúlyozta a kérdéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón Gajda Róbert. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, a kormányzat is komoly intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a folyamatot elősegítse. Példaként említette, hogy a 15 millió forintnál olcsóbb elektromos gépjárművek megvásárlását 1,5 millió forinttal támogatja az állam, ahogy az elektromos töltőállomás-hálózat kiépítésére is pályázhatnak az önkormányzatok.

Ennek kapcsán kitért arra, hogy szeptember óta nyitott a pályázat, amire Békés megyében a 15 ezres lakosságszámnál nagyobb települések jelentkezhetnek. Békés városa ezt már meg is tette, de a kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy minél több önkormányzat él a lehetőséggel. — Az elektromos gépkocsik elterjedését a Békés Megyei Kormányhivatal saját eszközeivel segíti — tette hozzá Gajda Róbert.

— A közelmúltban érkezett kérelem a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályához, ami arra irányult, hogy egy Renault Zoé elektromos személygépkocsi zárt áruszállító tehergépjárművé alakítása megtörténhessen. A kérelmet a közlekedési hatóság megfelelőnek találta, és az átalakítást engedélyezte. Ezt az engedélyt adta át a hét első napjának délelőttjén Gajda Róbert Juhász Imrének, az igénylő cég, az e-Mobility Kft. ügyvezető igazgatójának.

— A projekt elindulásakor nagy örömmel tapasztaltuk, hogy vidéken is milyen kiemelt hangsúlyt fektetnek az elektromobilitásra — fogalmazott az ügyvezető igazgató, aki mérföldkőnek nevezte a hétfőn történteket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

— Nagyon fontos és jelzésértékű, hogy az említett engedélyt egy vidéki központban, Békéscsabán adták át — folytatta a gondolatot Juhász Imre. — Lényeges az is, hogy bármelyik elektromos autóból kisteherautó készíthető. Most egy speciális jármű esetében történt ez meg, hiszen az hatszor gyorsabban tölt és a hatótávolsága is az egyik legjobb, 210 kilométerrel.

Kifejtette, a világ az elektromobilitás irányába halad, térhódításuk előreláthatólag a gépjárműszegmens 70 százalékát fogják érinteni.

Leszögezte, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályán kiváló hozzáállással és remek szakmai háttérrel találkoztak. Ennek kapcsán bejelentette, hogy cégük átalakításhoz kapcsolódó tervezési és kivitelezési tevékenységének helyszíne Békéscsaba lesz. Kiemelte, várhatóan hamarosan a békési megyeszékhelyen is lesz elektromos töltőpont, az általános tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ahol kialakítanak ilyen létesítményt, ott az elektromos autók száma is megugrik.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Imre György
[/caption]

A kialakított tehergépkocsi egyébként a cég DEMO autója lesz, de már számos társaság érdeklődik a lehetőség iránt.

Dobókői György, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály főosztályvezetője elmondta, közlekedési hatóságuk feladata, hogy megvizsgálják milyen környezetvédelmi kategóriába tartoznak az elektromos autók, az átalakítás-átépítéssel kapcsolatban is hatósági engedélyezési jogkörrel rendelkeznek. Emellett az engedély kiadása utáni műszaki vizsgálatokat is szakembereik végzik el, amelynek során ellenőrzik, hogy amit előzetesen a cég meghatározott, a kivitelezés során megvalósult-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!