Közélet

2016.10.14. 19:27

Elkészült jubileumi szakácskönyvünk, olvasóink receptjeivel

Immáron a jubileumi, tizedik szakácskönyv készült el olvasóinkkal közösen, kiváló recepteket küldtek be. Most olyan témaköröket is felöleltünk, melyek eddig csak elvétve szerepeltek az albumokban. Nagyobb teret kaptak a hal- és vadételek, az erdők, mezők, kiskertek kincsei. Nem hiába kapta a könyv A természet ízei olvasóinktól címet.

Nyemcsok László, Fotó: Imre György

Idén már tizedik alkalommal szerkesztettük olvasónkkal együtt a Hírlap-szakácskönyvet. Az ünnepélyes bemutatót péntek a  békéscsabai Kornélia Étteremben tartottuk, és itt az október végi gasztroolimpiára készülő Békés Megyei Culinary Team is bemutatta díszmunkáit. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, aki recepttel is szerepel az albumban. Részt vett a rendezvényen többek között Simonka György és dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere és Herczeg Tamás, a békéscsabai közgyűlés tanácsnoka is. 


Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Hírlap-szakácskönyv lektora elmondta, a sorozat, immáron könyvgyűjtemény jubileumi kiadványához is bőséges segítséget kaptak olvasóinktól, akik közül sokan már tizedik alkalommal, mások először szerepelnek receptjeikkel.

Nánási János, a Békés Megyei Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője kiemelte, előfizetőink kedvezményes, 1790 forintos áron vehetik meg az új szakácskönyvet, és minden megvásárolt példányból 150 forinttal hozzájárulnak a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány célkitűzésének megvalósításához. Erről dr. Abdulrahman Mohamed, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, szeretnék a megyei koraszülöttmentő gépjárművet még az idén megvásárolni az adományoknak köszönhetően is, hogy ez Békés megyét, az itt élőket szolgálja.  

Dr. Mészáros János arról beszélt, az új Hírlap-szakácskönyv azt is hirdeti, hogy fűben-fában az orvosság.  Vagyis a természetes és a természetben található alapanyagok az egészségünket, annak a megőrzését is szolgálják. 


– Öröm volt idén is önökkel együtt szerkeszteni a könyvet, problémát csak az jelentett, hogy mit hagyjunk ki belőle, annyi jó receptet kaptunk –  ecsetelte Ambrus György. – A culinary team mesterszakácsai és -cukrászai készítették el a receptek alapján a finomságokat, és többen már a maguk éttermének étlapjaira is feltették az ételeket, annyira magával ragadták őket. Ismét tanultunk a receptek beküldőitől, reméljük, mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy olyan tartalom és forma jellemezze az idei szakácskönyvet, amire mindannyian büszkék lehetünk.

A receptversenyt az Ambrus György vezette zsűri döntése alapján a békéscsabai Sebestyén János nyerte. Eredeti szakmája szakács, 20 évesen, 1959-ben már főszakácsként dolgozott Túrkevén, a Keve Szállóban. Aztán bevitték katonának, Békéscsabára, Fürjesre került. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, és maradt is a honvédségnél hivatásos katonaként, Fürjesen hadtápfőnökként dolgozott. 1974-ben váltott, a Békéscsabai Kötöttárugyárnál, a vállalat fénykorában 28 évig gazdasági osztályvezetőként ténykedett, a sütés-főzés megmaradt hobbinak. Nyolcadik alkalommal szerepel a Hírlap-szakácskönyvben, 2012-ben harmadik lett a padlizsánlasagne-val. Most a körösi pontyfilé roston avokádós zöldborsópürével, tojásmártással elnevezésű étele lett a befutó.

– Kétéves Zamira Lilla dédunokámnak is köszönhető a díj, hiszen őt láttam avokádót és zöldborsót enni, ez adta az ötletet a körethez – ecsetelte a győztes. – A halat nemcsak készítem, fogom is, nagy horgászok vagyunk a felségemmel együtt. A nejem a minap egy 16 kiló 20 dekás pontyot fogott a Csaba-tavon, fél óra alatt vette ki a vízből.
Sebestyén János elmesélte, a nyertes ételéhez sajtropogóst is készített, tett a tányérra, amikor otthon kipróbálta a receptet. Felesége azonban azt tanácsolta, a sajtropogóst hagyja ki, mert már túl sok dolog lenne a tányéron.

A receptverseny második helyén a mezőkovácsházi Szekeres Lajosné végzett, étele neve: pikáns raguleves pirított gombával töltött krumpligombóccal.

– Több receptversenyt nyertem már tévében, újságokban, de most lettem először próféta a saját hazámban, vagyis Békés megyében – mondta mosolyogva. – Nagyon örülök az elismerésnek, büszke vagyok rá, miként arra is, hogy mind a tíz Hírlap-albumba beválogatottak a receptjeimből. Imádok sütni-főzni, mostanában pedig különösen örülök annak, hogy kisebbik unokám, a 11 éves Máté is mennyire szeret a konyhában tevékenykedni. Sőt ő talál ki finomságokat a csokiszuflétól a habcsókig, amiket együtt készítünk el, sokat nevetünk közben. Én a tradicionális magyar ételeket, ízeket kedvelem, de megtanultam az új trendeket is, mert a családom is hajlik a könnyebb, egészségesebb ételek felé, persze, ez nem megy az ízek rovására.

A battonyai Gáspár Katalin érdemelte ki a harmadik díjat a borban párolt őzszelettel. Elmondta, negyedszer szerepel a kiadványban, és erdélyi származásúként örült a mostani kiírásnak, hogy nagyobb helyet kaptak a vadételek, ugyanis szülőföldjén nagyon sok vadételt készítenek és fogyasztanak, onnan hozta ebbéli tudományát is. Ezek mellett más otthonról hozott receptek alapján is készíti a család kedvenceit, például a padlizsánkrémet, a salátalevest vagy a salátás bablevest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!