Közélet

2016.05.24. 08:34

Végre: pályázatot írnak ki az M44-es megépítésére

Néhány napon belül megjelenik az M44-es gyorsút Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának kivitelezésére szóló pályázati kiírás a Közbeszerzési Értesítőben, amivel egy több évtizede vágyott és remélt beruházás előkészítése az utolsó fázisba érkezett – tájékoztatta lapunkat Gajda Róbert.

Képünk illusztráció! Fotó: Thinkstock

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, a munkálatok várhatóan októberben kezdődnek meg, a munkaterület átadásával.

Gajda Róbert emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a kivitelezési tendert a közelmúltban nyújtotta be minősítésére a Miniszterelnökség Közbeszerzési Ellenőrzési Főosztályára. Ez a folyamat a napokban befejeződött, így nincs akadálya, hogy megjelenjen a közbeszerzési felhívás a kivitelezésre.

A pályázati felhívásban osztott pályás 2-szer 2 sávos, csak külön szintű csomópontokkal rendelkező verzió szerepel majd. A közbeszerzés során kiválasztott kivitelező így egy négysávos, 61,4 kilométeres utat épít meg a két település között. A közbeszerzési eljárás lefolytatását, illetve a kivitelezési szerződését követően a munkálatok előreláthatólag az ősz folyamán, októberben kezdődnek meg Tiszakürt és Kondoros között.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, a beruházásnak köszönhetően olyan infrastrukturális fejlődésen mehet keresztül a megye, ami lehetővé teszi az ország vérkeringésébe történő erőteljesebb bekapcsolódást, a cégek versenyképességének erősödését, a turizmusban rejlő lehetőségek hangsúlyosabb kihasználását és a biztonságosabb közlekedést.

Gajda Róbert kiemelte, az M44-es korszerűsítése összességében három szakaszból áll majd. A Kecskemét, Nagykőrös és Tiszakürt között 31 kilométeren, Tiszakürt és Kondoros közt 61,4 kilométeren, míg a Kondoros és Békéscsaba között 17,6 kilométeren épül majd meg a gyorsforgalmi út. A beruházás összesen 110 kilométer, amiből 54,6 kilométernyi fejlesztés Békésben valósul meg. A most napirendre került Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszból 37 kilométer érinti megyénket.

A Kondoros-Békéscsaba 17,6 kilométeres szakaszának áttervezése jelenleg is folyik, itt várhatóan az építkezés 2017 tavaszán indulhat el, így a Tiszakürt-Kondoros szakasz kivitelezésével egyszerre fejeződhet majd be.

Vasúton is gyorsabban a főváros felé
Gajda Róbert arról is szólt, hogy a kormány 1247/2016. (V. 18.) határozatában az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról is döntött. Ebben egyebek mellett szerepel, hogy a Gyoma–Békéscsaba szakaszon korszerűsítik a biztosítóberendezést, illetve Ferencváros és Lőkösháza között ETCS2 vonatbefolyásoló rendszert építenek ki - összesen 13,53 milliárd forintból.

A közlekedés biztonságát szavatoló úgynevezett ETCS2 rendszer üzembe helyezése a feltétele annak, hogy a vonatok 160 kilométer/órás sebességgel közlekedhessenek. A kormányhatározatban szereplő munkálatok befejezését követően kezdődhet a tesztidőszak az érintett szakaszon, s ezután közlekedhetnek majd a vonatok a már említett sebességgel a főváros felé. Várhatóan ez a jövő évben történhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!