Közélet

2016.05.19. 13:55

Majd’ két tucat betöltetlen háziorvosi praxis

Országos szinten 250, Békés megyében pedig 23 háziorvosi praxis áll betöltetlenül. A kórházak siralmas helyzete mellett a házi orvosi rendszer is súlyos válsággal küzd hazánkban — közölte az Együtt csütörtökön megtartott békéscsabai sajtótájékoztatóján Bod Tamás.

BEOL

Az Együtt gyulai választókerületi elnöke elmondta, Békésben talán még az országosnál is rosszabb a helyzet, hiszen megyénkben az ország lakosságának mintegy 3 százaléka él, miközben a betöltetlen háziorvosi praxisok aránya megközelíti a tíz százalékot.

Bod Tamás leszögezte, az Együtt követeli a Fidesz-kormánytól, hogy az 54 milliárd forintos összeget, amit 2017-ben a budapesti olimpia előkészületeire akar költeni, fordítsa inkább az egészségügyi alapellátás működőképességének megmentésére, az otthoni szakápolás finanszírozásának növelésére, a mentődolgozók 50 százalékos béremelésére, valamint az alapellátó fogorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére. Hozzátette, kezdeményezik azt is, hogy legalább 30 százalékkal emeljék meg a praxisok finanszírozását, amely fedezetet nyújthat a háziorvosok és az szakdolgozók béremelésére.

— Napjainkban csupán 100 háziorvos végez az egyetemeken évente, miközben a hivatás elöregedik. Követeljük, hogy ezt a számot emeljék négy év alatt a kétszeresére — húzta alá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!