Közélet

2016.04.11. 19:43

Kudarcokon át vezet az út a sikerekig

Ahogy az élet, úgy a sport is tele van sikerekkel és kudarcokkal egyaránt – fogalmazott egy fiatalok előtt tartott előadáson Zahorán Ádám ultrafutó, aki nemrég pályacsúccsal lett országos német bajnok hatórás futásban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ne a kábítószert és az alkoholt, hanem más szenvedélyt válasszanak maguknak a gyerekek: mégpedig a sportot, a futást.

Licska Balázs

Előbb Gyomaendrődön, majd a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett programon Dévaványán, a Ványai Ambrus általános iskolában tartott előadást majd’ százötven diáknak Zahorán Ádám. Az ultrafutó a sikerekről és a kudarcokról, összességében pedig az életről, a sportról és az egészségről szólt.

A Békés megyei származású, de ma már Németországban, a bajorországi Bambergben élő és ott geológusként dolgozó Zahorán Ádám többszörös német bajnok ultrafutó. Mint mondta, családi indíttatásból húzott nyúlcipőt a lábára, a maraton után pedig kíváncsi volt arra, hogy mi van azután, afölött. Ez pedig az ultramaraton, amit igencsak tágan kell értelmezni, lévén minden olyan táv beletartozik, mely 42 kilométer felettinek mondható.

Korábban részt vett a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba, valamint a Budapest-Pozsony-Bécs ultramaratonokon is, ezeket ítélte a legnehezebbeknek. A Békéscsaba-Arad-Békéscsaba esetében nemcsak a távval, hanem az időjárási viszonyokkal, a rekkenő hőséggel is meg kell küzdeni, illetve a monotonitással. A kilométerek nehezen fogynak, előfordul, hogy a messziben feltűnő templomtorony jó 20 percnyi futást követően sem tűnik közelebbinek.

A Budapest-Pozsony-Bécs esetében már nem kell a meleggel harcolni, lévén ősszel rendezik, illetve az egyhangúsággal sem, mivel hegyeken, dombokon is keresztülvezet az út – emiatt viszont a szintemelkedés és –csökkenés jelent nagy kihívást. No meg az, hogy öt napig tart. Ilyenkor az első tíz kilométerek arról szólnak, hogy másnap, az előző napi terhelés után be tudnak-e újra melegedni kellőképpen az izmok.


Hozzátette, hogy a történetek általában – mint ahogy többségében az amerikai filmek is – happy enddel értek véget, azonban ez nincs mindig így. Őt is érték a sikerek mellett kudarcok. Egyszer például a túlterhelés miatt eltört a combnyaka, megtört a pályafutása. Mindez nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is fájdalmas volt számára, volt olyan orvos, aki azt mondta, reménytelen, hogy ismét rajtvonalhoz állhasson.

– Amikor valaki azzal szembesül, hogy nincs tovább, előfordul, hogy kábítószerhez, alkoholhoz nyúl. Én azonban nem adtam fel, nem hagytam abba a sportot, mivel vissza akartam térni az élmezőnybe – folytatta. A visszatérés pedig nem is volt akármilyen. A 2009-es sérülését követően 2013-ban jött ismét az áttörés, tavaly pedig már mind a 100 kilométeres, mind a hatórás német bajnoki versenyen aranyérmes lett – utóbbiban idén megvédte címét.

Hozzátette azonban, hogy ebben az időszakban sem kerülték el a kudarcok. Egy terepfutóversenyen például eltévedt, ami miatt 84 helyett 94 kilométert futott. Bár ennek dacára harmadikként ért célba, nem volt elégedett. Az ultramaratonok csúcsának tekinthető Spartathlonon is indult, amit édesapja, Zahorán János már kétszer teljesített. Ez nemcsak a maga 246 kilométere miatt, hanem a 3500 méteres szintváltozás és a hőség miatt is nagy kihívás.

– Itt az győz, aki elsőként érinti meg Spárta városában Leonidász király szobrát. A célbaérkezést követően lehet inni az élet vizéből, amitől a legenda szerint friss és fiatal marad az, aki megízlelte – mesélte a verseny érdekességét. Zahorán Ádám 2012-ben mérettette meg magát a Spartatholonon, azonban egy lappangó betegség miatt feladni kényszerült. Azonban ez sem vetette vissza, és immár a világranglista élmezőnyébe tornázta fel magát.

Lapunknak beszélt a legutóbbi versenyéről, ahol hat óra alatt majd’ 90 kilométert futott. Mint mondta, az első három órában nem szabad fáradtságot éreznie, addig saját tempóban kell haladnia – csak utána lehet megnyomni a „gázpedált”. A negyedik óra után kezdett fáradni, az ötödik óra után pedig már nagyon várta a célt. Az utolsó húsz percben viszont már annak tudatában rótta a másfél kilométeres köröket, hogy német bajnok lesz, ráadásul pályacsúccsal.

– Az élet sohasem igazságos, és a sikerek mellett ugyanúgy tele van kudarcokkal is – adott egyfajta útravalót a fiataloknak az előadása végén. – A sport is győztesekről és vesztesekről szól, a sport is sikerek és kudarcok egyvelege. Ezért megedz, megtanít az élet keménységeire, segít leküzdeni az akadályokat. A kábítószer és az alkohol csak ideig-óráig javít a hangulaton, de hosszú távon tönkreteszi az életet.

A kábítószer-használat ellen küzdenek
Mile Lajos, a dévaványai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke elmondta, hogy a szervezet egy éve alakult meg, olyan intézményeket fog össze, melyek gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak. A cél nem a bűnüldözés, hanem egy olyan út mutatása, mely szerint az élet drog nélkül sokkal jobb, mint kábítószert használva. A rendezvényeken arra igyekeznek felhívni a gyerekek figyelmét, hogy válasszák az egészséges életmódot.

– Fontos, hogy a fiatalok, amikor választás előtt állnak, megfelelő döntést hozzanak – fogalmazott dr. Pacsika György gyomaendrődi járási hivatalvezető arról, miért tölt be lényeges szerepet a KEF, és mit üzennek az előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!