Közélet

2016.04.26. 13:23

Kormányhivatali összeférhetetlenség pro és kontra

Egy, a Békés Megyei Kormányhivatal szervezetén belül fennálló összeférhetetlenség megszüntetésére szólított fel kedd délelőtti békéscsabai sajtótájékoztatóján Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke. A kormányhivatal sajtóközleményében jelezte, "Bod Tamás két kollégájukat támadta meg alaptalanul, akik kiváló szakmai munkát végeznek a közigazgatásban". Az érintettek között sem irányítási, (felügyeleti), ellenőrzési, elszámolási kapcsolat, így összeférhetetlenség sem áll fenn.

BEOL

Sajtótájékoztatóján Bod Tamás elmondta, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 86. paragrafusa szerint kormánytisztviselő köteles haladéktalanul írásban bejelenteni, ha vele szemben törvényben meghatározott összeférhetetlenségi ok merül fel, illetve, ha kormányzati szolgálati jogviszonyának fennállása alatt összeférhetetlen helyzetbe kerül.

A munkáltatói jogkör gyakorlója köteles haladéktalanul írásban felszólítani a kormánytisztviselőt az összeférhetetlenség megszüntetésére. Amennyiben a kormánytisztviselő az összeférhetetlenséget a felszólítás kézbesítésétől számított harminc napon belül nem szünteti meg, kormányzati szolgálati jogviszonya megszűnik.

Véleménye szerint ezen összeférhetetlenség a Békés Megyei Kormányhivatal szervezetén belül fennáll. Kifejtette, a volt Békés Megyei Munkaügyi Központ, immár Foglalkoztatási Főosztály néven működik. Itt a vezetőnek, dr. Nagy Ágnesnek a férje, Vízhányó László dolgozik a munkafelügyelőknél.

A tavalyi, 2015 áprilisi összevonás óta, a munkaügyhöz visszakerült a munkaügyi ellenőrzési és munkavédelmi szakszolgálat. Így a feleség felettese a férjének. A Békés Megyei Kormányhivatal 2015. áprilisa óta tartja fenn ezt a törvénytelen állapotot. Az Együtt képviselője felszólította Gajda Róbert kormánymegbízottat a helyzet haladéktalan megszüntetésére.

A Békés Megyei Kormányhivatal sajtóközleményben reagált az elhangzottakra.

„Bod Tamás 2016. április 26-i sajtótájékoztatóján két kollégánkat támadta meg alaptalanul, akik kiváló szakmai munkát végeznek a közigazgatásban.” — hangsúlyozták. „Dr. Nagy Ágnes főosztályvezető majd 25 éve dolgozik a közigazgatás foglalkoztatási szakterületén, többször részesült miniszteri elismerésben (1998, 2002, 2004, 2015), személyét szakmai és közmegbecsülés övezi. Vízhányó László közigazgatási főtanácsadó, címmel rendelkező kormánytisztviselő, aki széleskörű szakmai tapasztalatra tett szert, és másfél évtizede dolgozik a közigazgatásban.

A Békés Megyei Kormányhivatal feladatait a hatályos jogszabályok, valamint a belső szabályzatok alapján látja el. A munkáltatói jogokat - a /Khtv./ 5. § (1) bekezdése szerint – a Békés Megyei Kormányhivatal kormánytisztviselői felett a kormánymegbízott gyakorolja. Tekintettel arra, hogy a két megnevezett kormánytisztviselőt nem ugyanazon szervezeti egységen belül nevezték ki, ezért közöttük sem irányítási (felügyeleti), ellenőrzési, elszámolási kapcsolat, így összeférhetetlenség sem áll fenn.”

Címkék#bod tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!