Közélet

2016.03.11. 18:56

Ismét kolbász- és sódarmustra Gyulán

Megkezdődött az immáron hatodik Gyulai Kolbász- és Sódarmustra pénteken délután a fürdővárosban, a vár előtti területen. A nagyszabású gasztronómiai programon ezúttal is sokféle ínyencség és persze rengeteg szabadidős program, koncertek sora várja az érdeklődőket egészen keddig.

Papp Gábor

— A hagyományok, köztük a gasztronómiai tradíciók megőrzésének fontossága napjainkban még inkább felértékelődik — nyilatkozta lapunknak Kónya István alpolgármester, aki a rendezvényt megnyitotta. Mint beszédében is emlékeztetett rá, a Hungarikum Bizottság 2013 novemberében hozott döntése értelmében a gyulai kolbászt is a hungarikumok közé emelték.

— A név és az értékek arra köteleznek bennünket, hogy megtartsuk a tradíciókat az utókor számára — ecsetelte az alpolgármester. — A kolbász- és sódarmustra pedig kiválón szolgálja ezt a célt, miközben jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az utókor is megismerhesse a hagyományokat, és így azok generációkon át tovább öröklődjenek. Külön kitért a gyulai kolbász érdekében sokat tett személyiségek, köztük ifj. Balogh József és Stéberl András munkásságára.

Mint ismert, az 1900-as évek elején ifj. Balogh József házi gazdaságából kikerült készítményeit már Európa-szerte ismerték, a Gyulai hentesáruk kaphatóak voltak Párizstól Rómáig.

Stéberl András jó tanácsadói és bátor üzletpolitikája hozta meg a következő elismerést. A Brüsszeli Világkiállításon (1935) Aranydiplomát kapott a „kis páros Gyulai kolbász” készítményéért, és megteremtette a Gyulai kolbász és egyéb szárazkolbászok „ipari” üzemszerű gyártását. A Gyulai kolbász gyártása ma is eredeti helyszínén történik, hagyományos technológiák alkalmazásával.

Kónya István kiemelte, a hagyományok folytatójaként a Gyulahús Kft. az elmúlt években sok szép sikert ért el a szakma és a nagyközönség körében egyaránt. Szólt a cég által elnyert MagyarBrands-díjakról, a Magyar Termék Nagydíjakról, emellett a Gyulai kolbász tavaly két aranycsillagos minősítést ért el a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet által kiírt, a világ egyik legrangosabb megmérettetésének számító teszten.

Dinya Imre, a program szakmai partnereként tevékenykedő Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke elmondta, az ország több tájáról és a Székelyföldről is érkeztek kiállítók az ötnapos programra.

— Legfőbb célunk, hogy népszerűsítsük a hagyományos eljárással készült, minőségi kézműves termékeket — ecsetelte Dinya Imre. — Ennek érdekében jó néhány gasztronómiai programot szervezünk. Lesznek egyebek mellett disznóvágási bemutatók, amelyeket a csíkszentmiklósiak, az Orosházi Kolbász Klub és egyesületünk tagjai tartanak. A tradicionális ételek készítésébe ugyancsak betekinthetnek az érdeklődők az Erdélyi Konyha, a gyergyószentmiklósiak és Benke Laci bácsi jóvoltából. A legkisebbek számára kolbászgyúrást szervezünk, melyen a 6-9 éves korosztály tagjai vehetnek részt.

Dinya Imre kérdésünkre elárulta, a visszajelzések szerint sokan foglaltak szállást a hosszú hétvégére, Gyulára, akik számára döntésükkor a kolbász- és sódarmustra is fontos szempontot jelenthetett.

A programsorozat egyébként a szakmai események mellett rengeteg szabadidős programmal is várja a vendégeket. Pénteken, lapzártánk idején Péter Szabó Szilvia lépett fel. Szombaton este Marót Viki és a Nova Kultúr, vasárnap a Hevesi Happy Band, majd Nótár Mary, hétfőn a Palmetta, majd a Honesbeast, kedden pedig a Kontor Band is fellép majd mások mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!