Közélet

2015.04.09. 18:17

Az új állami szolgáltatótól érkezhet majd a gázszámla

A francia GDF Suez visszaadja lakossági ügyfelei gázellátási jogát. A cég kérdésünkre megerősítette, hogy beadta az egyetemes szolgáltatás visszaadására irányuló kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A Népszabadság információi szerint nemsokára valószínűleg már az új, állami tulajdonú nemzeti közműszolgáltatótól kapják a számlát a fogyasztók, köztük Békés megyeiek is. A szolgáltatás egy pillanatra se áll le.

Licska Balázs-Papp Gábor

A GDF SUEZ Energia Holding Hungary Zrt. szűkszavúan reagált a változtatással kapcsolatos kérdéseinkre. Mint leírták: „beadtuk az egyetemes szolgáltatás visszaadására irányuló kérelmünket a MEKH-hez, további kérdéseket nem tudunk kommentálni az eljárás jelenlegi szakaszában.”

Megkerestük a témában a MEKH-et is, amelynek szakemberei már kicsit bővebb tájékoztatással szolgáltak. Megfogalmazásuk szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vizsgálja a GDF Suez beadott egyetemes szolgáltatási működési engedély visszavonása iránti kérelmét.

Ilyen esetben az eljárásrendet az országgyűlés által elfogadott földgázellátásról szóló 2008. évi törvény részletesen szabályozza. A hivatal a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni, amely biztosítja a folyamatos ellátásbiztonságot. (A kihirdetés előtt álló jogszabály a Parlament honlapján olvasható.) Mindezt azt jelenti, hogy a szolgáltatás egy pillanatra se fog leállni.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Beol.hu
[/caption]

A Népszabadság információi szerint az érintettek nemsokára valószínűleg már az új, állami tulajdonú nemzeti közműtől kapják a számlát. Hozzáteszik, a GDF Suez az Észak-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön lát el 700 ezer háztartást. A zömmel tőzsdén forgó, 37 százalékban a francia állam tulajdonában álló befektető elődje, a Gaz de France az 1995-ös privatizációs hullámban vásárolta meg az Égázt és a Dégázt. A két szolgáltatót 2001-ben összevonták, 2007-től pedig az uniós szabályok miatt pénzügyileg különválasztották a kereskedelemnek nevezett ügyfélkiszolgálást és a gázhálózat üzemeltetését.

A csoport ugyanabban az évben még 15 milliárdos, 2010-ben pedig ötmilliárdos nyereséget ért el, de 2009-ben 3,3, 2011-ben pedig 5,7 milliárdos veszteséget szenvedtek el, amit utána sem sikerült pluszba fordítani. A befektető vásárlása hozamát osztalékágon alig-alig vonta ki: a legnagyobb adagot, közel 12 milliárdot pont a 2011-es veszteséges évben, ami politikai hullámokat is vetett.

A Népszabadság cikke alapján a szabályok alapján a GDF Suez lépéséből a fogyasztók nem érezhetnek meg semmit, csak egy idő után más cégtől kapják a változatlan tarifájú számlát. A friss pontosítások nyomán a GDF Sueznek mindaddig folyamatosan biztosítania kell a gázt, amíg a helyére jelentkezők közül a hivatal kiválasztja a legmegfelelőbbet. Ez nagy valószínűséggel az új nemzeti-állami gázszolgáltató lehet.

A lap úgy fogalmaz: nem új keletű a hír, hogy a külföldi tulajdonú hazai energiaszolgáltatók szívesen visszaadnák „egyetemes”, azaz a lakosságot és a legkisebb üzleti fogyasztókat állami tarifán kiszolgáló szolgáltatási engedélyüket az államnak.

A Jobbik szerint a Fidesz-közeliek gazdagodnak

Kinek üzlet a gáz Békés megyében? – ezt a kérdést feltéve tartott csütörtökön Békéscsabán sajtótájékoztatót a Jobbik. Samu Tamás Gergő regionális igazgató, megyei önkormányzati képviselő kifejtette, hogy egy nemrég megjelent hír szerint Békés és Csongrád megyében a GDF SUEZ-től a MET Magyarország Zrt. veszi át a gázszolgáltatást, és hogy a lakosság ebből a változásból semmit sem fog érezni.

Samu Tamás Gergő hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy egy francia tulajdonban lévő cég helyett magyar legyen a szolgáltató a két dél-alföldi megyében.

Kitért azonban arra, hogy meglátása szerint a MET egy off-shore jellegű, átláthatatlan hátterű gazdasági társaság, a tulajdonosi körében pedig Fidesz-közeli magánszemélyek is vannak. Úgy véli, az lenne a helyes megoldás, ha egy 100 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő cég látná el a szolgáltatást, és a bevétellel az állam gazdagodna, nem pedig a kormányhoz közeli érdekkörök tennének szert profitra. – De úgy látszik, hogy ez senkinek sem áll az érdekében – zárta a sajtótájékoztatót a Jobbik politikusa.

Samu Tamás Gergő hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy egy francia tulajdonban lévő cég helyett magyar legyen a szolgáltató a két dél-alföldi megyében.

Kitért azonban arra, hogy meglátása szerint a MET egy off-shore jellegű, átláthatatlan hátterű gazdasági társaság, a tulajdonosi körében pedig Fidesz-közeli magánszemélyek is vannak. Úgy véli, az lenne a helyes megoldás, ha egy 100 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő cég látná el a szolgáltatást, és a bevétellel az állam gazdagodna, nem pedig a kormányhoz közeli érdekkörök tennének szert profitra. – De úgy látszik, hogy ez senkinek sem áll az érdekében – zárta a sajtótájékoztatót a Jobbik politikusa. Fotó: Beol.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!