Közélet

2014.06.10. 17:13

Miről ír a szerdai Hírlap?

Küzdenek a szakemberekért, napenergiára vált a Székács, a palántaneveléstől a tartósításig, nehéz már csalni a vényekkel, gyanús kampánypénz-költések – egyebek mellett ezekről is olvashat a Békés Megyei Hírlap szerdai számában.

BEOL

Küzdenek a szakemberekért
Bár a szakemberhiány világszerte egyre nő, a magyar munkaadók körében végzett felmérés szerint itthon a globális átlagnál jóval nehezebb megfelelő munkaerőt találni: Magyarországon a munkaadók 45 százaléka, míg világszerte 36 százaléka panaszkodott a szakemberhiányra.

Napenergiára vált a Székács
Napenergiát is felhasználnak az orosházi Székács evangélikus iskola nagyszabású zöldberuházásához. Uniós forrásból mintegy 150 millió forintot fordít idén az intézmény energetikai korszerűsítésre.

A palántaneveléstől a tartósításig
Napjainkban több mint hetvenen dolgoznak a Start közmunkaprogramban Dombegyházon. Dr. Varga Lajos polgármester elmondta, a mezőgazdaságban eljutottak oda, hogy a palántaneveléstől a tároláson át a feldolgozásig, a tartósításig mindent elvégeznek.

A véradók nem a köszönömért segítenek
Kiemelkedő munkája elismeréseként a Vöröskereszt szolgálatáért dicsérő oklevél kitüntetést adományozta a mezőkovácsházi Merényiné Szentmiklósi Etelkának a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A Vöröskereszt munkatársa maga is negyvenötszörös véradó.

Nehéz már csalni a vényekkel
Az informatikai fejlesztéseknek és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően egyre nehezebb úgy pénzt kicsalni az egészségbiztosítótól, hogy arra előbb vagy utóbb ne jöjjenek rá. A hamis receptek már a patikákban elvéreznek, de az olyan ügyeskedésekre is fény derül, amikor betegek TAJ-számaival visszaélve, egymással összejátszva igyekeznek könnyen pénzhez jutni orvosok, gyógyszerészek, gyógyeszköz-forgalmazók. A legsúlyosabb esetek rendre büntetőfeljelentéssel zárulnak.

Kampánypénzek: gyanús költések
Azonnali vizsgálatot kezdeményez a Fidesz-frakció az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választásokon indult és finanszírozásban részesültek gazdálkodásának ellenőrzésére. A pártok eleget tettek beszámolási kötelezettségeiknek, azonban felmerült a gyanú: tízmilliókat költöttek nemlétező tevékenységekre. Szakértők jelezték: gond lehet a választási törvénnyel. Az ÁSZ a rutin eljárások mellett csak kérelem és konkrét bizonyítási eljárást követően vizsgálalódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!